Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΘέματαΤουρισμόςΤουρισμός από το Ισραήλ: Από το ρεκόρ ανόδου στην πρόκληση του πολέμου

Τουρισμός από το Ισραήλ: Από το ρεκόρ ανόδου στην πρόκληση του πολέμου

Σημαντικές θα είναι οι απώλειες των Ισραηλινών τουριστών για τη χώρα μας, που φέτος έσπασαν κάθε ρεκόρ φτάνοντας το ένα εκατομμύριο.

Η πλέον ανερχόμενη τουριστική αγορά για τη χώρα μας, αυτή του Ισραήλ, που και φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ αύξησης αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πρόκληση. Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, ουσιαστικά ανακόπτει την ανοδική πορεία ενός τουριστικού ρεύματος που υποστήριζε την Ελλάδα όλο το χρόνο και όχι μόνο εποχικά.

Υπολογίζεται ότι ένα περίπου εκατομμύριο τουρίστες από το Ισραήλ είχαν προγραμματίσει ταξίδια διακοπών στη χώρα μας μέχρι και το τέλος του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 63% σε σχέση με πέρυσι. Η «κάθοδος» ισραηλινών ξενοδοχειακών αλυσίδων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στην σταδιακή αλλά σημαντική αύξηση τουριστών από τη χώρα. Η Αθήνα είναι ο πρώτος σε προτίμηση προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστεςκαταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι προγραμματισμένες θέσεις για φέτος είναι το ένα τρίτο του συνόλου της χώρας και ξεπερνούν τις 335.000, αντί 238.700 πέρυσι, αύξηση κατά 48,98%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της κίνησης Αθήνας – Τελ Αβίβ το 2004 ήταν 100.000 επιβάτες.

Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το Ισραήλ προς τη χώρα μας για τον Οκτώβριο ήταν περίπου 112.000 και μένει να δούμε τα επίσημα στοιχεία στο τέλος του μήνα, για το τι πραγματικά θα συμβεί. Επιπλέον αναμένουμε τις εξελίξεις που θα κρίνουν και την κίνηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από το Ισραήλ, κυρίως για την Αθήνα, αλλά και τις κρατήσεις για το 2024.

 

Τι συμβαίνει με τις πτήσεις

Αυτή την ώρα η AEGEAN έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβιβ, όμως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από την Αθήνα στο Ισραήλ εξακολουθούν να πετούν, όπως ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας EL AL. Αρκετές χιλιάδες ισραηλινοί τουρίστες περνούσαν τις διακοπές τους σε διάφορους προορισμούς της χώρας μας όταν ξέσπασε ο πόλεμος, με πολλούς από αυτούς να αναχωρούν εσπευσμένα για την πατρίδα τους.

Θετικό το κλείσιμο της σεζόν – Απώλειες από Ισραήλ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, σε δηλώσεις του για τον απολογισμό της φετινής τουριστικής σεζόν, τόνισε ότι είναι θετικός: «Είχαμε μια καλή χρονιά με τα συν και με τα πλην και κλείνουμε τον Οκτώβριο με καλές πληρότητες σε πολλές περιοχές της χώρες και κυρίως στο μαζικό μοντέλο. Ο κακός καιρός τον Μάιο, ισοφάρισε ουσιαστικά τις απώλειες του από τον πολύ καλό καιρό που έχουμε τον Οκτώβριο. Βλέπουμε τα νέα συμβόλαια του 2024 με αυξήσεις τουλάχιστον 5-7% από τη μια και από την άλλη η χώρα μας είναι μια σταθερή αξία, αυτές είναι οι βασικές εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά».

Μιλώντας για τον πόλεμο, ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν αρνητικά, καθώς έχουμε απώλειες από την αγορά του Ισραήλ για το επόμενο διάστημα. «Φέτος είχαμε πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα, οι οποίοι είχαν 12μηνη παρουσία στην Ελλάδα, σε προορισμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και αλλού».

Η πρόκληση για τον εσωτερικό τουρισμό

Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Τάσιος είπε ότι αποτελεί «μεγάλη πρόκληση»: «Περιμέναμε να δουλέψουν οι πόλεις όπως ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Λάρισα για την 28η Οκτωβρίου, όμως τώρα πάμε για Χριστούγεννα. Αυτός παραμένει ένας σημαντικός στόχος. Οι Ενώσεις των Ξενοδόχων των περιοχών είναι σε επικοινωνία και με το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να υπάρξουν προγράμματα προβολής το επόμενο διάστημα. Τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι μικρές και στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό. Ότι εκδηλώσεις υπήρχαν, όπως συνέδρια, ακυρώθηκαν και γενικότερα αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες».

Τέλος αναφερόμενος στο φόρο διαμονής, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα παραμείνει και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν μεν, αλλά θα αφορούν στο διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου και όχι όλο το χρόνο.



Ροη Ειδήσεων