Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Yγείας καθώς η δαπάνηστα φάρμακα φαίνεται να ξεφεύγει για άλλη μια χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδηςδιατυπώνει ανησυχία κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που γίνονται για τα φάρμακα και τον έλεγχο της δαπάνης, αφού πολλές εταιρείες προειδοποιούν πως αν συνεχίσουν να πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές και υπέρογκες εκπτώσεις, είναι πιθανό να πάψουν να φέρνουν νέες θεραπείες στη χώρα μας.
Μία προειδοποίηση που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι η δαπάνη βαίνει ανεξέλεγκτη.
Η κατάσταση αυτή βέβαια φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι σύντομα μπορεί και να μην έχουν πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φαρμακευτικά σχήματα.
Ταυτόχρονα μπορεί να δούνε φάρμακα που σήμερα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, να εξαφανίζονται από την αγορά και να υποκαθίστανται από άλλα παρόμοια σε διπλάσιες τιμές.
Πρόκειται για το φαινόμενο της υποκατάστασης όπου αποσύρονται φθηνάφάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα σε διαφορετικήσυσκευασία και με ελάχιστες διαφορές, αλλά διατίθενται σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πριν τις εκλογές είχε επισημάνει πως θα έδινε μικρές αυξήσειςσε φάρμακα πολύ φθηνά κάτω των 10 ευρώπροκειμένου να μην εξαφανιστούν από την αγορά. Ρύθμιση που ακόμη εκκρεμεί.
Πάντως οι υπέρογκες εκπτώσεις και επιστροφές που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου από τη ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, οδηγεί σε ένα απολύτως στρεβλό σύστημα κάθε χρόνο.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι υπάρχουν φάρμακα για τα οποία καταβάλλονται εκπτώσεις που φθάνουν και το 70%, ενώ για το έτος 2022 το νοσοκομειακό clawback (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) αγγίζει το 77%.
Τα μέτρα Χρυσοχοΐδη και η νέα φαρμακευτική πολιτική
Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τις ελλείψειςπου αναμένεται να παρουσιασθούν στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες λόγω των αυξημένων αναγκών του χειμώνα, έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ηγεσία του υπουργείου Υγείας
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα στο HealthReport.grότι τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα ανακοινωθεί μία νέα φαρμακευτική πολιτική κεντρικά από την κυβέρνηση (ετοιμάζεται ήδη από τα στελέχη του Μαξίμου) και η οποία θα φέρει ισορροπίαστην αγορά.
Μέχρι τότε όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδηςέδωσε εντολή να τεθούν νέοι κόφτες στη συνταγογράφηση φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τηρούνται νέοι αυστηρότεροι κανόνες από τους γιατρούς.
Τα νέα όρια στους γιατρούς για τα φάρμακα
Τα νέα όρια που θα τεθούν στους γιατρούς αναμένεται να περιορίσουν δραστικά τις συνταγές φαρμάκων αφού στόχος είναι να μη χορηγούνται ανεξέλεγκτα σκευάσματα στους ασθενείς που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για την αποθεραπεία τους.
Άγνωστο είναι βέβαια εάν τελικά θα επηρεαστούν αρνητικά οι πάσχοντες και χάσουν την πρόσβασή τους ακόμη και στα απλά φάρμακά τους.
Ειδικότερα αναμένεται να τεθούν νέοι «κόφτες»:
-στις ποσότητες των φαρμάκων που θα χορηγούνται. Οι γιατροί θα πρέπει να περιορίζονται σε συγκεκριμένο χρόνο αποθεραπείας με βάση τα όσα προβλέπονται για κάθε πάθηση.
-στα σκευάσματα με τις υψηλότερες δαπάνες για τον ΕΟΠΥΥ
-στην ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων χωρίς την ένδειξη που αντιστοιχεί σε κάθε πάθηση
-επίσης θα εφαρμοστούν νέες ψηφιακές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην παραβιάζονται τα πρωτόκολλα στις συνταγές
Οι νέοι κανόνες συναποφασίζονται από τον ΕΟΠΥΥ με τους φορείς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενώ στόχος είναι περιοριστεί ο αριθμός των σκευασμάτων που χορηγούνται από τους γιατρούς ώστε να μην ξεπερνιέται η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη.
Ήδη πάντως ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο σύστημα της συνταγογράφησης ώστε να διαπιστώσει πόσοι και σε τι έκταση παραβιάζουν τους κανόνες που ισχύουν σήμερα.