Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΣτις καλένδες η υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στα Σεπόλια

Στις καλένδες η υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στα Σεπόλια

Καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στα Σεπόλια , επισημαίνει σ΄ερώτηση του , ο βουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Βασίλης Βιλιάρδος
Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει συγκεκριμένα:
“Παραδοσιακά, τα έργα του σιδηροδρόμου παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις -όπως ο κύριος άξονας Αθήνα-Θεσ/κης, που χρειάστηκε δυο δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, αλλά και ο αντίστοιχος για Αθήνα-Πάτρα.
Παράλληλα, εκτός από καθυστερήσεις, τα έργα παρουσιάζουν υπερβάσεις προϋπολογισμού, με συμπληρωματικές εργολαβίες και προβλήματα -όπως φάνηκε τραγικά στα Τέμπη. Καθυστερεί, επίσης, η υπογειοποίηση στα Σεπόλια -ένα έργο σημαντικό, λόγω του ότι αφορά στον αστικό ιστό. Θα έπρεπε να παραδοθεί το Νοέμβριο του 2023 – ενδεχόμενο που φαίνεται αδύνατον, ούτε καν εν μέρει. Εκτός αυτού, υπήρξε συμπληρωματική σχετική σύμβαση το 2021 -κάτι που ανακινείται ξανά. Επίσης, με την κακοκαιρία Ντάνιελ αχρηστεύθηκε ο κεντρικός άξονας Αθήνας-Θεσ/κης –ενώ η επισκευή του λέγεται πως θα διαρκέσει δύο χρόνια, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο.
Εκτός της εσωτερικής επιβατικής κίνησης, που θα μειωθεί προς όφελος αεροπορικών ταιριών, αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων, θα υπάρξει επιβάρυνση των εμπορευματικών μεταφορών -ειδικά του στρατηγικού Δρόμου του Μεταξιού, μέσω του Πειραιά, ο οποίος είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Μεσόγειο. Η μη λειτουργία του τρένου θα είναι, εν τέλει, επιβαρυντική για τις εκπομπές καυσαερίων της χώρας, λόγω των δεσμεύσεων στην ΕΕ, αφού το τρένο είναι πράσινο μέσο.
Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:
Πότε θα ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση στα Σεπόλια, της Αττικής; Θα υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού του σχετικού έργου; Έχετε μελετήσει την εκδοχή της έκπτωσης του εργολάβου και την επαναδημοπράτηση του ως άνω έργου, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωσή του;
Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την πλήρη επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσ/κη, με την επισκευή των ζημιών από την κακοκαιρία, το συντομότερο δυνατόν; Υπάρχει κίνδυνος διεκδίκησης αποζημιώσεων από χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω μειωμένης κίνησης και πώς θα τις αντιμετωπίσετε, εάν υπάρξουν;”.



Ροη Ειδήσεων