Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΘέματαΥγείαΣυναγερμός για κύμα γρίπης και κοροναϊού

Συναγερμός για κύμα γρίπης και κοροναϊού

Ανοδική τάση των αναπνευστικών λοιμώξεων (COVID, εποχική γρίπη κ.ά.) αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και προειδοποιούν, σε κοινή έκθεσή τους, για την ανάγκη εμβολιασμού των πλέον ευπαθών, καθώς τα συστήματα Υγείας και οι υγειονομικοί είναι καταπονημένοι.

Υπενθυμίζουν μάλιστα τα όσα εκτυλίχθηκαν πέρυσι, το φθινόπωρο και κυρίως τον χειμώνα, όταν «οι αθροιστικές επιπτώσεις της γρίπης, της COVID-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) έπληξαν κυρίως τους πολύ νέους και τους πολύ ηλικιωμένους». Και περιγράφουν τους ασφυκτικά γεμάτους παιδιατρικούς θαλάμους και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτύπωναν την πίεση στις δομές υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εικόνες… πανδημίας

Η χώρα μας κατά το ίδιο διάστημα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Εικόνες… πανδημίας εξελίσσονταν και στα παιδιατρικά νοσοκομεία με τις πληρότητες να αγγίζουν το 100% ακόμη και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ αυξημένη ήταν η προσέλευση και στα γενικά νοσοκομεία.

Με βάση την εμπειρία αυτοί, οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς επιμένουν πως «η εικόνα μπορεί να φαίνεται ήρεμη τώρα, όμως αυτό το φθινόπωρο πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε την υπερβολική θνησιμότητα προστατεύοντας τους ευάλωτους: τα άτομα με συννοσηρότητες, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους».

Οπως δε εμφατικά αναφέρεται στην ίδια κοινή έκθεση, πάνω από το 90% των αναφερόμενων θανάτων από COVID-19 αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, τα δεδομένα από 53 ευρωπαϊκές χώρες «δείχνουν ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα (63%) αυτής της ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την COVID-19 και μόνο το 29% έχει λάβει τη δεύτερη δόση».

Είναι σημαντικό πάντως να υπογραμμιστεί πως ήδη στη χώρα μας το ECDC καταγράφει αυξητικές τάσεις στα κρούσματα του κορονοϊού ήδη από τον περασμένο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου, που αφορούσε την περίοδο από 25 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και δεύτερη σε αναλογία θανάτων ασθενών με λοίμωξη COVID-19 μετά την Πορτογαλία.

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, COVID-19) στα μικρά παιδιά στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες του Κέντρου πάντως σημειώνουν πως η κατάσταση παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Το στοίχημα

Στοίχημα για τους ειδικούς, όμως, είναι και η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων που μολύνονται και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, ώστε να τους παρέχεται άμεσα θεραπεία, εφόσον είναι διαθέσιμη.

«Οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει επίσης να έχουν τα εργαλεία για να εξετάσουν την έγκαιρη χρήση των διαθέσιμων αντι-ιικών θεραπειών για την COVID-19, τον RSV και τη γρίπη, ώστε να προληφθεί η εξέλιξη σε σοβαρή νόσο. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν και θα διατηρήσουν τις υπηρεσίες τους όταν αντιμετωπίσουν ένα κύμα» υπογραμμίζουν οι ευρωπαϊκοί φορείς.

Και καταλήγουν πως «οι ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες υγείας και το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό θα υποστούν αυξημένη πίεση. Η προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας, με ταυτόχρονη προστασία των συστημάτων υγείας από την υπερφόρτωση, είναι η πιο σοφή προσέγγιση».

Υπογραμμίζεται πως υπό τις εξελίξεις αυτές στη χώρα μας έχει ξεκινήσει δειλά ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19, η πλατφόρμα για τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του μήνα (ενδεχομένως στις 16 Οκτωβρίου), έπειτα από τις σχετικές συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 



Ροη Ειδήσεων