Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική Συνέντευξη Attica Times: Ανδρέας Καρασαρίνης, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ: «Είμαστε στην...

Αποκλειστική Συνέντευξη Attica Times: Ανδρέας Καρασαρίνης, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή με περιοδείες και δράσεις σε όλη την Ελλάδα για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα».

 

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την κύρια πρόκληση για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Η κυβέρνηση ενισχύει την ενημέρωση των αγροτών μέσω έξυπνων εφαρμογών, προκειμένου να λαμβάνουν άμεσα και ακριβή δεδομένα σχετικά με τις καιρικές συνθήκες.

Ο Ανδρέας Καρασαρίνης, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά για τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, καθώς και για την εξέλιξη των δράσεων αποκατάστασης της Θεσσαλίας, όπως το πρόγραμμα αντικατάστασης απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου, την ανακατασκευή ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και μελετών. «Υπάρχει ριζική αλλαγή σχεδιασμού της Κυβέρνησης για να μπορέσει η Θεσσαλία να ανοικοδομηθεί. Υπήρξαν τεράστια προβλήματα, που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλυθούν. Ακόμη και σήμερα περιοχές ολόκληρες είναι καλυμμένες με νερό. Έχουν γίνει απίστευτες προσπάθειες από την Κυβέρνηση, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν», επισημαίνει.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, και πώς εργάζεται ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ για την αντιμετώπισή τους;

«Η σημαντικότερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς είναι η κλιματική αλλαγή και οι νέες συνθήκες που καλούνται να ακολουθήσουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν στον πρωτογενή τομέα. Η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και ο ομιλών που έχει την τιμή να είναι επικεφαλής, εργάζεται σε καθημερινό επίπεδο με ένα ευρύ δίκτυο στελεχών σε όλη την Ελλάδα για να μπορεί να ενημερώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για όλους τους προβληματισμούς που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και από την άλλη προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, με συνεχείς περιοδείες, δράσεις και εκδηλώσεις επικοινωνούμε το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κυβέρνησης συνολικά, ενώ συγχρόνως λαμβάνουμε τα προβλήματα των αγροτών στο πεδίο, για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα στην Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε αγαστή συνεργασία με την Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, τη νέα Γραμματέα της ΠΕ Μαρία Συρεγγέλα και τον μέχρι πρότινος Γραμματεία της ΠΕ της ΝΔ και νυν Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη».

 

 

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των αγροτών;

«Αρχικά για την εκπαίδευση και ενημέρωση των αγροτών ασχολείται το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κομμάτια αυτά. Εμείς ως Γραμματεία Αγροτικών Φορέων με εκδηλώσεις ενημερωτικές σε όλη την Ελλάδα πραγματευόμαστε ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, ενώ συγχρόνως με τις περιοδείες και τις συναντήσεις μας έχουμε πάει σε όλη την Ελλάδα με την προοπτική να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα».

Ποια είναι η γνώμη σας για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη γεωργική δραστηριότητα; Ποιες προτάσεις έχει το κόμμα για την ενίσχυση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης για την αειφόρο γεωργία;

«Όπως ήδη ανέφερα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι τεράστιες. Κάθε χρόνο βλέπουμε τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και θεωρώ τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα θα ενταθούν. Έχουμε πλάνο ενημέρωσης για τους αγρότες και με έξυπνες εφαρμογές, ώστε να ενημερώνονται άμεσα για τις καιρικές συνθήκες, αλλά και προωθούμε σκέψεις και προτάσεις για να μπορεί ο αγρότης να εξυπηρετείται μέσω της τεχνολογίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα για εμάς αποτελεί μονόδρομο προς τη νέα εποχή που βιώνουμε και σύντομα θα δούμε στην πράξη όλα αυτά που πραγματευόμαστε για το μέλλον του αγροτικού τομέα».

Ο γεωργικός κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ποια μέτρα προτείνει το κόμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Πώς μπορεί να προωθηθεί η ελκυστικότητα της γεωργικής εργασίας και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορούν να ενθαρρύνουν τους νέους να επιλέξουν αυτόν τον τομέα;

«Όσον αφορά το δεύτερο, ήδη έχει ξεκινήσει το νέο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών με την προοπτική να έχουμε 60.000 νέους αγρότες έως το τέλος της τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί κομβική τη συμμετοχή των νέων στην αγροτική παραγωγή, οπότε έχει δώσει τις κατευθύνσεις για να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν στην επαρχία και να δημιουργήσουν. Η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού είναι κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να γνωρίζετε όμως ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά Υπουργεία όχι μόνο το ΥΠΑΑΤ. Όμως, συνολικά η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έχουν θέσει ως στόχο να μπορέσουν να βρούνε λύση. Χρειαζόμαστε σε ετήσια βάση 180.000 εργάτες Γης. Αντιλαμβάνεσθε ότι ο αριθμός είναι μεγάλος και προσπαθούμε εκτός του να βρούμε το απαραίτητο προσωπικό, να υπάρχουν και οι απαραίτητες συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργατών. Με μόνο γνώμονα την εύρεση άμεσης λύσης φέραμε τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα και πουφέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Η ρύθμιση καταργεί τη μαύρη εργασία, καθώς υποχρεώνει τους εργοδότες να βάζουν ένσημα και να συμβάλλουν στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δίνει στην αγορά – και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα- νόμιμα εργατικά χέρια, που τόσο έχει ανάγκη».

Αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έχετε εικόνα πώς προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών στις αγροτικές εκτάσεις;

«Αρχικά θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας ήταν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπαθε η χώρα μας τα τελευταία 100 έτη.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι:

1. Υπάρχει ριζική αλλαγή σχεδιασμού της Κυβέρνησης για να μπορέσει η Θεσσαλία να ανοικοδομηθεί
2. Υπήρξαν τεράστια προβλήματα, που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλυθούν
3. Ακόμη και σήμερα περιοχές ολόκληρες είναι καλυμμένες με νερό.

Έχουν γίνει απίστευτες προσπάθειες από την Κυβέρνηση, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν. Σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις κινήσεις που έχουν γίνει:

•Έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκ. € για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή (133,5 εκ. € σε 33.000 δηλώσεις- Καλύπτουν το 90% των καλλιεργειών των δηλωθέντων στρεμμάτων) και ζωικό κεφάλαιο (16,5 εκ. € σε 2.100 δηλώσεις).

•Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκ., ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά την αναγκαία άδεια από την ΕΕ.

•2,5 εκ. € έχουν διασφαλισθεί, μέσω de minimis, για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος. Αφορά τους αλιείς της Μαγνησίας, Λάρισας, Βόρειας Εύβοιας και Βόρειας Φθιώτιδας.

•Εντάξαμε το σύνολο των επιλαχόντων της τελευταίας προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο προϋπολογισμός ανέβηκε κατά 20 εκατ.  στα 37,2 εκ. € για τη Θεσσαλία – εντάχθηκαν όλες οι θετικά αξιολογημένες αιτήσεις, (598 Σχέδια).

•Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επίσης μια σειρά μέτρων, όπως το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκ. €.  Το πρόγραμμα προβλέπει ΔΩΡΕΑΝ (100%) κάλυψη, για αντικατάσταση απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου, ΔΩΡΕΑΝ (100%)  ανακατασκευή ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και μελετών .

Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν κομβικό στόχο που πρέπει να επιτευχθεί για τις επόμενες γενιές».



Ροη Ειδήσεων