Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Learning from the Extremes»
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 το «Φεστιβάλ Γεωλογίας και Σεισμολογίας + ρομποτικής», που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας στη Λευκωσία. Πέραν των 350 επισκεπτών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τη Σεισμολογία και Γεωλογία και να συμμετέχουν σε πρωτοποριακά, για τα δεδομένα ενός δημόσιου σχολείου, εργαστήρια. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Εργαστήρι «Αλμυράς» Αγίας Βαρβάρας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας και ήταν ανοικτό προς το ευρύτερο κοινό
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Learning from the Extremes» (PPPA- LC-01760255/10105266 LfE), στο οποίο το σχολείο έχει επιλεγεί να συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή και έχει τύχει συγχρηματοδότησης με σκοπό την ανάπτυξη της ψηφιακής του ικανότητας (σχολείου, εκπαιδευτικών, μαθητών) αλλά και για να λειτουργήσει ως κέντρο μάθησης και ψηφιακού μετασχηματισμού για την ευρύτερη κοινότητα. Η πιλοτική εφαρμογή του Έργου στην Κύπρο συντονίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Όπως προαναφέρθηκε, οι επισκέπτες στο Φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σειρά διαλέξεων όπως, (1) «Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Learningf rom the Extremes: Ευκαιρίες και προοπτικές για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας και την Κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας», από τους Δημήτρη Λαζάρου και Ειρήνη Χρίστου, Συντονιστές ομάδας LfE Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, (2) «Το Σεισμολογικό Δίκτυο και η Σεισμικότητα της Κύπρου», από τον Δρ. Ιορδάνη Δημητριάδη, Γεωλογικό Λειτουργό στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και (3) «Πετρώματα και ορυκτά στα μεταλλεία της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας», από τηνΙφιγένεια Γαβριήλ, Γεωλόγο, μέλος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου «Αλμυράς» Αγίας Βαρβάρας.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Φεστιβάλ παρ’ όλα αυτά, αποτέλεσε η διοργάνωση 6 εξαιρετικά ενδιαφερόντων εργαστηρίων με καινοτόμα θεματολογία, που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό των επισκεπτών, όχι μόνο λόγω της πολύ ενδιαφέρουσας θεματολογίας τους αλλά λόγω του ότι υπεύθυνοι για να τρέξουν και να συντονίζουν τα εργαστήρια αυτά ήταν παιδιά–εθελοντές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας. Τα 6 εργαστήρια ήταν τα ακόλουθα:
(1) «Εργαστήριο Μελέτης Πετρωμάτων»: Οι επισκέπτες παρατήρησαν, σε 6 σταθμούς υπολογιστών, δείγματα πετρωμάτων και ορυκτών από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, χρησιμοποιώντας αντίστοιχο αριθμό ψηφιακών μικροσκοπίων. Τα παιδιά τα οποία συντόνιζαν τους σταθμούς ήταν η Χλόη Τρύφωνος, Κρίστια Χατζηγιάγκου, Χαρά Θεμιστοκλέους και Μαριάννα Σουππουρή (υπεύθυνη εργαστηρίου: Ιφιγένεια Γαβριήλ).
(2) «Εργαστήριο Σεισμογράφου (Α): Σεισμολογικό Κέντρο»: Οι επισκέπτες γνώρισαν βασικές πληροφορίες για τον σεισμογράφο Raspberry Shake RS4D, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο σχολείο. Πραγματοποίησαν επίσης στατικό άλμα για την παραγωγή σεισμικού κύματος, το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στο σεισμόγραμμα που δημιουργήθηκε, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, στην οθόνη του υπολογιστή που υπήρχε στον χώρο. Τα παιδιά-εθελοντές που χειρίζονταν τον σεισμογράφο Raspberry Shake καθώς και έναν δεύτερο σεισμογράφο φτιαγμένο από Lego και τον υπολογιστή στον χώρο, ήταν η Λυδία Λαζάρου, Νικολέτα Λουκά και Άννα Κουτρουπή. Τα παιδιά παρουσίασαν επίσης το βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού (υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Δημήτρης Λαζάρου).
(3) «Εργαστήριο Σεισμογράφου (Β): Μελέτης Σεισμολογικών Δεδομένων»: Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε 4 σταθμούς (υπολογιστών και tablets) για το παγκόσμιο δίκτυο των σεισμογράφων της Raspberry Shake (https://stationview.raspberryshake.org/), στο οποίο ανήκει ο σεισμογράφος του σχολείου μας (R2050), και να επεξεργαστούν τα δεδομένα που παρέχει, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της ιστοσελίδας. Την ομάδα παιδιών-εθελοντών των σταθμών του εργαστηρίου αποτέλεσαν η Ευήτα Χαραλάμπους, η Μαρία Μιχαήλ και ο Ιάσονας Γεωργιάδης (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Λαζάρου και Μαρίνα Πετρίδου).
(4) «Εργαστήριο προγραμματισμού με BBCmicro:bit»: Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να προγραμματίσουν μικροελεγκτές micro:bit, με την καθοδήγηση τεσσάρων κοριτσιών της Στ΄ τάξης, της Άννας Μαρία Πεκρή, Αρσενίας Γιασεμή, Κατερίνας Αλεξάνδρου και Φοίβης Λαζάρου. Το micro:bit, το οποίο σχεδιάστηκε από το BBC, είναι ένας μικρός σε μέγεθος και διαστάσεις αλλά ισχυρός φορητός, πλήρως προγραμματιζόμενος μικροϋπολογιστής, με πολλούς ενσωματωμένους αισθητήρες (υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Νίκος Λαζάρου).
(5) «Εργαστήριο Ρομποτικής με Bluebotκαι RobotMouse»: Οι επισκέπτες, περνώντας από 4 σταθμούς, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, παίζοντας με τις Bluebots και το Robot Mouse, βασικές έννοιες και πληροφορίες για τους σεισμούς. Συγκεκριμένα, στον πρώτο σταθμό, παιδιά-εθελοντές ενημέρωναν τους επισκέπτες, μέσα από ένα διαδραστικό βιβλίο (lapbook) που είχαν φτιάξει στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος, για διάφορα θέματα και έννοιες σχετικές με τους σεισμούς. Στους υπόλοιπους σταθμούς, με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο και αξιοποιώντας τις Bluebots και το Robot Mouse, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το λεξιλόγιο του σεισμού, να γνωρίσουν μέτρα αυτοπροστασίας από το σεισμό αλλά και να μάθουν πληροφορίες για ιστορικούς σεισμούς που έγιναν σε όλο τον κόσμο, πάντα με τη βοήθεια και καθοδήγηση των παιδιών-εθελοντών, Άννας Μαθιουδάκη, Ειρήνης Χριστοδούλου, Ελλάδας Χατζηκυριάκου, Κατερίνας Κωνσταντίνου, Άγγελου Φιλίππου, Σωτήρη Πάτσαλου, Κλεάνθη Κλεάνθους, Αντρέα Χαραλάμπους και Χαράλαμπου Χατζηκώστα (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Χρίστου και Κωνσταντίνος Σιαμμάς).
(6) «Εικαστικό Εργαστήρι Γεωλογίας»: Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν εικαστικά έργα από μπογιές οι οποίες φτιάχτηκαν έχοντας ως βάση πετρώματα της περιοχής (αιματίτη, ούμβρα, καολινίτη και λειμωνίτη). Τα παιδιά-εθελοντές στο εργαστήρι ήταν ο Κυπριανός Κυπριανού, Χρίστος Αλεξόπουλος και Όμηρος Κυπριανού (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σαββούλα Παχίτη και Αναστασία Κυπριανού).
Σε χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επίσης «Έκθεση Αφίσας», με 24 συνολικά αφίσες που είχαν δημιουργηθεί από παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, με θέμα τη Σεισμολογία και Γεωλογία. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τις αφίσες της επιλογής τους, ψηφοφορία η οποία θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης για τον διαγωνισμό αφίσας που τρέχει στο σχολείο. Οι αφίσες θα εκτεθούν στο Σεισμολογικό Κέντρο, που θα εγκαινιαστεί σύντομα στο σχολείο.
Η προετοιμασία των παιδιών-εθελοντών για το φεστιβάλ είχε γίνει αβίαστα τις προηγούμενες ημέρες, αφού τα παιδιά παρουσίασαν στα εργαστήρια θέματα τα οποία είχαν ήδη διδαχθεί και έρθει σε επαφή μέσα από τη συμμετοχή τους στις δράσεις που τρέχουν στο σχολείο τον τελευταίο χρόνο για το πρόγραμμα «Learning from the Extremes”.
Χορηγοί του φεστιβάλ (μέσω χορηγιών στον Σύνδεσμο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας) ήταν ο ίδιος ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας, η «CharalambidesTennisAcademy» (Αγία Βαρβάρα) και οι εταιρείες «ENGINO», «Αντωνιάδης Ηλεκτρονικά-Εκπαιδευτικά Λτδ», «RoboCΥ» και «AClasstechnologyrepairLtd» (Αγία Βαρβάρα).
ΤοΕυρωπαϊκόΠρόγραμμα «Learning from the Extremes”
Στόχος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Learning from the Extremes” (https://learningfromtheextremes.eu/), στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας από τον Νοέμβριο του 2022, είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση με μείωση του ψηφιακού χάσματος που υφίστανται οι σχολικές κοινότητες των απομακρυσμένων/αγροτικών περιοχών με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε συσκευές και ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και περιεχόμενο και η προετοιμασία των μαθητών/τριών ως ψηφιακά ικανών πολιτών. Παράλληλο στόχο αποτελεί και η έρευνα του τι μπορεί να επιτευχθεί από τα συμμετέχοντα σχολεία με επαρκείς επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες (υποδομές, εργαλεία και περιεχόμενο). Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου Τσακίστρας, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας και το Λύκειο Σολέας.
Τα σχολεία που επιλέγηκαν, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των €16000 για αγορά εξοπλισμού, αναβάθμιση συνδεσιμότητας, αγορά υπηρεσιών για επιμορφωτικές δράσεις, αγορά ψηφιακού περιεχομένου κ.α. Η ομάδα εκπαιδευτικών του LfE του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, με συντονιστές τους Δημήτρη Λαζάρου και Ειρήνη Χρίστου, εκπόνησε λεπτομερές σχέδιο δράσης που αφορούσε τη θεματολογία που είχε επιλεγεί: (1) «Σεισμολογία και Γεωλογία στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας – Το σχολείο ως κόμβος για προώθηση της δια βίου μάθησης για την κοινότητα» και (2) «Τα παιδιά ως ψηφιακά ικανοί πολίτες του 2030 – Προγραμματισμός (coding) και Ρομποτική». Από τον Νοέμβριο του 2022, τα παιδιά του σχολείου συμμετείχαν σε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων στα πλαίσια των δράσεων αυτών και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρακολούθησαν μεγάλο αριθμό επιμορφώσεων αντίστοιχης θεματολογίας. Το «Φεστιβάλ Γεωλογίας και Σεισμολογίας + ρομποτικής» αποτέλεσε το επιστέγασμα των δράσεων του σχολείου στα πλαίσια του LfE. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις που τρέχουν στο σχολείο για το LfE, ακολουθώντας τον λογαριασμό του σχολείου στο Twitter/X @LfE_AgiaVarvara.
Δημήτρης Λαζάρου και Ειρήνη Χρίστου,
Συντονιστές Προγράμματος LfE για το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας