Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ,  Βασίλης Κόκκαλης, μιλάει στην Today Press για τη θητεία του στην Περιφέρεια Αττικής τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και την υποψηφιότητά του στην Ανατολική Αττική με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Βρίσκεστε στο τιμόνι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια.  Διαχειριστήκατε πυρκαγιές, ισχυρές βροχοπτώσεις, χιονιά. Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια αποτίμηση του έργου σας όλο αυτό το διάστημα;

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίσαμε ένα σημαντικό αριθμό μικρών αλλά και μεγάλων συμβάντων. Μικρές και μεγάλες πυρκαγιές, πολύ έντονα ως ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους αλλά και εκτεταμένες χιονοπτώσεις με ισχυρό παγετό. Πραγματικά απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας υπό τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη να μπορέσει να ανταποκριθεί, εκτιμώ με σχετική επιτυχία, σε όλες τις περιστάσεις. Η κινητοποίηση του μηχανισμού με πολλά μηχανήματα και οχήματα όπου απαιτήθηκε βοήθησε στην όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των επικινδυνοτήτων που προκλήθηκαν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πολιτική Προστασία επεμβαίνει σε επίπεδο βραχείας αποκατάστασης, άμεσα ώστε να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες να επαναφέρουν την κανονικότητα. Δεν εκτελεί μελέτες ή έργα. Επεμβαίνει για να περιορίσει τις επιπτώσεις και να άρει άμεσα προβλήματα. Και νομίζω ότι αυτό επετεύχθη στο μέτρο του εφικτού. Η Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας, με εντολή του Περιφερειάρχη ήταν παρούσα όπου χρειάστηκε. Συνέδραμε τη Πυροσβεστική στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, Δήμους στην άρση επικινδυνοτήτων που ήταν δική τους αρμοδιότητα. Υπηρεσίες της Περιφέρειας στις ενέργειες βραχείας αποκατάστασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, δυσλειτουργίες του μηχανισμού. Πιστεύω όμως ότι προσπαθήσαμε ως Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας να τα αντιμετωπίσουμε. Ήταν μεγάλη μου τιμή που ανέλαβα ένα τόσο σημαντικό πόστο στη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη και ελπίζω οι πολίτες ολόκληρου του λεκανοπεδίου να μας δώσουν την ευκαιρία να πάμε την Αττική και σε επίπεδο διαχείρισης των όποιων κρίσεων, ακόμα πιο μπροστά.

Τι θεωρείτε ότι απαιτείται τελικά για τη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε ακραία φαινόμενα και καταστροφές; Είναι ζήτημα προσώπων, εξοπλισμού, αλλαγής νοοτροπίας, στρατηγικής, όλα μαζί;

Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών αλλά και άλλων παραγόντων. Σημαντικός ο ρόλος των προσώπων και φυσικά των χειρισμών που γίνονται. Φυσικά παίζει ρόλο και η ετοιμότητα με μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Όμως είναι σημαντικό το θέμα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, του συντονισμού των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και της ενημέρωσης των πολιτών. Η λήψη προληπτικών μέτρων, τα έργα θωράκισης περιοχών από κινδύνους που έχουν όπως η διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων, η φροντίδα λήψης μέτρων στις δασικές εκτάσεις επίσης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Αυτοί και άλλες παράμετροι βοηθούν στη μείωση της τρωτότητας μιας περιοχής. Είναι όμως σημαντικό και οι πολίτες να ενεργοποιηθούν ώστε να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Η γνώση του κινδύνου δίνει το κίνητρο της προσοχής αλλά και της ενημέρωσης για την λήψη μέτρων αποφυγής του. Όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα εφαρμογής του ν. 4662/20, για να μπορούμε να ξεπερνάμε υπηρεσιακές διαδικασίες και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στην διαχείριση των όποιων κρίσεων.

Κάνοντας τον δικό σας απολογισμό, ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ;

Βασικός στόχος μου ήταν και θα είναι πάντα η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Αυτό ήταν το πρώτο μέλημά μου και το επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις. Επίσης σημαντικό ήταν το θέμα του ανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια, θέμα στο οποίο ήδη έχουν μπει τα θεμέλια μέσα σε αυτά τα χρόνια και είναι προτεραιότητα, όπως σας προανέφερα και του Νίκου Χαρδαλιά. Τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό ήταν το θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Τόσο με τις καμπάνιες την αντιπυρική περίοδο αλλά και με την επαφή των πολιτών με την πράσινη συνείδηση, μέσω της άλλης μου θέσης ως Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, πιστεύω ότι κατάφερα να ανταπεξέλθω στις δικές μου προσδοκίες. Οι οποίες συνοψίζονται όλες σε μία φράση: Ο τόπος μας, η ευθύνη μας!

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι μέσω του ΕΔΣΝΑ καταφέραμε να βάλουμε ισχυρές βάσεις ώστε να αποτελέσει η Περιφέρεια Αττικής την πρώτη «πράσινη» περιφέρεια της Ελλάδος. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε να πάψουμε επιτέλους να θάβουμε σκουπίδια, αποκτώντας τις απαραίτητες υποδομές ώστε να κάνουμε μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, προωθώντας την ανακύκλωση και την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Και στην πρόκληση αυτή , κάναμε πολλά, όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 20. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Είστε υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Γιατί να σας εμπιστευτούν οι πολίτες της περιοχής;

Γιατί καταρχήν είμαι ένας από αυτούς. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι μου. Εδώ ζουν συγγενείς αλλά και δεκάδες φίλοι μου, άνθρωποι με τους οποίους με συνδέουν όχι μόνον δεσμοί αίματος, αλλά κοινοί αγώνες, κοινές δραστηριότητες, κοινά ενδιαφέροντα για τα τοπικά ζητήματα. Στην περιοχή αυτή από μικρό παιδί έχω παίξει, έχω περάσει ξένοιαστες στιγμές , έχω διασκεδάσει, είχα αναπτύξει την οικογενειακή μας επιχείρηση με τον πατέρα και τον αδελφό μου. Όλη μου η ζωή είναι μοιρασμένη ανάμεσα στο Μαρούσι που γεννήθηκα και την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και της Ανατολικής Αττικής.

Θεωρώ ότι τώρα , που ο πρώτος κύκλος της θητείας μου στην Περιφέρεια Αττικής , όπου εξελέγην περιφερειακός σύμβουλος στο Βόρειο Τομέα, κλείνει, είναι ώρα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην Ανατολική Αττική, γιατί πιστεύω πως έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Από τη στιγμή που αποφάσισα να είμαι ξανά υποψήφιος για το Περιφερειακό Συμβούλιο, η επιλογή να θέσω υποψηφιότητα εδώ, αποτελεί μονόδρομο για μένα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, η δυναμική της περιοχής και των ανθρώπων της τεράστια, οι γνώσεις κι εμπειρίες που απέκτησα είναι σημαντικές και θέλω να τις θέσω στην υπηρεσία των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, υπηρετώντας ένα μεγάλο στόχο: Σε μια Αττική που αλλάζει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο, η Ανατολική Αττική να αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου. Αυτόν το στόχο μπορώ να τον υπηρετήσω με συνέπεια και ευθύνη. Αξιοποιώντας τις γνώσεις κι εμπειρίες που απέκτησα μέσα από την ενασχόληση μου τόσο στο Δήμο Αμαρουσίου, ως δημοτικός σύμβουλος κι αντιδήμαρχος. Όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, ως αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα  προς τους ψηφοφόρους λίγες ημέρες πριν πάνε στις κάλπες;

Aν μπορούσα να μιλήσω σε κάθε πολίτη της Ανατολικής Αττικής θα τους έλεγα ότι με τον Νίκο Χαρδαλιά έχουμε τον ίδιο στόχο! Να βάλουμε τον πήχη για την Περιφέρεια Αττικής, ακόμα πιο ψηλά! Συνεχίζω λοιπόν στο πλευρό ενός έμπειρου αυτοδιοικητικού, ενός ικανότατου και αποτελεσματικού ανθρώπου, για να φέρουμε μία νέα νίκη στην Ανατολική Αττική και όλο το λεκανοπέδιο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπηρέτησα τους πολίτες καθημερινά, με γνώμονα να πάει η Αττική μπροστά. Αυτό και θα συνεχίσω να κάνω, αν με εμπιστευτούν και πάλι!