Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Δυτικής ΑττικήςΑποκλειστική συνέντευξη στους Attica Times: Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου: Ο Δήμος έχει...

Αποκλειστική συνέντευξη στους Attica Times: Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου: Ο Δήμος έχει περάσει σε μείζονα δημιουργικά και μεταρρυθμιστικά μεγέθη

«Στη δική μας πόλη, επινοούμε και εκπονούμε προγράμματα περιβαλλοντικής περιφρούρησης, ενεργειακής οικονομίας, αποφυγής της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, αυξανόμενων κινήτρων και αναβαθμισμένων πηγών ανακύκλωσης και πλείστων άλλων προληπτικών εφαρμογών, πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας», τονίζει ο  Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη. Μεταξύ άλλων μιλά για τις  προτεραιότητες της νέας του θητείας και τις προκλήσεις που έχει συναντήσει στην μέχρι τώρα πορεία του στην αυτοδιοίκηση.

 

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σας στην αυτοδιοίκηση και πώς την αντιμετωπίσατε;

 

A.Π.: 21 χρόνια τώρα παντού προκλήσεις βλέπω, τις οποίες και μεθερμηνεύω σε μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων γίνεται στόχος. Για τις 2 τελευταίες συνεχόμενες δεκαετίες του δικού μας αυτοδιοικητικού έργου, ο Δήμος Περιστερίου έχει περάσει σε διαφορετικά, σε μείζονα δημιουργικά και μεταρρυθμιστικά μεγέθη. Που αποτυπώνονται σε όλους τους τομείς των υποδομών, λειτουργικότητας και εκσυγχρονισμού της πόλης μας και της Περιστεριώτικης κοινωνίας. Και βέβαια, σε μια πορεία ραγδαίων αυτοδιοικητικών ταχυτήτων, μαχητικότητας και αποτελεσματικότητας, δοκιμαστήκαμε από δύο έντονα φαινόμενα προκλήσεων, με διαστάσεις όχι μόνο εθνικές, αλλά και παγκόσμιες. Την μεγάλη οικονομική κρίση αφενός και την σαρωτική πανδημία αφετέρου.

Πολεμήσαμε σθεναρά, αντέξαμε και σταθήκαμε όρθιοι. Ενωμένοι και αλώβητοι.

 

Δύναμή μας πανίσχυρη, η ενότητα, η ομοψυχία, η αχαλίνωτη ορμή αντίστασης και αγωνιστικότητας, έναντι της οικονομικής και πανδημιολογικής θεομηνίας των καιρών που μας βρήκαν και των επιπτώσεών τους. Τα καταφέραμε, υψώνοντας αλεξικέραυνο αποτρεπτικό πάνω από την πόλη όλη, όπως και την κοινωνία των συμπολιτών μας. Όταν το έργο που κάνεις, είναι έργο αγάπης και αφοσίωσης, συνειδητής, διαχρονικής και αταλάντευτης, κατορθώνει να υπερισχύει τελικά, ακόμη και των απροσδόκητων κρίσεων, όσο απειλητικά και εκτεταμένα κι αν είναι τα πλοκάμια που εξαπολύουν. Όπως εκείνα που πρόσφατα απλώθηκαν παντού και πάνω μας, σε πόλεις, κοινωνίες και έθνη ολόκληρα, ανά τις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας.

 

 

 

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην νέα σας θητεία;

 

A.Π.: Για έκτη συνεχόμενη φορά μόνον προτεραιότητες και πάλι, βλέπουμε μπροστά μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το Περιστέρι έχει ήδη καθιερωθεί αυτοδιοικητικά, για τις διακριτές ταχύτητες της ανασυγκρότησης, των ριζικών τομών και των μεταρρυθμίσεων, σε όλους τους ζωτικούς τομείς λειτουργίας, της πόλης και της Περιστεριώτικης κοινωνίας. Οι ανάγκες των πολιτών σε παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, βελτίωση και διευκόλυνση των συνθηκών καθημερινότητας και λειτουργικότητας της διαβίωσής τους, μέσα από νέες προστιθέμενες υποδομές, συνεχίζουν να χτυπούν ηχηρά τον κώδωνα, ανά πάσα ώρα και στιγμή, στην αμεσότητα των προσπαθειών και των ενεργειών μας, για την τρέχουσα πενταετία της αυτοδιοικητικής αποστολής μας, με ορίζοντά μας προς το 2028. Για τη δική μας αντίληψη, αυτό επιτάσσει η Υπηρεσία μας προς τον πολίτη και την κάθε ανάγκη του, όπως και η συνέπειά μας, έναντι της εικοσαετούς εντολής που εξακολουθεί να αναθέτει ο πολίτης, κατευθείαν πάνω στη δική μας αυτοδιοικητική ευθύνη και συνείδηση.

 

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα στον Δήμο Περιστερίου;

 

A.Π.: Στον κάθε επιχειρηματία της κομβικής πόλης του Περιστερίου, στεκόμαστε δίπλα. Με δυνατότητες, προσεγγίσεις, αναπτυξιακά εργαλεία, μοχλούς μετακινήσεων και μια τοπική εμπορική αγορά, μαγνήτη προσέλκυσης πολιτών και επισκεπτών, από ολόκληρο το λεκανοπέδιο και όχι μόνον. Μετά λόγου γνώσης, μπορώ να δηλώσω πως η πόλη του Περιστερίου είναι πληθωρική, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής. Την πιο αξιόπιστη επιχειρηματική εγγύηση και στήριξη για τη δική μας πόλη, αποτελούν αυτές καθεαυτές οι πρωτοποριακές όψεις της αισθητικής της, της προσβασιμότητας, με τρεις σταθμούς μετρό μέσα στα διοικητικά της όρια, της διαμόρφωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της, μιας επάρκειας και μιας πλειάδας ποικίλων ψυχαγωγικών, όπως και εμπορικών προτάσεων και επιλογών, που διαθέτει. Ο επισκέπτης σήμερα, «με τα μάτια κλειστά», οδηγείται προς το Περιστέρι. Δεδομένου ότι μεταξύ όλων των άλλων, δελεάζεται από πάσης φύσεως κίνητρα, πειστικής επιχειρηματικής απόχρωσης, όσο και προσφοράς.

 

Πώς ανταποκρίνεται ο Δήμος Περιστερίου στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω καιρικών συνθηκών;

A.Π.: Η κλιματική κρίση είναι ήδη «απτό, χειροπιαστό και καυτό» γεγονός, παγκοσμίως. Εδώ, πρέπει να σταθούμε με μείζονα σοβαρότητα, χωρίς ίχνος υποτίμησης, αδιαφορίας και ολιγωρίας, σε συντονισμό ενεργειών, κινήσεων και αποφάσεων. Στη δική μας πόλη, επινοούμε και εκπονούμε προγράμματα περιβαλλοντικής περιφρούρησης, ενεργειακής οικονομίας, αποφυγής της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, αυξανόμενων κινήτρων και αναβαθμισμένων πηγών ανακύκλωσης και πλείστων άλλων προληπτικών εφαρμογών, πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας. Αναζητώντας μάλιστα, στοχευμένες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες και με ευρύτερους αυτοδιοικητικούς φορείς (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ κ.λπ.), όπως και με το επίπεδο Β’ Βαθμού αυτοδιοίκησης.

«Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας». Αυτήν την αντίληψη, στο Δήμο Περιστερίου, όσο περισσότερο μπορούμε, προσπαθούμε να την παγιώσουμε, σε όλους τους τομείς της δικής μας αυτοδιοικητικής ευθύνης και επίδρασης από τη μια. Και από την άλλη, να την διοχετεύσουμε σε κάθε χώρο, κάθε σχολειό, κάθε γειτονιά και οικογένεια, σε κάθε Περιστεριώτισσα και κάθε Περιστεριώτη.

Η ευαισθητοποίηση, οφείλουμε να είναι ενιαία και καθολική. Σεβόμαστε το περιβάλλον, ανοιγόμαστε σε κάθε πράσινη επένδυση και εφαρμογή, ακολουθούμε και εφαρμόζουμε πιστά, απόλυτα και απαραβίαστα τους κανόνες της αντιρρύπανσης, της προαγωγής της περιβαλλοντικής υγείας, της αειφορίας, της δραστικής μείωσης ρυπογόνων πηγών και μορφών ενέργειας, της επιλογής ενεργειακών μέτρων και εργαλείων με μηδενικό ει δυνατόν, περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το παραπάνω περίγραμμα, θεωρώ πως έχουμε υποχρέωση συλλογικά και εξατομικευμένα να το διευρύνουμε, να το αξιοποιούμε και να το βελτιώνουμε όσο γίνεται περισσότερο, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε στις γενιές που θα μας διαδεχθούν, πόλεις και έναν πλανήτη, καταδικασμένους από τώρα και μια ώρα αρχύτερα, σε μη αναστρέψιμες έως και θανατηφόρες κλιματικές ποινές.



Ροη Ειδήσεων