Σάββατο 11 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑλεξέι Ναβάλνι: Το… μυστηριώδες τέλος του και ο κατάλογος με τους αντιπάλους...

Αλεξέι Ναβάλνι: Το… μυστηριώδες τέλος του και ο κατάλογος με τους αντιπάλους του Πούτιν που «πέθαναν ξαφνικά»

«Ποιος είναι ο επόμενος;», γράφει το πλακάτ που κρατά μια γυναίκα μπροστά στο μνημείο των θυμάτων της πολιτικής καταπίεσης, στο Νοβοσιμπίρσκ, στη Ρωσία. Σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, πολίτες αφήνουν λουλούδια σε μνημεία, εκφράζοντας έτσι τη θλίψη τους για τον Αλεξέι Ναβάλνι που άφησε την τελευταία του πνοή σε φυλακή στον Αρκτικό κύκλο. Αρχικά, οι ρωσικές αρχές επέτρεπαν στους πολίτες να αφήνουν λουλούδια σε μνημεία ανά μικρές ομάδες, λίγο αργότερα, ωστόσο, αξιωματούχοι τα μάζευαν και τα πέταγαν στα σκουπίδια, ενώ τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις Ρώσων που κατηγορούσαν τον Πούτιν, ως υπαίτιο της δολοφονίας του Ναβάλνι.

«Μην ξεγελιέστε, ο Πούτιν είναι ο δολοφόνος του Ναβάλνι», λέει στο “Χ” ο Γκάρι Κασπάροβ, ο οποίος θυμάται ότι κάποτε διαδήλωσαν με τον Ναβάλνι και άλλους συμπατριώτες του εναντίον του Πούτιν, σε ένα πλήθος που σήμερα, σχολιάζει, μοιάζει ουτοπικό. Και κατηγορεί τους Ρώσους που δεν ξεσηκώνονται. Βέβαια, στη χώρα που την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε νόμος ο οποίος επιτρέπει τη δήμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας όποιου διατυπώνει άποψη κατά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το να διαδηλώσει κανείς, μοιάζει με αυτοκτονία.Η «αυτοκτονία» ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια που προέβλεπαν δυτικοί αναλυτές για το τέλος του Ναβάλνι. Στη Ρωσία του Πούτιν, σχολιάζουν, οι επικριτές του Ρώσου προέδρου απλά παίζουν την τύχη τους σε έναν τροχό, στον οποίο τα αποτελέσματα για τον «ξαφνικό θάνατό» τους είναι περιορισμένα: Δηλητηριασμένο τσάι, πτώση από παράθυρο, ληστεία, καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, νευρολογικός παράγοντας, ραδιενεργό πολώνιο».Ο ίδιος ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, το ήξερε, όταν επιβίωσε από τη δηλητηρίαση με Novichok, πριν από 4 χρόνια, ότι οι πράκτορες του Πούτιν ήταν πίσω από αυτή την απόπειρα δολοφονίας. Και όμως επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου νοσηλεύθηκε, επειδή ήξερε ότι το Κρεμλίνο απλά αδιαφορεί για τους εκτός Ρωσίας επικριτές του. Και γι’ αυτό έλεγε προφητικά ότι «εάν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, σημαίνει ότι είμαστε ισχυροί».

Πεπεισμένοι ότι πίσω από τον θάνατο του Ναβάλνι βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκονται οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες, με πρώτο- πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δε μάσησε τα λόγια του και κατέδειξε τον Ρώσο πρόεδρο ως ηθικό αυτουργό.
Η λίστα των «ξαφνικών θανάτων» των εχθρών του Πούτιν

Ο Ναβάλνι, με το σαρδόνιο χαμόγελο και το καυστικό χιούμορ του, δεν αποτελούσε εκλογική απειλή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις επερχόμενες εκλογές, το πολύ να «ψαλίδιζε» ελαφρώς τα ποσοστά του… εκ προοιμίου νικητή. Όμως η επιμονή του να κυνηγάει τη διαφθορά και να στηλιτεύει τον προκλητικά πλούσιο βίο των ολιγαρχών και της ελίτ του συστήματος Πούτιν, τον είχε κάνει δημοφιλή στο YouTube και του έδινε διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα. Ήταν αυτός που έκανε τον πιο πολύ «θόρυβο» και που η κοινή γνώμη άκουγε περισσότερο. Το να σιωπήσει, πεθαίνοντας «ξαφνικά», από «αδιευκρίνιστα αίτια», ήταν σατανικά βολικό.

Έτσι, αφού το Novichik δεν «έπιασε», ο 47χρονος Ναβάλνι, που μεταφερόταν από φυλακή σε φυλακή (εξέτιε ποινή 19ετούς κάθειρξης), κατέληξε στην Αρκτική που ήταν και ο τελευταίος του σταθμός. Εκεί όπου ξαφνικά, «αισθάνθηκε αδιάθετος και έχασε τις αισθήσεις του μετά από έναν περίπατο και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έσπευσε, δεν κατάφερε να τον επαναφέρει», όπως ανακοινώθηκε.

Και έτσι, από αιτία που «δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα», ο Ναβάλνι προστέθηκε στη μακρά λίστα των εχθρών, των πολιτικών αντιπάλων και των επικριτών του Βλαντιμίρ Πούτιν που πέθαναν «ξαφνικά», αφού πέρασε πρώτα από τη λίστα αυτών που γλίτωσαν από τύχη, όπως ο πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, που δηλητηριάστηκαν τον Μάρτιο του 2018 αλλά επιβίωσαν.

Πιο πρόσφατος από τους εχθρούς του Πούτιν που έχασαν τη ζωή τους, ήταν ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 23 Αυγούστου 2023. Ο Πριγκόζιν, από όργανο του Ρώσου προέδρου (είχε οργανώσει τον “στρατό των τρόλ” που επιχείρησαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, οργάνωσε τον μισθοφορικό στρατό της Βάγκνερ και πολέμησε στη Συρία και την Ουκρανία), επιχείρησε πραξικόπημα εναντίον του, βαδίζοντας προς τη Μόσχα με τους μισθοφόρους του. Ο εμφύλιος αποφεύχθηκε, ο Πριγκόζιν αμνηστεύθηκε, αλλά το ρητό «ο Θεός συγχωρεί, ο Πούτιν όχι», επιβεβαιώθηκε.



Ροη Ειδήσεων