Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΟι πρώτοι “δελφίνοι” για την ηγεσία της ΚΕΔΕ

Οι πρώτοι “δελφίνοι” για την ηγεσία της ΚΕΔΕ

Νωρίς-νωρίς, σε σχέση με όλες τις άλλες φορές , ξεκίνησε η “κούρσα” για την ηγεσία του κορυφαίου θεσμικού -πολιτικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ).
Πριν καν κλείσει μήνας από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
Και κυρίως , την ώρα που τα κομματικά επιτελεία ακόμα “χαρτογραφούν” την ανθρωπογεωγραφία στα Δημοτικά Συμβούλια , που αναλαμβάνουν από 1η Ιανουαρίου και προσπαθούν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους.
Όλα αυτά , ουδόλως φαίνεται να πτοούν κάποιους αιρετούς , οι οποίοι όπως όλα δείχνουν είχαν χαράξει τις προσωπικές στρατηγικές τους, πριν ακόμη και από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών , το οποίο προφανώς είχαν προεξοφλήσει ως νικηφόρο γι αυτούς.
Ήδη έχουν επιδοθεί σ΄ένα αγώνα “πλασαρίσματος”, κάνοντας επαφές ( τετ-α-τετ ή τηλεφωνικές) με δημάρχους, προκειμένου από τώρα να δημιουργήσουν εκείνη τη δυναμική που θα φέρει “τετελεσμένα”, στα οποία οποία θα εξαναγκαστούν να προσαρμοστούν και οι όποιες κομματικές αποφάσεις των πολιτικών φορέων που πρόσκεινται. Δηλαδή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ,που είναι και τα μόνα που διαθέτουν την αριθμητική δυνατότητα σε στελεχιακό δυναμικό ( Δήμαρχοι-Δημοτικοί Σύμβουλοι) ώστε να επιδράσουν καταλυτικά στη διαδικασία.
Καθοριστικότατο ρόλο στο ξεδίπλωμα των φιλοδοξιών τους από τώρα , έχει και το γεγονός ότι το θεωρούμενο μεγάλο “φαβορί” αν όχι απόλυτα σίγουρος ¨κατακτητή”της θέσης του προέδρου της ΚΕΔΕ , ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ,με την εκκωφαντική ήττα του , ετέθη οριστικά εκτός μάχης.
Αν είχε επανεκλεγεί , τελείως διαφορετικές θα ήταν οι διεργασίες και οι συνεπακόλουθες εξελίξεις.
Διότι , όπως είναι γνωστό , το κυβερνών κόμμα , είχε δημοσίως από το καλοκαίρι δεσμευθεί ότι αυτόν θα πρότεινε και θα στήριζε για νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ.
Με μια ανακοίνωση τον Ιούνιο , προσβλητική για το θεσμό , απαξιωτική για τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΚΕΔΕ , δήμαρχο Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου που διαδέχθηκε τον Δ. Παπαστεργίου που χρίστηκε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και αλαζονική , αφού προκατελάμβανε τη βούληση των πολιτών της Αθήνας που θα εκφραζόταν στις δημοτικές εκλογές.
Σε΄κείνη την ανακοίνωση της ηγεσίας της ΝΔ , τονιζόταν ουσιαστικά ότι ο κ. Κυρίζογλου ήταν μεταβατικός και με συγκεκριμένα ημερομηνία “λήξεως”.Και αυτό διότι , το κυβερνών κόμμα δήλωνε ρητά , ότι τον κ. Μπακογιάννη θα πρότεινε για νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ.
Από την ώρα λοιπόν που δεν εξελέγη ο κ. Μπακογιάννης , δήμαρχοι που προσέβλεπαν σε δευτερεύοντες ρόλους , όπως για πρόεδροι σε ΠΕΔ ( Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) ή νευραλγικών επιτροπών της ΚΕΔΕ, αναθεώρησαν ριζικά και επαναπροσδιόρισαν τους πολιτικούς τους στόχους.

Το ” τοπίο”
Παρών στην “κούρσα” είναι πλέον ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Αν και με μειωμένες ( ιδιαίτερα με τις απώλειες των δήμων Θεσσαλονίκης , Καλαμαριάς κ.α ) τις ” γαλάζιες” δυνάμεις στη Μακεδονία, όπου είναι το ” προπύργιο” του , ο κ. Κυρίζογλου, ευελπιστεί σε πρώτη φάση να αποτρέψει να ξεπηδήσει άλλη Νεοδημοκρατική υποψηφιότητα.
Όπως συνέβη όμως και το 2019 ,όλα είναι …ανοιχτά .
Τότε , ενώ εκείνος θεωρείτο ότι θα είχε το “γαλάζιο” χρίσμα και έχοντας συνάψει ισχυρή ‘συμμαχία” και με τον απερχόμενο τότε πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, “δένοντας” έτσι και τους “γαλάζιους” συναδέλφους του στην Αττική και γενικότερα στο …Νότο , άλλες ήταν οι βουλές της ηγεσίας της ΝΔ και ο εκλεκτός της.Στις οποίες τελικά ” συνεμορφώθην με τις υποδείξεις”, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι.
Τα νέα _ προς ώρας_ πρόσωπα στην “κούρσα” είναι ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργρούπολης , κ. Κωνσταντάτος και ο συνάδελφος του και ” γείτονας” , δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης , κ. Κωνσταντέλλος .Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις , επανεξελέγησαν στις Δημοτικές Εκλογές από τον Α΄γύρο και με πολύ υψηλά ποσοστά.

Κωνσταντάτος
Ο κ. Κωνσταντάτος , είναι εκείνος από τους δυο που έχει ανοίξει κατά πολύ τον βηματισμό του . Ήδη έχει συναντήσει αρκετούς δημάρχους της Αττικής ενώ έχει μιλήσει και μ΄άλλους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η υποψηφιότητα του, μεταξύ άλλων ” πλασάρεται”, ως η πλέον κατάλληλη για την στήριξη της από κοινού , από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ , αλλά δεν διατηρεί κομματικές σχέσεις τώρα και μετά το 2019 συνήψε άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη , ο οποίος δεν φείδεται επαίνων γι αυτόν.
Κάτι όμως που καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς αιρετούς που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για την Αυτοδιοίκηση επιθυμούν πρόεδρο που θα διεκδικεί και θα “σηκώνει ” ανάστημα στην κυβέρνηση , χωρίς καμία εξάρτηση απ΄αυτήν.
Ο κ. Κωνσταντάτος προτάσσει κυρίως το έργο και τη διοίκηση του , σ΄έναν από τους μεγαλύτερους διαδημοτικούς φορείς της χώρας , τον ΣΠΑΥ . Και φυσικά , ακόμη και αν ο ίδιος δεν το λέει , τη σχέση του με την κυβέρνηση.

Κωνσταντέλλος
Απέναντι του , αλλά απέναντι και στον ομοιδάτη του , κ. Κυρίζογλου , φέρεται να τοποθετείται , ο κ. Κωνσταντέλλος.
Για τον οποίο -παρά την προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό από τα μαθητικά τους χρόνια- υπενθυμίζουν ότι ήταν εκείνος που είχε αποδοκιμάσει την περιβόητη ανακοίνωση της ΝΔ για τη μελλοντική στήριξη του κ. Μπακοαγιάννη για τη θέση του πρόεδρου της ΝΔ.
Όπως και τη σφοδρή σύγκρουσή του , με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής τόσο για τα έργα όσο και για τον ΕΔΣΝΑ -τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση.



Ροη Ειδήσεων