Επιτύχατε οικονομικό νοικοκύρεμα στον Δήμο σας. Ποια ήταν η εικόνα του Δήμου Αμαρουσίου στα οικονομικά όταν αναλάβατε και που βρίσκεται σήμερα;
Ο Δήμος Αμαρουσίου βαθμολογήθηκε με άριστα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα οικονομικά έτη 2019-2020-2021 και αυτή η επιβράβευση είναι τίτλος τιμής! Η Επιτροπή Α’ Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας & Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ μας αξιολόγησε με πολύ αυστηρά κριτήρια και ουσιαστικά αναγνώρισε τις προσπάθειές μας για το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου.
Προτάσσουμε αυτό το επίτευγμα διότι ήταν η θεμελιώδης προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του Δήμου Αμαρουσίου και την υλοποίηση του έργου μας!
Ουσιαστικά βγάλαμε τον Δήμο από μία δύσκολη κατάσταση, καθώς τον απαλλάξαμε από χρέη 45 εκατομμυρίων € που αφορούσαν σε δάνεια παλαιότερων χρήσεων.
Πλέον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όλες οι δημοτικές υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι ρυθμισμένες και εξυπηρετούνται κανονικά. Με αυτές τις κινήσεις και με καθημερινή χρηστή διαχείριση επιτύχαμε στα τέλη του 2022, να φτάσουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα στα 30 εκατ. ευρώ ως «ασφαλές μαξιλάρι» για τις υποχρεώσεις μας. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε κονδύλια ύψους 24,13 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομών και υπηρεσιών.
Νοικοκύρεμα, οικονομική σταθερότητα, παραγωγή έργου, κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισής μας, αλλά και το εχέγγυο για να πάει το Μαρούσι ακόμη πιο Ψηλά!
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο Μαρούσι είναι το κυκλοφοριακό. Πώς μπορεί να πάρει ανάσα η πόλη; Τι σχεδιάζετε σε αυτόν τον τομέα;
Όσο αυξάνει ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Αττική, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται το Μαρούσι, διότι η πόλη μας αποτελεί τον Μητροπολιτικό κόμβο της Αττικής που φιλοξενεί πλήθος επιχειρήσεων, ιδίως μεγάλης κλίμακας, στην περίθαλψη, την ψυχαγωγία, το εμπόριο και την τεχνολογία.
Καθώς η κυκλοφοριακή επιβάρυνση του Αμαρουσίου είναι πολύ μεγάλη, απαιτούνται συνδυασμένες και πολυεπίπεδες λύσεις και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρωτίστως, της Πολιτείας καθώς χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις και έργα υποδομών.
Μετά από συνεχή διαβούλευση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και τους Δημάρχους των γειτονικών μας Δήμων, επιτύχαμε την επίσπευσης του έργου διάνοιξης και επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό.
Παράλληλα, διεκδικήσαμε την ταχύτερη υλοποίηση των μελετών για την επέκταση της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, ενώ λαμβάνουμε θετική ανταπόκριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της οδού Πεντέλης.
Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε τη δημοτική μας συγκοινωνία με 3 νέα οχήματα, ενώ παραλαμβάνουμε το προσεχές διάστημα και άλλα 4, με στόχο να προτιμήσουν αυτόν τον τρόπο μετακίνησης όλο και περισσότεροι από τους 15.000 συμπολίτες μας που ήδη εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα όμως έχει και πολεοδομική και χωροταξική διάσταση και σε αυτόν τον τομέα έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, πρωτόγνωρες για το Μαρούσι.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με ένα ολιστικό σχεδιασμό αποτελούμενο από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας θα μετασχηματίσουν το Μαρούσι σε ένα σύγχρονο και πραγματικά ανθρώπινο προάστιο.
Ποιο είναι το έργο σας αναφορικά με τα πολεοδομικά – χωροταξικά;
Σε όλη μας τη θητεία επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα προβλήματα. Δεν κρύψαμε κάτω από το χαλί ζητήματα που κρατούσαν ομήρους τους πολίτες για δεκαετίες και αποδείξαμε ότι είμαστε για τα δύσκολα! Παρεμβήκαμε με πλείστες «χειρουργικές» κινήσεις ανά γειτονιά.
Ενδεικτικά θα αναφέρω την επίλυση του ζητήματος στα Ηπειρώτικα – Καρπάθικα, την ανάκτηση και δημιουργία νέων, ελεύθερων, κοινόχρηστων χώρων, περισσότερων των 167 στρεμμάτων, τις 170 διανοίξεις δρόμων που υλοποιούμε με αμείωτη ένταση, την ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας μέσω του συστήματος GIS για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την επέκταση του σχεδίου πόλης.
Μεριμνήσαμε όμως και για τη μεγάλη, συνολική εικόνα του Δήμου μας στα πολεοδομικά – χωροταξικά. Μετά από αίτημά μας στο σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, επιτύχαμε να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Αμαρουσίου, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και συντελεστών δόμησης κλπ, ώστε η πόλη μας να αναπτυχθεί βάσει των αναγκών της με τον πλέον σύγχρονο σχεδιασμό.
Τάξη στον χώρο, φιλική πόλη, βιώσιμη ανάπτυξη με ασφάλεια δικαίου για ιδιοκτήτες και Δήμο.
Ένα από τα βασικά ζητήματα θέτουν πολλοί Αμαρουσιώτες είναι καλύτερα και πεζοδρόμια. Τι θα κάνετε σε αυτόν τον τομέα;
Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής περιόδου είναι ακριβώς αυτό που αναφέρατε, η ευρεία ανακατασκευή και αποκατάσταση των πεζοδρομίων!
Ζω στο Μαρούσι, είμαι κάτοικος στο κέντρο της πόλης και ως Δήμαρχος γνωρίζω πώς και τι πρέπει να κάνουμε: εξαντλώντας όλα τα υφιστάμενα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ταυτόχρονα αξιοποιώντας ίδιους πόρους του Δήμου θα κερδίσουμε και τη μάχη των πεζοδρομίων.
Σημειώνω ότι εκτός από το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας που απέκτησε για πρώτη φορά το Μαρούσι και αφορά στην πρόβλεψη οδικού δικτύου, κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων για τη συνεχόμενη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις γειτονιές της πόλης, έχουμε ολοκληρώσει και το Σχέδιο Αστικής Βιωσιμότητας του Δήμου Αμαρουσίου.
Αυτές οι δύο μελέτες αλληλεπιδρούν και αποτελούν την απαραίτητη βάση για τις τεχνικές μελέτες που χρειαζόμαστε για να εμπεδώσουμε την Οδική ασφάλεια για πεζούς και οχήματα, για ευρείες αναπλάσεις με πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, ελεύθερους χώρους, πλατείες και χώρους αναψυχής σε κάθε γειτονιά της πόλης.
Διότι ως γνωστόν, για να υλοποιήσεις ένα έργο, πρέπει να το χρηματοδοτήσεις και για να βρεις τους πόρους που χρειάζεσαι, πρέπει να έχεις στα χέρια σου πλήρεις και ολοκληρωμένες μελέτες. Αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Για να πάει το Μαρούσι ακόμη πιο Ψηλά!
Είναι σαφές λοιπόν, πως έχοντας θέσει ως προτεραιότητα για τη θητεία που διανύσαμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών, τώρα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε εκτεταμένα έργα τόσο όσο αφορά τις ασφαλτοστρώσεις και τις πεζοδρομήσεις χωρίς το άγχος ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων οικονομικών βαρών.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και την επόμενη ημέρα διαχείρισης τέτοιων φαινομένων
Η εμπειρία των τριών τελευταίων ετών όσο αφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τις σχετικές καταστροφές μας υποχρεώνει να επανασχεδιάσουμε τον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων.
Πολλές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν σε πολλούς τομείς, όπως επιτάχυνση αντιπλημμυρικών έργων, πολεοδομικές τακτοποιήσεις, στοχευμένη επέμβαση κρατικού τομέα, εκσυγχρονισμός του θεσμού της πολιτικής προστασίας στους Δήμους και Περιφέρειες, δημιουργία δομών εξυπηρέτησης πληττόμενων πολιτών σε όλη τη χώρα κ.α.
Κυρίως όμως πρέπει να καμφθεί η γραφειοκρατία και να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες εκχωρώντας ανάλογους πόρους στους εμπλεκόμενους με την πολιτική προστασία φορείς. Η γραφειοκρατία αποτελεί τη μάστιγα, το μεγαλύτερο εχθρό για να γίνεται κάτι στην ώρα του και κυρίως όταν υπάρχει η πραγματική ανάγκη. Εμείς σε κάθε περίπτωση, στο Μαρούσι, προετοιμαζόμαστε σε πολλούς τομείς τόσο σε έργα θωράκισης, όσο και σε νέα μέσα προκειμένου να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί για αυτά τα ακραία φαινόμενα που τείνουν να γίνουν κλιματική «ρουτίνα».
Το πρόγραμμά σας κε Δήμαρχε σε τίτλους για την επόμενη πενταετία
Οι συμπολίτες μας πρέπει να αποφασίσουν στις 8 Οκτωβρίου και να επιλέξουν «Το Μαρούσι Ψηλά!» με βάση τα πεπραγμένα μας αλλά και σύμφωνα με το πρόγραμμά μας στους παρακάτω άξονες:
ΑΞΟΝΑΣ Ι: Το Μαρούσι να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, δυναμικά αναπτυσσόμενο, εξωστρεφές μητροπολιτικό κέντρο
· Προτεραιότητα 1η: Δρομολόγηση, διευκόλυνση και υποστήριξη μεγάλων παρεμβάσεων που αναβαθμίζουν την πόλη
· Προτεραιότητα 2η: Μεγιστοποίηση της άντλησης και αξιοποίησης πόρων από τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, εθνικές, ενωσιακές και άλλες.
· Προτεραιότητα 3η: Συνεχής εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης στο Δήμο, με απόδοση στην τοπική κοινωνία «μερίσματος» από τη θετική πορεία των οικονομικών του Δήμου.
· Προτεραιότητα 4η: Ο Πολιτισμός πρωταγωνιστής στη νέα εποχή για το Μαρούσι
· Προτεραιότητα 5η: Επένδυση στον Αθλητισμό, με σύγχρονες υποδομές και διοργανώσεις, και ανοιχτή πρόσβαση σε όλους.
ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ: Το Μαρούσι να αποτελέσει μια πόλη με βελτιωμένη καθημερινότητα και υψηλή ποιότητα ζωής, με ανεπτυγμένες υποδομές και υπηρεσίες
· Προτεραιότητα 6η: Διαρκής βελτίωση της καθαριότητας, ενίσχυση της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης
· Προτεραιότητα 7η: Συντήρηση, διατήρηση και πύκνωση του πράσινου και των πράσινων χώρων εντός του Δήμου.
· Προτεραιότητα 8η: Περισσότεροι, καλά συντηρημένοι και προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι σε κάθε περιοχή του Δήμου
· Προτεραιότητα 9η: Γειτονιές με σύγχρονες υποδομές, φιλικές και ασφαλείς σε κάθε περιοχή του Δήμου – Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας
· Προτεραιότητα 10η: Βιώσιμη αστική κινητικότητα, και ενίσχυση της κινητικότητας και προσβασιμότητας για όλους με νέους δρόμους και πεζοδρόμια.
· Προτεραιότητα 11η: Σύγχρονες, ποιοτικές, και αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
ΑΞΟΝΑΣ ΙΙΙ: Το Μαρούσι δίπλα στους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανάγκη, με τρόπο σύγχρονο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό.
· Προτεραιότητα 12η: Διαρκής αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, διεύρυνση της πρόσβασης σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
· Προτεραιότητα 13η: Επενδύουμε στη νέα γενιά, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.
· Προτεραιότητα 14η: Αντιμετώπιση των κάθε είδους αποκλεισμών, των ανισοτήτων και των διακρίσεων
· Προτεραιότητα 15η: Κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών
Το πρόγραμμα μας θα το βρει κάποιος αναλυτικό και σε έντυπη μορφή στο εκλογικό μας κέντρο Ερμού 32 (Εμπορικό Κέντρο Αμαρουσίου) ή στο site του συνδυασμού μας maroussipsila.gr