Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain RightΑγρότες: Ολονύχτια «πολιορκία» στο Σύνταγμα - Την Πέμπτη οι αποφάσεις για νέες...

Αγρότες: Ολονύχτια «πολιορκία» στο Σύνταγμα – Την Πέμπτη οι αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις

Περίπου 6.500 αγρότες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα βασικά τους αιτήματα.

Στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/2) συμμετείχαν 6.500 διαδηλωτές και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ αγρότες όλης της χώρας μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και με 112 λεωφορεία.

Οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Με συνθήματα και πανό, οι αγρότες πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, μετά από περίπου έναν μήνα στα μπλόκα. Οι αγρότες διανυκτέρευσαν το βράδυ στο Σύνταγμα και σήμερα το πρωί θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως έγινε και κατά την προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Στα αιτήματά τους οι αγρότες σχετικά με το αγροτικό ρεύμα, θέλουν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οι αγρότες τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Αναφέρθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Για την ΚΑΠ, οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Οι αγρότες παρέμειναν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και γύρω στις 11 το πρωί με 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει συντεταγμένα η αποχώρηση του κονβόι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ορισμένοι αγρότες ήθελαν να παραμείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στα μπλόκα, όπου θα αποφασιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Με τη δυναμική τους μαζική παρουσία στο Σύνταγμα, οι αγρότες ευελπιστούν να έχει παρθεί το μήνυμα στην κυβέρνηση και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Οι αγρότες, που ζητούν μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.



Ροη Ειδήσεων