Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας προκειμένου να επιτευχθεί καλή ψυχική υγεία για την πλειονότητα των Ευρωπαίων (60%). Ακολουθεί η οικονομική ασφάλεια (53%), τη στιγμή που περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και τους χώρους πρασίνου (35 %)βοηθά στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα με τα παραπάνω, οι συνήθειες ύπνου (35 %), η σωματική άσκηση (34 %) και οι κοινωνικές επαφές (33 %) συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή ψυχική υγεία. Στον αντίποδα, σε όλα τα κράτη μέλη, η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική υγεία χρειάζεται προσοχή και παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τρεις στους πέντε Έλληνες (61%) βίωσαν τους τελευταίους 12 μήνες συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και στρες. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 46%. Το χειρότερο είναι πως ελάχιστοι από όσους είχαν παρόμοια εμπειρία κατέφυγαν σε ειδικό γιατρό. Το 61% των Ελλήνων δεν πήγαν σε γιατρό, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 54%.
Χωρίς θεραπεία περισσότεροι από τους μισούς με ψυχικά προβλήματα