Συμεών Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου: «Ξεκινούν 4 έργα αναπλάσεων άνω των 100.000 τ.μ. μεεξασφαλισμένη χρηματοδότηση ≈16 εκατ. ευρώ»
Τέσσερα μεγάλα έργα αναπλάσεων που ξεπερνούν τα 100.000 τ.μ. με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση περίπου 16 εκατ. ευρώ, ξεκινούν τις επόμενες μέρες στον Δήμο Χαλανδρίου. Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά για τις επόμενες δράσεις του Δήμου καθώς και τις προκλήσεις των επιχειρήσεων του Χαλανδρίου. «Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τον σταθερά εντεινόμενο ανταγωνισμό από τα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα είναι ίσως οι σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο Χαλάνδρι», επισημαίνει. Ο Συμεών Ρούσσος εξασφάλισε την επανεκλογή του στον Δήμο Χαλανδρίου. Η ψήφος των πολιτών αποτελεί αναγνώριση του έργου του, όπως επιβεβαιώνουν και οι 8 διακρίσεις που απέσπασε ο Δήμος Χαλανδρίου στα Βραβεία Αυτοδιοίκησης – «OTA Awards 2023».
Πάνω από 70 έργα ύψους 36,8 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2024. Με ποιες δράσεις θα ξεκινήσετε το α’ εξάμηνο του 2024;Ποια είναι η συνολική στρατηγική πίσω από αυτές τις δράσεις και πώς θα συμβάλουν στη βελτίωση της πόλης;
Σ.Ρ.: Τις επόμενες μέρες ξεκινούν τέσσερα μεγάλα έργα αναπλάσεων που ξεπερνούν τα 100.000 τ.μ. και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση περίπου 16 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το εμβληματικό έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου, το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην οδό Αγ. Παρασκευής, τις δύο αναπλάσεις σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι, που σε συνδυασμό, με το έργο της ανάπλασηςπάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, έργο που είναι ήδη σε εξέλιξη, θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της πόλης. Θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ηπιοποίηση κυκλοφορίας, ράμπες και διαδρομές αναπήρων, δημιουργία χώρων φύτευσης και στάθμευσης. Όλες οι παραπάνω αναπλάσεις, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του μεγάλου πάρκινγκ των 5.500 τ.μ. στο νέο δημαρχείο, θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα και την κινητικότητα στο κέντρο της πόλης. Στόχος μας να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας,με την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, τους αναπήρους, τις οικογένειες με μικρά παιδιά στα καροτσάκια, τους ηλικιωμένους και τους ποδηλάτες και παράλληλα να τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για μια στρατηγική που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η σημερινή διοίκηση, από το 2019, όταν εγκρίθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Χαλανδρίου.
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Χαλανδρίου; Σε σχέση με αυτό ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε ως Δήμος για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας;
Σ.Ρ.: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τον σταθερά εντεινόμενο ανταγωνισμό από τα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα είναι ίσως οι σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο Χαλάνδρι. Λάβετε υπόψη σας ότι ο ανταγωνισμός αυτός θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ειδικά αν μετεγκατασταθεί το καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή μας. Στον αντίποδα αυτής της δύσκολης κατάστασης, ο Δήμος Χαλανδρίου παρεμβαίνει σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της κινητικότητας στο κέντρο της πόλης, με όλα τα έργα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κέντρου της πόλης είναι ο άλλος άξονας ενώ παράλληλα θα γίνει μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του δύσκολου θέματος της στάθμευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα δώσει ανάσα το υπόγειο πάρκινγκ του νέου δημαρχείου, αλλά και το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Πώς προβλέπετε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024, σε ένα περιβάλλον με υψηλές τιμές ρεύματος και πληθωριστικές πιέσεις, θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος, ειδικά στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών;
Σ.Ρ.: Οι υψηλές τιμές του ρεύματος και οι συνακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν καταλυτικά την πορεία των εκτελούμενων αλλά και των υπό δημοπράτηση έργων. Επηρεάζουν την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και γενικά όλες τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος. Βέβαια, τα προηγούμενα δύο χρόνια καταφέραμε να μην ανακοπεί η εκτέλεση των έργων και η παροχή των υπηρεσιών του Δήμου, παρά τη δυσμενή συγκυρία, και προσδοκούμε σε ένα ανάλογο αποτέλεσμα και το 2024.
Κατά την προηγούμενη θητεία σας, δώσατε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Ποιες πρωτοβουλίες θα θέσετε σε προτεραιότητα το 2024, προκειμένου να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο την αειφόρο ενέργεια;
ΣΡ.: Το Χαλάνδρι υλοποιεί από το 2019 το ΣχέδιοΔράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια. Έχουμε εγκαταστήσει σύστημα γεωθερμίας στις κολυμβητικές δεξαμενές του αθλητικού κέντρου «Ν. Πέρκιζας», έχουν αντικατασταθεί με LED τα φωτιστικά σώματα στην κεντρική πλατεία, στα αθλητικά κέντρα και σε όλες τις περιοχές, όπου έχει τοποθετηθεί αξονικός φωτισμός. Ολοκληρώνεται η αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για τη μελέτη του οδοφωτισμού σε όλη την πόλη, που προβλέπει την αντικατάσταση 7.690 φωτιστικών σωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση των 9 σχολείων του Χαλανδρίου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε τις 555,671 kWh, ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τους 152,79 τόνους. Επόμενος στόχος είναι τα ενεργειακά αυτόνομα σχολεία. Ο Δήμος έχει καταθέσει αίτηση στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», που αφορά στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε θερμομονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, αλλά και στο πρόγραμμα «Net metering», που αφορά αποκλειστικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Για το πρόγραμμα αυτό υπάρχει ήδη προέγκριση για τα 6 από τα 10 σχολεία, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα από το Δήμο. Η ενέργεια που θα εξασφαλίζεται, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο. Αν η παραγωγή ρεύματος υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών.