Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Ο «χάρτης» στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αττική

Ο «χάρτης» στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αττική

Πέραν του Δήμου Αθηναίων, σε ακόμη 27 δήμους του νομού θα δοθεί η «μάχη» για την ανάδειξη τοπικής ηγεσίας ● Οι περισσότεροι υποψήφιοι εμφανίζονται ανεξάρτητοι με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, ωστόσο οι κομματικές ταυτότητες είναι πάντα παρούσες.

Εκτός από την αναμέτρηση του «γαλάζιου» Κώστα Μπακογιάννη με τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ –και τον Κ. Ζαχαριάδη της «Ανοιχτής Πόλης» ενόψει του β΄ γύρου– Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, άλλοι 27 δήμοι της Αττικής θα κριθούν τη δεύτερη Κυριακή. Οι περισσότερες υποψηφιότητες στους μικρότερους δήμους δεν έχουν επίσημα κομματικά χρίσματα αλλά αρκετοί υποψήφιοι έχουν κομματική ταυτότητα, παρά τα συχνά πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια. Ετσι, δεν λείπουν οι «γαλάζιοι» και όσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν κυβερνητική στήριξη, αρκετοί όμως είναι και οι υποψήφιοι προερχόμενοι από τον αριστερό και τον προοδευτικό χώρο, που διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη.

 Βόρειος Τομέας Αθηνών

 Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής θα αναμετρηθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Μυλωνάκης, που συγκέντρωσε 25,3%, με τον επίσης ανεξάρτητο πρώην δήμαρχο (μεταξύ 2014-2019) που συσπειρώνει προοδευτικά ακροατήρια, Γιάννη Σταθόπουλο, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 22,97%. Η αναμέτρηση θα έχει χαρακτήρα ντέρμπι και αρκετά θα κριθούν από το ποιον θα στηρίξει ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς, προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., που ήρθε τρίτος με 18,75%, όπως και ο επίσης προερχόμενος από τη Ν.Δ., Γιώργος Οικονόμου, που συγκέντρωσε 12%.

Στο Νέο Ηράκλειο, προβάδισμα για την επανεκλογή του διατηρεί ο νυν δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, που την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε το 41,7%, διατηρώντας ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με υποψηφίους προερχόμενους από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλός του ο Γιώργος Παπαδημητρίου τον οποίο προτίμησε το 30,9%, του οποίου το επίσης πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιό περιλαμβάνει τον πρώην δήμαρχο μεταξύ 2014-2019, Παντελή Βλασσόπουλο.

 Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων προηγείται στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, έχοντας συγκεντρώσει το 31,1% των ψήφων. Προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., από τοπικές οργανώσεις της οποίας στηρίζεται, ενώ από το 2021 και έως τον Ιανουάριο του 2023 διετέλεσε αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Δόμησης στη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη. Αντίπαλός του θα είναι ο Μάριος Ψυχάλης, που έλαβε 27,2% και προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, Μαρίνα-Σταυράκη Πατούλη, δεν κατόρθωσε να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, λαμβάνοντας 16,2%, και δεν παίρνει θέση υπέρ κάποιου από τους δύο υποψηφίους.

 Στη Νέα Ιωνία, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μανούρης έλαβε 38% την πρώτη Κυριακή και διατηρεί σοβαρό προβάδισμα έναντι της επίσης κεντρώας και νυν δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου, που συγκέντρωσε το 20,3%. Κλειδί θα αποτελέσουν πάντως οι συμμαχίες όπως και η στάση που θα διατηρήσει ο τρίτος, με 15,9%, επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Χριστοδούλου. Στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, φαβορί για την επανεκλογή του παραμένει ο νυν δήμαρχος προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, Ηλίας Αποστολόπουλος, που έλαβε 38,4%. Αντίπαλός του ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Δημήτρης Οικονόμου, προερχόμενος από την παράταξή του και μέχρι πρότινος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Οικονόμου έλαβε 15,3% και πρέπει να καλύψει διαφορά άνω των 4.000 ψήφων στον δεύτερο γύρο.

 Ιδιαίτερα ρευστό είναι το σκηνικό στον Δήμο Πεντέλης, όπου η νυν δήμαρχος, Δήμητρα Κεχαγιά, έλαβε το 31,7% και θα αντιμετωπίσει την Κυριακή τη μέχρι πριν από 9 μήνες δημοτική σύμβουλο και αντιδήμαρχο με την παράταξή της Νατάσα Κοσμοπούλου, που συγκέντρωσε το 22,8% των ψήφων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το ότι η κ. Κοσμοπούλου βρίσκεται στον δεύτερο γύρο για μόλις 2 ψήφους (!) έχοντας λάβει 3.322 ψήφους έναντι 3.320 ψήφων του τρίτου, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου.

 Παρόμοιο σκηνικό και στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου στον δεύτερο γύρο θα έρθουν αντιμέτωποι ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Γαλάνης, που έλαβε 38,9%, με τον πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο με την παράταξή του «Προάστιο Πρότυπο», Χαράλαμπο Μπονάτσο, που συγκέντρωσε το 30,8%.

Αμφότεροι προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη, ενώ η αναμέτρηση έχει και τοπικιστικά στοιχεία, με τον κάτοικο Φιλοθέης Δ. Γαλάνη να διατηρεί σοβαρό προβάδισμα στη Φιλοθέη και το Ψυχικό και τον Νεοψυχικιώτη Χ. Μπονάτσο να κερδίζει ξεκάθαρα στο Νέο Ψυχικό. Ρόλο ρυθμιστή θα παίξει η τρίτη, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, που έλαβε 17,5%.

 Στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, προερχόμενος από την Αριστερά και με τη διακριτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχασε την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή στο νήμα, συγκεντρώνοντας το 42,84% των ψήφων. Αντίπαλός του θα είναι η προερχόμενη από τον χώρο της Ν.Δ. Κρίστη Αγαπητού, που έλαβε το 25,5% και ελπίζει να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του ηθοποιού Χάρη Ρώμα (έλαβε 14,9%), ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στο πρόσωπό της. Βέβαια, ο δήμαρχος από το 2014 Σ. Ρούσσος διατηρεί σοβαρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και από το επιτελείο του δηλώνουν αισιόδοξοι για την επανεκλογή του.

Ανατολική Αττική

 Στον Δήμο Διονύσου, προβάδισμα για την ανανέωση της θητείας του διατηρεί ο δήμαρχος, Γιάννης Καλαφατέλης, που την πρώτη Κυριακή έλαβε 35,7%. Από κοντά τον ακολουθεί η, προερχόμενη από την Κεντροαριστερά, δικηγόρος Κατερίνα Μαϊχόσογλου με 30%.

 Ευρύτερο προβάδισμα, έχοντας συγκεντρώσει το 41,7%, διατηρεί ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, που θα έρθει αντιμέτωπος με τον Σπύρο Στάμου, ο οποίος την πρώτη Κυριακή ψηφίστηκε από το 27,6%. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν κοινή προέλευση από την Κεντροδεξιά.

 Ανάλογη κατάσταση καταγράφεται και στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, όπου τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνού στήριξε το 41,97%. Απέναντί του θα βρει την προερχόμενη από την παράταξή του Δήμητρα Τσεβά, που έλαβε 31,3%.

 Στον Δήμο Σαρωνικού προηγείται με 37,4% ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης που έχει ερείσματα στον χώρο της Ν.Δ. Απέναντί του έχει τη νεανική υποψηφιότητα του 30χρονου Δημήτρη Παπαχρήστου που έλαβε 30,8%. Προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και διαθέτει στελέχη από την παράταξη του πρώην δημάρχου Πέτρου Φιλίππου που την άνοιξη παραιτήθηκε από τη θέση του για να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

 Δυτική Αττική

 Στον Ασπρόπυργο προηγείται με 30% ο Γιάννης Ηλίας που από το 2014 βρίσκεται στην αντιπολίτευση του δήμου. Αντίπαλός του η Σοφία Μαυρίδη, που συγκέντρωσε 23,6%, μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας με την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου, Νίκου Μελετίου.

 Περισσότερο κατακερματισμένο το σκηνικό στην Ελευσίνα όπου ο νυν δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου, προερχόμενος από τον κεντροδεξιό χώρο, έκοψε πρώτος το νήμα του α΄ γύρου με 33,2%. Απέναντί του ο, επίσης «γαλάζιος», Γιώργος Γεωργόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος του Γ. Πατούλη, που συγκέντρωσε 20%.

 Σίγουρη αλλαγή σκυτάλης θα σημειωθεί στον Δήμο Μεγαρέων όπου ο δήμαρχος από το 2014 Γρηγόρης Σταμούλης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, Παναγιώτης Μαργέτης, με 33,9%. Απέναντί του θα βρεθεί ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπύρος Κορώσης (24,7%), που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Σταμούλη τον Οκτώβριο του 2021.

 Δυτικός Τομέας Αθηνών

 Σοβαρό προβάδισμα έχει στο Αιγάλεωο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Σκλαβούνος, που στον πρώτο γύρο έλαβε το 37,5% έναντι του 24,9% του νυν δημάρχου, Γιάννη Γκίκα, που προέρχεται από την Κεντροδεξιά, έχοντας τη στήριξη της Ν.Δ. Ρόλο ρυθμιστή θα παίξει ο στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπίρμπας, που έλαβε 17,5%.

 Προβάδισμα για την επανεκλογή του στο Ιλιον διατηρεί ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, που συγκέντρωσε το 40%. Αντίπαλός του η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Ανδριάνα-Αλεβίζου Κουκουβίνου με 31,8%. Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν στον β΄ γύρο οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων τριών παρατάξεων του α΄ γύρου, όλες προερχόμενες από την Αριστερά και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

 Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται στην Πετρούπολη όπου ο νυν δήμαρχος, Στέφανος Βλάχος, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, προηγείται με 36,7% του πρώην δημάρχου μεταξύ 2014 και 2019, Βαγγέλη Σίμου, που προέρχεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ. Ο κ. Σίμος συγκέντρωσε 28,6% αλλά σε έναν παραδοσιακά «κόκκινο» δήμο θεωρείται κάτι παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε χθεσινοβραδινή συνέλευσή της η «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης» (επικεφαλής Ν. Σακούτης) αναμενόταν να λάβει απόφαση στήριξης (με κριτική διάθεση) στον κ. Σίμο.

 Ομοια εικόνα καταγράφεται στο Χαϊδάρι. Ο νυν δήμαρχος, Βαγγέλης Ντηνιακός, με προέλευση από την Κεντροαριστερά, συγκέντρωσε 31,1% και θα λύσει στον δεύτερο γύρο τις διαφορές του με τον Μιχάλη Σελέκο (27,5%). Ο πρώην δήμαρχος μεταξύ 2014 και 2019 Μ. Σελέκος, που στηρίζεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, κατάφερε να ξεπεράσει για μερικές εκατοντάδες ψήφους τον υποψήφιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, Αρη Πανόπουλο.

 Κεντρικός Τομέας Αθηνών

 Στον Βύρωνα προηγείται με 35,2% ο Μίλτος Μπαντής, προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Αντίπαλός του ο κεντροαριστερός Αλέξης Σωτηρόπουλος που έλαβε 21,7%. Ο νυν δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου με το 19,6% των ψήφων και, ενόψει δεύτερης εκλογικής Κυριακής, ανακοίνωσε επίσημα τη στήριξή του στον κ. Σωτηρόπουλο.

 Την επανακαταμέτρηση των ψήφων στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού ζήτησε ο υποψήφιος Γιώργος Δαουλάρης, καθώς η διαφορά μεταξύ των τριών πρώτων συνδυασμών ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες ψήφους. Με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, προηγείται με 2.514 ψήφους (20,65%) ο νυν δήμαρχος, προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., Τάσος Μπινίσκος, με δεύτερο τον επίσης προερχόμενο από την Κεντροδεξιά Νίκο Τσιλίφη (2.452 ψήφοι, 20,14%). Ο Γιώργος Δαουλάρης, που υπέβαλε ένσταση, ήρθε τρίτος με 19,3% χάνοντας την είσοδο στον δεύτερο γύρο για 91 ψήφους. Η αναμέτρηση είχε όλα τα χαρακτηριστικά θρίλερ, με τον Γ. Δαουλάρη να προηγείται μέχρι τα μεσάνυχτα και να έρχεται πρώτος στη δημοτική ενότητα Δάφνης, αλλά 5ος στη δημοτική ενότητα Υμηττού.

 Ενα από τα λίγα «ντέρμπι» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσει ο δεύτερος γύρος στον Δήμο Ζωγράφου. Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Θώδας, προερχόμενος από την Κεντροδεξιά, διατηρεί προβάδισμα για την επανεκλογή του έχοντας συγκεντρώσει 37,8%. Η πρώην δήμαρχος μεταξύ 2014 και 2019 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Τίνα Καφατσάκη, έλαβε 28% και φιλοδοξεί να κάνει την ανατροπή.

 Σκληρό ντέρμπι αναμένεται στην Ηλιούπολη όπου εμφανίστηκε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο τοπίο με 9 συνολικά συνδυασμούς και πάνω από 600 (!) υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων στον πρώτο γύρο. Ο δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης, προερχόμενος από τον χώρο του Κέντρου, έλαβε 23,1%, με τον επίσης πασοκογενή υποψήφιο Στάθη Ψυρρόπουλο να διατηρεί βραχύ προβάδισμα με το 25,3%. Πολλά θα κρίνει η στάση που θα κρατήσουν οι πολλοί υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.

 Προβάδισμα για την επιστροφή του στον δημαρχιακό θώκο της Καισαριανής (διετέλεσε δήμαρχος το διάστημα 2014-2019) διατηρεί ο Ηλίας Σταμέλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ. Συγκέντρωσε 35,3% έναντι 30,5% της πολυσυλλεκτικής υποψηφιότητας του νυν δημάρχου, Χρήστου Βοσκόπουλου, με τη μάχη του δεύτερου γύρου να παραμένει ανοιχτή.

 Στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας βραχεία κεφαλή με 26,1% διατηρεί ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλός του είναι ο προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, Γιάννης Τομπούλογλου, που έλαβε 22,5%. Τρίτος ήρθε ο Νίκος Σερετάκης με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης λαμβάνοντας 16,2%. Ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δήμου, ότι οι υποψήφιοι δεν ερίζουν τόσο για το κομματικό χρίσμα αλλά για το χρίσμα της… ΑΕΚ που έχει επηρεάσει την έκβαση των προηγούμενων αναμετρήσεων, πιο παλιά για το γηπεδικό, όπως και για διάφορα άλλα ζητήματα.

 Νότιος Τομέας Αθηνών

 Σοβαρό προβάδισμα για την επανεκλογή της διατηρεί η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, με πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, προερχόμενη από τον προοδευτικό χώρο και έχοντας στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον πρώτο γύρο έλαβε το 37,4% έναντι του προερχόμενου από τον χώρο της Ν.Δ., Στέλιου Μαμαλάκη, που συγκέντρωσε το 22,3%.

 Μεγάλη μάχη θα δοθεί στη Νέα Σμύρνη. Ο δήμαρχος μεταξύ 1998 και 2010 και επικεφαλής της αντιπολίτευσης από το 2019, Γιώργος Κουτελάκης, που τοποθετείται στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, έλαβε το 28,8%. Αντίπαλός του θα είναι η κεντροδεξιάς προέλευσης και πρώην αντιπεριφερειάρχης της διοίκησης Γ. Πατούλη, Δήμητρα Νάνου, που συγκέντρωσε το 26,7%.

Οι ακόμη έξι παρατάξεις κάθε πολιτικής προέλευσης που συμμετείχαν στις εκλογές αφήνουν ανοιχτά πάρα πολλά σενάρια συνεργασιών, με το σκηνικό να είναι ρευστό.



Ροη Ειδήσεων