Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά για τις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η EE, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το μεσανατολικό μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και την άνοδο της Κίνας. Σεμια περίοδο όπου ο πληθωρισμός δημιουργεί σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές χώρες, η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) είναι κομβικής σημασίας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι, πρόταση που έγινε δεκτή στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Σχετικά με την επιστολική ψήφο, πιστεύετε ότι θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές; Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι γενικά σε εκλογικές διαδικασίες όπου έχει εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος δεν έχει οδηγήσει στην αύξηση της συμμετοχής. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήδη 14 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Η πραγματικότητα είναι πως τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, μετά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, είναι ανάμεικτα. Ορισμένες έρευνεςαποτυπώνουν αύξηση έως και 10%, ενώ άλλες κάνουν λόγο για αύξηση της πρόθεσης ψήφου.
Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου είναι μία ακόμη ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα. Αυξάνεται, επομένως, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και ενισχύεται η λαϊκή εντολή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».
Ποιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές 2024;
«Η χώρα μας, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι, είναι παράγοντας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με σταθερό κυβερνητικό ορίζοντα. Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους κεντροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζεται ως σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη, με τη Νέα Δημοκρατία να πρωταγωνιστεί με τις προτάσεις της, πουυιοθετούνται στο εξωτερικό, όπως το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό κατά την πανδημία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το πλαφόν στο φυσικό αέριο, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μένοντας πιστή στις αρχές και στο πρόγραμμά της για τις Ευρωεκλογές, που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο».
Σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, ποιος είναι ο ρόλος που η ΕΕ καλείται να διαδραματίσει;
«Από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το μεσανατολικό μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και την άνοδο της Κίνας, η Ευρώπη, παράλληλα με τα εσωτερικά θεσμικά της ζητήματα, έρχεται αντιμέτωπη με ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνηκε απροετοίμαστη απέναντι στην οικονομική κρίση και χωρίς τους απαραίτητους μηχανισμούς αντιμετώπισήςτης. Κατά την πανδημία, η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση και αποδείχθηκε πιο «ετοιμοπόλεμη» όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και επήλθε η ενεργειακή κρίση. Επομένως, σήμερα, στην εποχή των «πολυκρίσεων», η ΕΕ οφείλει να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί, απαντώντας στα μεγάλα ζητήματα των ημερών μας».
Πώς η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει τις μεταναστευτικές ροές και πώς η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος και την εξέλιξη των νομοθετικών πλαισίων της;
«Παρά την αύξηση που παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη σίγουρα δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το 2015, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Τα ελληνικά σύνορα, χάρη στον αγώνα μας στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο,αναγνωρίζονται ως ευρωπαϊκά σύνορα, με την Ελλάδα να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό ίσως καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Με το διεθνές τοπίο να γίνεται ολοένα και πιο ασταθές, η ΕΕ οφείλει να παρέχει περισσότερους πόρους στα κράτη-μέλη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αυτό, μάλιστα, είναι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματά μας στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027».
Πώς αντιλαμβάνεστε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, πώς θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
«Με το AfD στη Γερμανία να φθάνει το 23% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καταλαβαίνει κανείς ότιαυξάνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς, γεγονός που αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις συνήθως παρουσιάζουν αυξητική τάση σε προεκλογικές περιόδους και ιδιαίτερα σε εποχές έντονων κρίσεων, εκμεταλλευόμενες ζητήματα όπως το μεταναστευτικόκαι προωθώντας την κινδυνολογία και τα fake news. Το έχουμε δει να συμβαίνει στη χώρα μας και δεν θα αποτελέσει έκπληξη να συμβεί και τον Ιούνιο. Σήμερα, επομένως, χρειαζόμαστε ένα ανάχωμα απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και μια σοβαρή συζήτηση για την Ευρώπη του αύριο».
Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, πώς αντιλαμβάνεστε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και πώς πιστεύετε ότι οι επιθέσεις από τους Χούθι επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο;
«Όπως γνωρίζετε, η Ερυθρά Θάλασσα έχει μεγάλη γεωστρατηγική και εμπορική αξία, αφού μέσω της διώρυγας του Σουέζ τα εμπορικά πλοία μπορούν να διέρχονται από και προς τη Μεσόγειο, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν περιμετρικά της Αφρικής. Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, πρόσκεινται φιλικά προς το Ιράν, που με τη σειρά του διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τη Χαμάς. Εξαπολύοντας επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στηνΕρυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης, θέτουν σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα και μειώνουν την εμπορική θαλάσσια κίνηση στην περιοχή.
Σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός δημιουργεί ήδη σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές χώρες, στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίουπαρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως κάνει και η χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα,υπερασπιζόμενη τα ελληνικά εμπορικά συμφέροντα και προστατεύοντας τα ελληνικά περιπλέοντα πλοία,προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας, ως στρατηγείο για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι, στην Ερυθρά Θάλασσα, μια πρόταση που έγινε δεκτή στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ».