Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚωδικός «μεταρρυθμίσεις» και για το 2024 - Το στοίχημα της ακρίβειας και...

Κωδικός «μεταρρυθμίσεις» και για το 2024 – Το στοίχημα της ακρίβειας και η πολιτική ενίσχυσης εισοδημάτων

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις σύντομες διακοπές μαζί με την οικογένεια του για να είναι παρών στην κηδεία του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη δεν σηματοδοτεί αυτομάτως και την πλήρη επανενεργοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, το πρώτο ραντεβού για τη νέα χρονιά έχει δοθεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στις 2 Ιανουαρίου, αν και τις προηγούμενες μέρες συνεργάτες του πρωθυπουργού βρέθηκαν στην έδρα της κυβέρνησης και έτρεξαν εκκρεμότητες, προκειμένου να βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, αλλά και να προετοιμαστούν άλλα κρίσιμα νομοθετήματα για τον Ιανουάριο.

Στη «στροφή» του χρόνου, συνεπώς, η κρισιμότερη πρόκληση από το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η ανάσχεση της ακρίβειας, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας που έχει αποσπάσει και διεθνείς επαίνους. Η αρχή της χρονιάς σηματοδοτεί και νέο γύρο αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο μεγάλος στόχος είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, ταυτόχρονα με το «φρενάρισμα» του πληθωρισμού. Ειδικά στο δημόσιο, δε, οι αυξήσεις έρχονται μετά από 12 χρόνια διαρκούς περιστολής των εισοδημάτων. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί και για τις οποίες διατηρεί ακόμα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο. Μέσα στον Ιανουάριο θα ψηφιστούν τα νομοθετήματα για τα μη κρατικάπανεπιστήμια, αλλά και το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, με στόχο στις 12 Φεβρουαρίου να επανέλθουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, θα περάσουν οι νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, ενώ τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας είναι επιφορτισμένα με σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον δικαστικό και υγειονομικό χάρτη της χώρας αντίστοιχα.

Ακόμα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς που θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντοςθα παρουσιάσει μια νέα σημαντική παρέμβαση για την αυτοματοποιημένη κατεδάφιση νέων αυθαιρέτων, ρύθμιση που αναμένεται να έχει και κάποια αναδρομικότητα. Παράλληλα, στο εν λόγω υπουργείο θεωρούν ότι κερδίζουν το στοίχημα με τα νέα τιμολόγια του ρεύματος που αμφισβητήθηκαν έντονα, καθώς ανώτερη πηγή αναφέρει στο protothema.gr ότι οι τιμές για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα είναι ακόμα χαμηλότερες και από αυτές που συμπεριελάμβαναν τις κρατικές επιδοτήσεις.

Βεβαίως, στον ορίζοντα υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν προβληματισμούς, όπως ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών που θα συνδυάζεται με το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, για το οποίο υπάρχει ζωηρή συζήτηση και εντός του Μαξίμου αν πρέπει να έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές που αποτελούν, αν μη τι άλλο, ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ θα συνεχίσει να εδράζεται στο δίπολο της ενίσχυσης του εισοδήματος και της προώθησης μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών. Εξ ου και οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν λάβεισ σαφείς οδηγίες προς ναυτιλομένους, με τους «μπλε φακέλους» που περιέχουν τις στρατηγικές προτεραιότητες του κάθε υπουργείο.



Ροη Ειδήσεων