Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήMain RightΑγρότες: Οι πρώτες αποφάσεις για κλιμάκωση των μπλόκων μετά το ραντεβού με...

Αγρότες: Οι πρώτες αποφάσεις για κλιμάκωση των μπλόκων μετά το ραντεβού με τον Μητσοτάκη

Με δύο γραμμές βγήκαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών. Στις δηλώσεις τους έδειξαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της κυβέρνησης – έλεγαν χαρακτηριστικά ότι μόνον το αίτημά τους για φθηνότερο ρεύμα ικανοποιήθηκε – και αυτό μόνον για την επόμενη διετία.

Παρότι υπήρξαν αγροτοσυνδικαλιστές που αποδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση έφτασε στο μάξιμουμ που μπορούσε να δώσει, οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτών τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων – και της κλιμάκωσής τους με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Το βράδυ της Τρίτης, στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας θα αποφασίσουν αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα όμως με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αποφάσεις για κλιμάκωση δεν θα γίνουν δεκτές από το σύνολο των αγροτών στα μπλόκα και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι τις επόμενες ημέρες ορισμένα θα αρχίσουν να αποψιλώνονται, καθώς η κυβέρνηση, προκειμένου να πιέσει, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνάντηση για τα αγροτικά αιτήματα, αλλά μόνον για τα προβλήματα στη Θεσσαλία λόγω της καταστροφής Daniel.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πάντως ότι το κλίμα στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η συνάντηση της Τρίτης ήταν ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση.

Συμφωνία μόνον για το ρεύμα των 2 επόμενων χρόνων

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εκτίμησαν ότι «έφτασαν κοντά» με την κυβέρνηση μόνον σχετικά με το αίτημά τους για φθηνότερο ρεύμα – ειδικά για το πεντάμηνο του ποτίσματος – καθώς με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κόστος της KWh θα ξεκινά από τα 0.09 ευρώ για τους αγρότες που δεν έχουν οφειλές και θα φτάνει στα 0,11 για εκείνους που έχουν οφειλές. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν για τα επόμενα οκτώ χρόνια, καθώς σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση θα επιδοτείται μόνον το 33% της κατανάλωσης και το υπόλοιπο θα τιμολογείται με τις τιμές της αγοράς.

Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς – αλλά με την τιμή της ΚWh στα 0,17, όπως είχε διαμορφωθεί πέρυσι στην περίοδο του ποτίσματος και όχι με τη σημερινή που είναι κάτω από τα 0,12 ευρώ ανά KWh σε ορισμένα από τα τιμολόγια των παρόχων – οι εκπρόσωποι των αγροτών υπολόγισαν ότι η ελάφρυνση θα είναι πολύ μικρή. Μάλιστα, ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές είπαν ότι θα περίμεναν από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση ανόδου της τιμής του ρεύματος πάνω από ένα όριο θα παρέμβει για το αγροτικό ρεύμα.

Τι είπαν οι αγρότες μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Τις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν οι αγρότες μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν πως έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα από τους ίδιους τους αγρότες. «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας», τόνισε εκπρόσωπος των αγροτών μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα , θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση. Υπογράμμισε πως «σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε» σημειώνοντας ότι «υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες».

Τι είπαν οι αγρότες με τον Μητσοτάκη: «Τα αιτήματα τα έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις»

Υπενθυμίζεται πως σε καλό κλίμα δίχως εντάσεις και με εποικοδομητικό διάλογο φαίνεται πως εξελίχθηκε η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στα μπλόκα με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αγρότες τόνισαν πως τα αιτήματα που έφεραν στπο τραπέζι είναι «αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουμε κάθε χρόνο» με τον πρωθυπουργό από την πλευρά του να απαντά: «Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επισης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Σημειώνεται δε πως κατά τις ίδιες πηγές, οι αγρότες παρέμειναν στον χώρο του πρωθυπουργικού γραφείου περί τη μισή ώρα προτού βγουν στους δημοσιογράφους προκειμένου να συντονιστούν αναφορικά με το τι θα πουν.

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση. Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

 



Ροη Ειδήσεων