Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαSociété Générale: Οι συνθήκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων ξυπνούν μνήμες από...

Société Générale: Οι συνθήκες στις αγορές μετοχών και ομολόγων ξυπνούν μνήμες από το κραχ του 1987

O μόνιμα απαισιόδοξος (perma bear) οικονομολόγος της γαλλικής Société Générale Albert Edwards κρούει το «κώδωνα του κινδύνου» ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι παρόμοιες με το κραχ του 1987. «Καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται διαρκώς, αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο που ξέρετε ότι πρόκειται να συντριβεί αλλά είστε αδύναμοι να το σταματήσετε; Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατηθείτε και να ελπίζετε για το καλύτερο», εξηγεί με γλαφυρό τρόπο το πώς βλέπει ο ίδιος την κατάσταση σε ομόλογα και μετοχές.

«Η αδυσώπητη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε νέα κυκλικά υψηλά δεν είναι αποτέλεσμα της πραγματικής οικονομίας ή του πληθωρισμού αλλά η αυξανόμενη αβεβαιότητα οδηγεί σε αύξηση του “premium”, της αποζημίωσης δηλαδή που απαιτείται για την αβεβαιότητα από τη διακράτησης τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας, ειδικά μπροστά στη δημοσιονομική κατάσταση», συνεχίζει ο Edwards.

«Η σημερινή ανθεκτικότητα της αγοράς μετοχών απέναντι στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μου θυμίζει πολύ τα γεγονότα του 1987, όταν η ανοδική διάθεση των επενδυτών μετοχών τελικά ‘καταπνίγηκε’. Και σε έναν ακόμη παραλληλισμό, οι συναλλαγματικές αναταράξεις το 1987 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση των ανησυχιών για ύφεση, καθώς στην αγορά μετοχών είχε τιμολογηθεί η έναρξη ενός νέου οικονομικού κύκλου. Όπως και το 1987,έτσι και τώρα, κάθε υποψία ύφεσης θα αποτελούσε σίγουρα καταστροφικό πλήγμα για τις μετοχές. Αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα: ευτυχώς δεν διανύουμε τον εποχικά πιο επικίνδυνο μήνα του έτους», προβλέπει ο κορυφαίος οικονομολόγος του γαλλικού οίκου.

 

 



Ροη Ειδήσεων