Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΠραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα στην πλατεία Ειρήνης!

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα στην πλατεία Ειρήνης!

Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στην Πλατεία Ειρήνης (πρώην Μαριάννα) στην είσοδο του Βύρωνα.

Ο ανδριάντας που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Δημήτρη Χριστογιάννη με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης, υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα, τοποθετήθηκε εκεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα, από τη μετονομασία του «Προσφυγικού Συνοικισμού Παγκρατίου», σε «Συνοικισμό Βύρωνος».

Η εκδήλωση

Στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα, Βασίλης Πάγκαλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής επιχείρησης, υπό την εποπτεία του Δήμου, σε συνεννόηση και συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου μας. Το μνημείο αυτό τοποθετείται στην πλατεία Ειρήνης, σε μία συνοικία ονομαστή για την πλούσια ιστορία αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων. Η ανέγερση του μνημείου εκφράζει  τον σεβασμό του Δήμου, αλλά και όλου του Ελληνισμού προς το πρόσωπο του Λόρδου Μπάιρον. Αποτίουμε την οφειλόμενη τιμή σε μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες του αγώνα, που ενίσχυσε το παλλαϊκό αίτημα για Ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το χρέος, η οφειλή αυτή, γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτική εξαιτίας της φίλο προσφυγικής δράσης του ποιητή».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, ο οποίος τόνισε: «H αγαπημένη μας πόλη, το 2024 κλείνει πλέον 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυσή της το 1924, όντας ο πρώτος αστικός προσφυγικός συνοικισμός της Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 1924, ο μέχρι πρότινος “συνοικισμός Παγκρατίου” πήρε το νέο του όνομα προς τιμήν του μεγάλου Φιλέλληνα αγωνιστή Λόρδου Μπάιρον και έγινε γνωστός ως «Συνοικισμός Βύρωνος». Το όνομα και η κληρονομιά του μεγάλου ρομαντικού ποιητή επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει τη νέα ζωή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και να αποτελέσει το φωτεινό σύμβολο της ελπίδας, της αναγέννησης, της προοπτικής… Είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά που άφησε πίσω του και για την συμβολική παρακαταθήκη του στην πόλη μας. Η αδελφοποίηση του Βύρωνα με το Νόττιγχαμ, την πόλη του Μπάιρον, που έλαβε χώρα επί των ημερών μας, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε να αποτίσουμε σε μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως επίσης και αυτός εδώ ο ανδριάντας που αποκαλύπτουμε σήμερα».

Στη συνέχεια ακολούθησε ο ομιλία του Πάνου Τριγάζη, Προέδρου του Συνδέσμου «Μπάιρον» και  δημοτικού συμβούλου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι δραματικές εξελίξεις, με προεξάρχουσα την τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού, εν μέρει και του Ισραηλινού, με υποχρεώνουν να  μιλήσω για τον πολέμιο του πολέμου Λόρδο Βύρωνα, που κατά τον Γάλλο ακαδημαϊκό Αντρέ Μωρουά, «προπαντός απεχθανόταν τον πόλεμο»  και  ήδη με τον πρώτο λόγο του στη Βουλή των Λόρδων καταφέρονταν κατά των πολέμων της  Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στο Μεσολόγγι ο Μπάιρον  έδρασε και ως ελευθερωτής αιχμαλώτων και προστάτης προσφύγων, με δικά του έξοδα, πτυχή της δράσης του που είναι άγνωστη  στον ελληνικό λαό, αν και η ιδρυτική πλάκα του Βύρωνα αναφέρεται στην «φιλοπροσφυγικήν δράσιν του ποιητού».

Η τελετή ολοκληρώθηκε, ύστερα από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος από το Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, Βασίλη Πάγκαλο, με την απαγγελία ποιήματος του Λόρδου Μπάιρον, από την ηθοποιό Μαρία Καμάνη, που παρουσίασε όλη την εκδήλωση.

Στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Δήμου Βύρωνα παρέστησαν επίσης: η Ελένη Βασιλοπούλου Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, ο Γιώργος Πλακίδας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Αγγέλης Μιχάλης Καραγιάννης, Λεμονιά Κλωνάρη, Δημήτρης Κόκκαλης, Χρήστος Σπυρόπουλος, εκ μέρους της «Νέας Εποχής Βύρωνα» η Σωτηρούλα Υφαντή, εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών «Δύναμης Ελπίδας» ο νεοεκλεγής δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος, εκ μέρους της «Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα» η Μαρία Μπικάκη. To παρών έδωσαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι: Σοφία Δασκαλάκη, Βασίλης Δεμπόνος, Θανάσης Κλειάσιος, Ιουλία Κιούπη, Γιώργος Ντόβολος, Θανάσης Οικονόμου, Κατερίνα Σφακιανάκη, Ελευθέριος Τριανταφύλλου. Επίσης εκ μέρους της Πανιωνίου Στέγης παρέστησαν: ο πρόεδρος Δημήτρης Σάρολας και ο αντιπρόεδρος Απόστολος Κοκκόλιας, ο Βασίλης Τζαφάς πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, η Δήμητρα Νούση, γραμματέας του συνδέσμου «Μπάιρον» και εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Βύρωνα.



Ροη Ειδήσεων