Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΒοηθάει η επέκταση της θητείας στην αυτοδιοίκηση στα πέντε χρόνια;

Βοηθάει η επέκταση της θητείας στην αυτοδιοίκηση στα πέντε χρόνια;

Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι-μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων πιστεύουν ότι η διεύρυνση της θητείας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια δίνει κίνητρα για καλύτερη διαχείριση ώστε να μεταφερθούν σε αυτές περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος.

 

Η επαναφορά της πενταετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών στις πρόσφατες εκλογές δρομολογήθηκε μεταξύ άλλων και ως ένα μέσο διεύρυνσης του εκλογικού ορίζοντα σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να γίνει περισσότερο πολιτικώς εφικτός ο προγραμματισμός και η υλοποίηση πιο μακρόπνοων έργων και δράσεων, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να παράγουν θετικά αποτελέσματα.

 

Ακόμη, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλλαγής αυτής, μπορεί έτσι να ενισχυθεί το κίνητρο των εκλογέων να επιλέγουν υποψηφίους που όντως θα παράγουν έργο και να τους καθιστούν υπόλογους μετά την εκλογή τους, ενώ μια ακόμη παράπλευρη συνέπεια υποστηρίχθηκε πως θα είναι και η εξοικονόμηση πόρων από την αραίωση των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Οκτώβριο απάντησαν 21 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Εξ αυτών, το 48% συμφωνεί με την επέκταση της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, ενώ το 24% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετείται ένα αξιοσημείωτο 29% των απαντησάντων. Τα παραπάνω ποσοστά αθροίζουν 101% για λόγους στρογγυλοποίησης.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων αφενός επισημαίνουν ότι η επέκταση της θητείας μπορεί όντως να αποδώσει πιο μακροχρόνια κίνητρα, δεδομένου μάλιστα ότι πολλές από τις δράσεις των δήμων αργούν να αποφέρουν καρπούς ώστε να τις επιβραβεύσουν οι ψηφοφόροι. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, εκφράστηκε η άποψη ότι η πενταετής θητεία μπορεί και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους αξιωματούχους για τις συνήθεις τοπικές συναλλαγές, ιδίως καθώς τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζονται δομικά και εμπεδωμένα. Το φάσμα των απαντήσεων συμπληρώνεται από τα σχόλια που επισημαίνουν ότι η αλλαγή της διάρκειας της θητείας πιθανότατα δεν θα αποφέρει ουσιώδεις αλλαγές στη διαχείριση.

Σε κάθε περίπτωση, επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες στο Πάνελ οι υπόλοιπες σημαντικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά περαιτέρω αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της δυνατότητας οι δήμοι να εισπράττουν ιδίους πόρους από τις τοπικές κοινωνίες και να είναι υπόλογοι στους δημότες για τη διαχείριση των χρημάτων τους αντί να εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος και τη χρηματοδότησή του.

Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδρεύουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, kefim.org.



Ροη Ειδήσεων