Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΔήμος Μαραθώνα: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ο επετειακός 40ος Αυθεντικός...

Δήμος Μαραθώνα: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ο επετειακός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος

Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή χιλιάδων δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος, αφιερωμένος στον ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη 60 χρόνια μετά το θάνατό του.

Το σύνθημα της εκκίνησης δόθηκε στις 9:00 στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφίας Σακοράφα.

Στην Αφετηρία παρευρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε ότι θα προτείνει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την πρόταση του Δημάρχου Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα ο Μαραθώνιος των Ολυμπιακών Αγώνων να πραγματοποιείται κάθε φορά στον Μαραθώνα ανεξάρτητα από την χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είναι μια ιδέα η οποία έχει συζητηθεί από τον Δήμαρχο εδώ και άλλους αρμόδιους, πιστεύω ότι και η Κυβέρνηση θα τη δει σωστά. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προτείνουμε  στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στον Τόμας Μπαχ, ανεξάρτητα με το πού θα γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κάθε τέσσερα χρόνια, ο Μαραθώνιος να γίνεται στην αυθεντική διαδρομή εδώ στην Αθήνα. Είναι ένα γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ρίζα στην ιστορία και νομίζω ότι είναι μια υπόθεση που αν την παλέψουμε όλοι μαζί, ο Δήμος, η κυβέρνηση, εμείς από την Ευρώπη μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε.

Παρευρέθηκαν επίσης η Υπουργός Κοιν. Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Θανάσης Αυγερινός, εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ, οι Αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Κυπαρίσσης, Νίκος Καραγιάννης, Γιάννης Μπούσουλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικηφόρος Μπατζές, Στέλιος Γεραμάνης, ο ειδικός Σύμβουλος Τάσος Χρυσίνας, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κουλουμπής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα Κώστας Λάσκος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Αγγελική Αβραμίδη, ο τοπικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Καβαρνός, οι νεοεκλεγέντες τοπικοί Σύμβουλοι Νίκος Παπαργύρης και Θανάσης Νησιώτης, εκπρόσωποι Συλλόγων του Δήμου και πλήθος κόσμου.

Στον αγώνα τερμάτισε και ο παγκοσμίου φήμης Μαραθωνοδρόμος, χάλκινος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 Βάντερλεϊ ντε Λίμα από τη Βραζιλία τον οποίο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας μετά τον Αγώνα στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, όπου δώρισε τα παπούτσια με τα οποία διαγωνίστηκε και παράλληλα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αθλητική του καριέρα.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ο Αιθίοπας Μαραθωνοδρόμος Ερμία Αγιέλε που έτρεξε ξυπόλητος στη μνήμη του θρυλικού συμπατριώτη του Αμπέμπε Μπικίλα 50 χρόνια μετά το θάνατό του.

Παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, με επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο 10ος “Μικρός Μαραθώνιος” 1000 μέτρων στη Νέα Μάκρη για τους μικρούς αθλητές.

Τους συμμετέχοντες εμψύχωσαν όπως κάθε φορά οι Σύλλογοι και οι Εθελοντές του Δήμου μας με παραδοσιακούς χορούς και events στα 16 χιλιόμετρα της διαδρομής εντός του Δήμου. Καθοριστική ήταν η συνδρομή των σωμάτων ασφαλείας και του ΕΚΑΒ. Νικητής του Αγώνα με χρόνο 2:10.34 ο Κενυάτης Έντουιν Κίπροπ Κίπτου που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 2:10.37 του Φέλιξ Κάντι το 2014 και από τις γυναίκες νικήτρια η Μαροκινή Σουκαϊνά Ατανάνε με χρόνο 2:31.53.



Ροη Ειδήσεων