Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ήταν το πρώτο θέμα στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Και μαζί με αυτήν, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εν γένει, και η εφαρμογή κοινωνικών δράσεων. Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα – και τη γραβάτα του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου – αλλά και την επιστολική ψήφο.
Ξεκινώντας από την εξέλιξη των τελευταίων ωρών στο οικονομικό πεδίο, «έρχεται ο οίκος Fitch τώρα, είναι ο τρίτος από τους τέσσερις μεγάλους – οι άλλοι δυο μας έχουν ήδη αναβαθμίσει – αλλά αυτός ήταν ένας αυστηρός οίκος στην αναβάθμιση», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος επικέντρωσε συγχρόνως όμως, και στην αιτιολογία της αναβάθμισης.Εκεί γίνεται λόγος για «θεαματική, μοναδική στον κόσμο, μείωση χρέους. Καμιά άλλη χώρα, μετά τον κορωνοϊό, δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αυτό το ρυθμό μειώσεως χρέους. Τη μείωση του χρέους μπορείς να την πετύχεις και με περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα […] (αντιθέτως) αυτό έχει γίνει με το 2ο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έγινε με τη συνεχή μείωση της ανεργίας. Η ανεργίαέφθασε για πρώτη φορά, τον προηγούμενο μήνα, στα επίπεδα προ κρίσης. Είμαστε στο 9,6%. Για πρώτη φορά δεν έχουμε πια διψήφιο νούμερο ανεργίας», επεσήμανε και προσέθεσε:
«Ο οίκος βάζει το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας. Έχει εκλεγεί μια κυβέρνηση […] η οποία έχει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικών αναταράξεων». Επιπροσθέτως, η αναβάθμιση επιτρέπει να υπάρξει αύξηση της ροής επενδύσεων […] Η ροή κεφαλαίων επιτρέπει και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων επιτρέπει το δανεισμό της οικονομίας. Ο δανεισμός επιτρέπει την επίτευξη αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης. Οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης φέρνουν φορολογικά έσοδα χωρίς να αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές, μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν εισόδημα, δημιουργούν ανταγωνισμό στις θέσεις εργασίας. Ο ανταγωνισμός στις θέσεις εργασίας αυξάνει τους μισθούς -και αυτό είναι όλο αυτό που βλέπετε το τελευταίο χρονικό διάστημα».
Ο Μ. Βορίδης έφερε, στο σημείο αυτό, και άλλα παραδείγματα: «Το γεγονός ότι την 1η Ιανουαρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αύξηση μετά από 15 χρόνια συνεχών μειώσεων δεν λέει κάτι;», διερωτήθηκε, ενώ, όπως σημείωσε, «94% είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία στην τελευταία τετραετία, έχουμε διπλασιάσει τη δαπάνη για την υγεία». Όμως, συμπλήρωσε, «τώρα όλο το σύστημα υγείας πρέπει να δουλέψει […] αυτήν την αυξημένη δαπάνη θέλουμε να δούμε […] να την παίρνει ως βελτιωμένη παροχή υπηρεσίας υγείας ο πολίτης».