Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΠολιτισμόςUNESCO: Έρχεται το πρώτο virtual μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων

UNESCO: Έρχεται το πρώτο virtual μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων

Το πρώτο virtual μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων σχεδιάζει να δημιουργήσει η UNESCO, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το trafficking και τη μοναδική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, «πίσω από κάθε κλεμμένο έργο ή αντικείμενο κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ταυτότητας και της ανθρωπότητας που έχει απομακρυνθεί από τους θεματοφύλακές του, έχει καταστεί απρόσιτο στην έρευνα και κινδυνεύει να ξεχαστεί». «Στόχος μας με το virtual μουσείο είναι να θέσουμε ξανά στο προσκήνιο αυτά τα έργα και να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στην κληρονομιά τους, να τη βιώσουν και να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτήν», σημείωσε η Οντρέ Αζουλέ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παρίσι.

Κατασκευασμένο με τη βοήθεια της Interpol, η βάση δεδομένων της οποίας περιέχει περισσότερα από 52.000 αντικείμενα που έχουν κλαπεί από μουσεία, συλλογές και αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον κόσμο, το virtual μουσείο, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2025.

Ειδικότερα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε μια σειρά εικονικών χώρων που θα περιέχουν λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες των αντικειμένων, τα οποία θα συνοδεύονται από επεξηγηματικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων ιστοριών και μαρτυριών για την προέλευσή τους.



Ροη Ειδήσεων