Ο Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, αλλά δεν είπε πράγματα που μπορούν να σταματήσουν τα πλάνα για απεργία στα τέλη του Φλεβάρη.
Με την Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά(ΕΪΝΑΠ), είχαμε μιλήσει πρώτη φορά στις αρχές του Οκτωβρίου του 2022. Ο λόγος ήταν η έλλειψη αναισθησιολόγων γενικά από τοΕθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Αφορμή στάθηκε η λίστα αναμονής 2.925 προγραμματισμένων χειρουργείων, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της Ελλάδας, το «Αγία Σοφία».
Ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει πως δεν υπήρχε «μαγική λύση», ως προς την άμεση και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και ότι πέραν της μετακίνησης αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, έκανε και προκήρυξη κατά προτεραιότητα για θέσεις αναισθησιολόγων στο «Αγία Σοφία».Η παθολόγος-λοιμωξιολόγος είχε κάνει λόγο για «ιστορία αιμορραγίας μιας δεκαετίας» στο ΕΣΥ. Από ό,τι φαίνεται, η αιμορραγία αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά.
«Η ΠΡΌΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΎΕΙ ΠΩΣ ΌΤΑΝ ΠΡΟΚΗΡΎΧΘΗΚΑΝ ΘΈΣΕΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΌΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΊΔΩΝ «ΑΓΊΑΣ ΣΟΦΊΑΣ» ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΊ ΠΟΥ ΥΠΈΒΑΛΑΝ ΑΊΤΗΣΗ ΉΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ».
Αυτά και μόνο αρκούν για να δείξουν πως υπάρχει μια τρύπα στο κυβερνητικό αφήγημα», την ώρα που συνεχίζονται οι αποχωρήσεις γιατρών με συντάξεις «ή επειδή αρρωσταίνουν -μην ξεχνάτε πως είμαστε ένας ηλικιωμένος πληθυσμός, αφού δεν έγιναν προσλήψεις-, ενώ αποχωρούν οι νέοι για χώρες στις οποίες βρίσκουν καλύτερες συνθήκες και πολύ καλύτερους μισθούς».
Για παράδειγμα «στην Κύπρο ένας αναισθησιολόγος παίρνει 8.000 ευρώ το μήνα και του παρέχεται δωρεάν σπίτι. Στην Ελλάδα, ένας διευθυντής στο ΕΣΥ παίρνει 2.500 ευρώ σε καθαρά χρήματα, με εφημερίες. Οι αναισθησιολόγοι που κάνουν πιο πολλές εφημερίες, ίσως να παίρνουν παραπάνω. Αλλά ποιο είναι το κόστος για την υγεία τους;».
ΠΟΣΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ζήτησα τη βοήθεια της ειδικού για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το πρόβλημα που υπάρχει με τις εφημερίες, σε σχέση με το burnout.
«Οι εφημερίες εξαρτώνται από τη βαθμίδα του κάθε γιατρού, που αντιστοιχεί στην ηλικία του. Κάθε μήνα, ένας ειδικευόμενος κάνει 7 ενεργείς εφημερίες, βρίσκεται δηλαδή στο χώρο του νοσοκομείου όλο το 24ωρο, ένας διευθυντής γιατρός 4 ενεργείς και 2 ετοιμότητας -σε καλούν από το σπίτι- και οι ειδικευόμενοι α και β έχουν επίσης, συνδυασμό ενεργών και ετοιμότητας.
Εγώ ας πούμε, είμαι 60 ετών. Αν κληθώ να κάνω 7-8 ενεργές εφημερίες, ομολογώ πως θα χρειαστώ ένα τριήμερο έπειτα από κάθε μία για να συνέλθω -ώστε να ανακάμψει το σώμα και το μυαλό μου.
Το ιατρικό κίνημα στην Ελλάδα προτείνει να γίνεται μια εφημερία την εβδομάδα.
Δεν γίνεται να δουλεύεις 2-3 διαδοχικές ημέρες.
«Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΈΡΡΕΥΣΕ ΕΊΧΕ 10 ΕΦΗΜΕΡΊΕΣ ΤΟ ΜΉΝΑ. ΈΦΕΥΓΕ ΕΞΟΝΤΩΜΈΝΗ, ΕΠΈΣΤΡΕΦΕ ΕΞΟΝΤΩΜΈΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΈΧΙΖΕ ΕΞΟΝΤΩΜΈΝΗ».
Ο οργανισμός της διέλυσε τα όρια του, ενώ έκανε δουλειά που απαιτεί τεράστια πνευματική επαγρύπνηση και έχει τεράστιο σωματικό κόπο -κάθονται 12 ώρες όρθιοι αυτοί οι άνθρωποι και δεν κοιμούνται καλά».
Ποιος είναι ο κανόνας των εφημεριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; «Ισχύει το 48ωρο: δεν μπορείς να δουλεύεις πάνω από 48 διαδοχικές ώρες την εβδομάδα».
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ «ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ»
Ως προς το ‘καλούμε γιατρούς και δεν έρχονται’ των τελευταίων υπουργών Υγείας, η κυρία Κοσμοπούλου εξήγησε πως «το ερώτημα προς το υπουργείο δεν είναι αν προκηρύσσει θέσεις, αλλά πόσες και να απαντήσει, παρέχοντας σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
Βάσει όσων γίνονται, δεν προκύπτει πως προκηρύσσουν με βάση τις ανάγκες.
Επί Covid, ο τότε υπουργός, Βασίλης Κικίλιας είχε προσλάβει έναν ικανό αριθμό γιατρών, με fast track διαδικασίες για τις ΜΕΘ».
Δεν υπάρχει όμως, άλλη τέτοια περίπτωση.
Για αυτό και λέμε να προκηρυχθούν 4 κενές θέσεις ταυτόχρονα, ώστε να ξέρουν όλοι τι να περιμένουν.
Το σύστημα έχει αποψιλωθεί από γιατρούς. Ως εκ τούτου, δεν μπορείς να προκηρύσσεις μια θέση. Πρέπει να προκηρύξεις όλες όσες είναι απαραίτητες μαζί, ώστε όταν κάποιος βάζει τα χαρτιά του να ξέρει πως τα έχουν βάλει άλλοι 10 και θα προσληφθούν 5».
Η «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ» ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Ο νέος υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, εν τούτοις άλλαξε την αρχική ώρα (από το απόγευμα πήγε το ραντεβού στο πρωί) και πολλά μέλη του προεδρείου δεν κατάφεραν να παραστούν.
Όσοι πήγαν «κατάλαβαν πως σκοπεύει να υλοποιήσει τα πιο αντιδραστικά πράγματα. Για παράδειγμα, να έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε απογευματινό έργο μετά το πρωινό δημόσιο έργο.
Αυτό θα είναι το τέλος όχι μόνο για το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, αλλά και κάθε δικού μας εργασιακού δικαιώματος.
«ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ ΜΟΥ ΛΈΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΊΣΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΎΩ ΈΩΣ ΤΟ ΒΡΆΔΥ, ΠΑΊΡΝΟΝΤΑΣ ΧΡΉΜΑΤΑ ΑΠΌ ΠΟΛΊΤΕΣ -ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΝΉΘΙΚΟ. ΠΡΟΤΙΜΏ ΝΑ ΠΙΆΣΩ ΔΟΥΛΕΙΆ ΤΟ ΑΠΌΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΈΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΉ ΕΥΘΎΝΗ ΚΑΙ ΚΟΎΡΑΣΗ ΜΥΑΛΟΎ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΩ».
Μετά 7-8 ώρες δουλειάς το πρωί, θα είμαι επικίνδυνη για όσους θα έρχονται να με βλέπουν ιδιωτικά».
ΤΙ ΔΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σε ένα μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων που έκανε ο κύριος Γεωργιάδης το διήμερο 17-18/1 δεσμεύτηκε πως οι αμοιβές για την εφημερία στο ΕΣΥ θα αυξηθούν κατά 20%, ενώ θα γίνουν 6.500 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2024.
Είπε και ότι αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνουν περισσότερα χειρουργεία.
«Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει, ώστε να υπάρχει φως στο τούνελ είναι να υλοποιηθεί το αίτημα της Ομοσπονδίας που είναι συνολικό.
Αυτό αφορά
- τον διπλασιασμό των αποδοχών, ώστε να προσελκύσουμε ανθρώπους και να μπορούμε να ζούμε κι εμείς.
- τον διπλασιασμό του προσωπικού-συνολικά, όχι μόνο του ιατρικού αφού σε ένα νοσοκομείο και η καθαρίστρια είναι απαραίτητη και
- τον διπλασιασμό των κλινών στη χώρα, κάτι που φαίνεται να είναι απαραίτητο από τα ράντζα και τις αναμονές που υπάρχουν. Η χρησιμοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν οδηγεί πουθενά».
Τι να περιμένουμε
Μέχρι να προχωρήσει από τις θεωρίες στις πράξεις ο υπουργός Υγείας, τα σωματεία των γιατρών θα είναι εν αναμονή. «Προσπαθούμε να οργανώσουμε μια απεργία για το τέλος του Φλεβάρη, με όλα αυτά τα αιτήματα. Δεν έχουν οριστεί ακόμα ημερομηνίες και διάρκεια».