Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΔόμνα Μιχαηλίδου, η ώρα της υπουργοποίησης: Τα αγκάθια που αντιμετωπίζει και τα...

Δόμνα Μιχαηλίδου, η ώρα της υπουργοποίησης: Τα αγκάθια που αντιμετωπίζει και τα 3 δισ. που θα διαχειριστεί

Κυριολεκτικά στο παραπέντε πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, «κλείδωσε» το όνομα της Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία για πρώτη φορά αναλαμβάνει υπουργικό θώκο μετά τις δύο θητείες της ως υφυπουργός (Πρόνοιας και Παιδείας) στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην επιλογή μέτρησε βεβαίως το πέρασμά της από το Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων όπου έχει διατελέσει υφυπουργός Πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης από το 2019 έως το 2023, σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή όταν έπρεπε να εφαρμοστούν τα πιο αυστηρά μέτρα για την πανδημία σε γηροκομεία και δομές πρόνοιας.Από την άλλη πλευρά ο Άδωνις Γεωργιάδης μετακινείται σε ένα υπουργείο που γνωρίζει καλά αφού είχε διατελέσει υπουργός το 2013-2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά και έτσι δε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για να ενημερωθεί για το χαρτοφυλάκιο.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης επί της θητείας του στο υπουργείο Εργασίας έφερε εις πέρας αρκετές δύσκολες αποστολές όσον αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (εργασιακό, ασφαλιστικό).

Τα «αγκάθια» που έχει να διαχειριστεί η κ. Μιχαηλίδου είναι η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού αποτελεσματικά και γρήγορα, η εφαρμογή των τριετιών, η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας μέσω των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης (το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ) αλλά και οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ, οι οποίες όσο και αν έχουν περιοριστεί, εξακολουθούν να αποτελούν μόνιμη πηγή άγχους για το υπουργείο Εργασίας.Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η 5η γυναίκα που αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας στην ιστορία του υπουργείου από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πρώτη ήταν η Φάνη Πάλλη Πετραλιά το 2007 στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ακολούθησε η Λούκα Κατσέλη το 2010 στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, η Έφη Αχτσιόγλου το 2016 στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γιάννη Σαρμά το 2023.

Η 36χρονη οικονομολόγος εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων το 2019 και έγινε το νεαρότερο μέλος της κυβέρνησης σε ηλικία 31 ετών. Πριν αναλάβει ο πρώτο της πόστο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ήδη αξιοσημείωτη σταδιοδρομία σε θέσεις διεθνών οργανισμών και αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα λαμπρού μυαλού που επέστρεψε να υπηρετήσει τον τόπο της. Αν και είχε εμπνευστεί από το new deal του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, τα μέτρα ανακούφισης που θέσπισε ο ιστορικός ηγέτης ως απάντηση στην Μεγάλη Ύφεση του 1929, δεν ονειρεύτηκε ποτέ καριέρα πολιτικού. Η τύχη όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν άλλα σχέδια.

Γονείς Αθηναίοι, παππούδες από την Κωνσταντινούπολη γι΄αυτό και δηλώνει θερμή οπαδός της ΑΕΚ. Από μικρή οργανωμένη και στοχοπροσηλωμένη. Άνθρωπος της αριστείας. Μετά το Κολλέγιο Αθηνών ολοκληρώνει τις οικονομικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Γιορκ της Αγγλίας. Ακολουθεί το Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης. Στα πρώτα της βήματα τη βρίσκουμε να διδάσκει ως επισκέπτρια Λέκτορας στο Cambridge και μετά στο UCL.Οι κοντινοί της άνθρωποι την ακούν πολλές φορές να παραπονιέται όταν το ενδιαφέρον αποσπά η εμφάνισή της. Το θεωρεί άδικο γιατί έχει μοχθήσει πολύ πάνω από τα βιβλία. Πήρε πιο γρήγορα από όλους στο έτος της το μάστερ, σε ηλικία μόλις 24 ετών και δίδασκε στελέχη επιχειρήσεων που είχαν τα διπλάσια χρόνια της.



Ροη Ειδήσεων