Οι κορυφαίοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων του κόσμου θέτουν πάντα ως έναν από τους στόχους τους, να τρέξουν την αυθεντική διαδρομή του Μαραθώνιου δρόμου. Άλλοι το καταφέρνουν, άλλοι όχι, η ουσία πάντως παραμένει πως μία φορά τον χρόνο, αυτά τα 42.195 μέτρα απόστασης από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι, συμμετέχουν σ’ ένα γεγονός, που έχει περάσει στο διεθνές αθλητικό καλαντάρι φέροντας την ονομασία του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας, αφού σύμφωνα με ιστορικούς της αρχαιότητας όπως ο Φιλόστρατος, ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος, την απόσταση αυτή διένυσε ο Φειδιππίδης το 490 π.Χ., προκειμένου να ανακοινώσει στους Αθηναίους την καθοριστική νίκη επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα.
Κάπως έτσι, ο δήμος Μαραθώνα αποκτά τις ημέρες αυτές την «τιμητική» του, γίνονται εκδηλώσεις, διοργανώνει τελετή, συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην έκθεση Marathon Expo και βέβαια υποδέχεται εκείνη την ημέρα τους αθλητές και τους επισκέπτες. Αυτό από μόνο του είναι ένα όφελος για την πόλη, ωστόσο είναι το μοναδικό; Ο πλέον κατάλληλος να απαντήσει στο ερώτημα είναι ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.
«Τα οικονομικά οφέλη για τον δήμο δεν είναι μεγάλα, καθώς διοργανωτής είναι ο ΣΕΓΑΣ, ωστόσο έχει άλλου είδους οφέλη και σίγουρα αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό γεγονός, που μας γεμίζει με υπερηφάνεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει:
«Έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα αυτό το γεγονός και σίγουρα αποτελεί ένα γερό brand name για την πόλη, που είναι και το σημείο εκκίνησης της διαδρομής. Άλλωστε από τους δήμους που περνά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, εμείς έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι, σχεδόν 16 χλμ. Φυσικά έρχονται συνεχώς μηνύματα από όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση, όλοι θέλουν να συμμετέχουν κι έτσι ο Μαραθώνας γίνεται γνωστός παγκοσμίως, ακούγεται διεθνώς. Άλλες φορές μας καλούν και στο εξωτερικό με αφορμή Μαραθώνιους που διοργανώνουν και γενικότερα υπάρχει αυτή η διεθνής αλληλοεπίδραση και επικοινωνία με την πόλη. Παντού σε όλο τον κόσμο γίνονται Μαραθώνιοι κι αυτό για τη δική μας πόλη, που είναι η γενέτειρα του συγκεκριμένου αγώνα, αποτελεί τιμή και μας κάνει πιο υπεύθυνους απέναντι σε όσους έρχονται για να λάβουν μέρος».
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και επί του πρακτέου κάποια οφέλη, καθώς με αφορμή τον Μαραθώνιο, γίνονται επί μέρους έργα, που μένουν στην πόλη. Λέει γι’ αυτό ο κ. Τσίρκας: «Τα έσοδα λοιπόν δεν είναι πολλά, ωστόσο γίνονται κάποια έργα και κάποιες σημαντικές επιδιορθώσεις, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των υποδομών. Φέτος, φτιάξαμε και περιφερειακό δρόμο προς την αφετηρία του Μαραθώνιου, ώστε να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον κόσμο που θα έρθει για να τρέξει. Αλλά και ο ΣΕΓΑΣ ως διοργανωτής έχει συνδράμει σε κάποιες εργασίες, όπως στο παρκάκι της Νέας Μάκρης, σαν πάρκο δρομέων όπως αναφέρεται. Γενικά, γίνονται εργασίες και η άσφαλτος της λεωφόρου Μαραθώνος που “ τρέχει’’ η διαδρομή βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση, τουλάχιστον στο δικό μας κομμάτι. Και πάντα κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες, για να μπορούν να έρχονται όσο γίνεται περισσότεροι αθλητές και επισκέπτες».
Στους στόχους της δημοτικής Αρχής είναι να προτείνει στη ΔΟΕ τη μόνιμη τέλεση του Μαραθώνιου των Ολυμπιακών Αγώνων στην αυθεντική διαδρομή της, ανεξάρτητα από την πόλη που θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Ωστόσο, ο δήμαρχος Μαραθώνα έχει και μία «ένσταση» και την αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Για μένα η αυθεντική διαδρομή δεν θα έπρεπε να λεγόταν Μαραθώνιος της Αθήνας, δεν είναι μόνο η πόλη των Αθηνών ο εκφραστής αυτού του αγώνα. Και γίνεται κι ακόμη ένα λάθος, το οποίο μάλιστα αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, πως το μήνυμα της νίκης κατά των Περσών είναι ένα δρομικό αγώνισμα. Δεν προϋπήρξε το αγώνισμα και μετά συνέβη το γεγονός, οπότε να το αποδώσουμε με αυτό τον τρόπο, αλλά έγινε ένα ιστορικό γεγονός και από αυτό προέκυψε το συγκεκριμένο δρομικό αγώνισμα, που έχει τόσο μεγάλη απήχηση διεθνώς και εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Και ο δήμαρχος Μαραθώνα καταλήγει: «Δεν νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει άλλο άθλημα, που να έχει μια τέτοια ιστορία κι αυτό φυσικά και μας κάνει υπερήφανους. Αποτελεί για την πόλη ένα γεγονός με διεθνή εμβέλεια κι αυτό είναι σημαντικό».