Σε μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από το εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% έως το 2027 στοχεύει η Κυβέρνηση, με σκοπό μάλιστα το ποσοστό αυτό “να πέσει” στο 3% έως το 2030. Η επένδυση σε εκπαίδευση και κατάρτιση ειδικά σε τομείς όπου οι γυναίκες είναι υποεκπροσωπούμενες είναι κομβική για την μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ισότιμο και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον.
Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την προώθηση της ισότητας των φυλών και τους τομείς που απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου. «Οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητα στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας με υψηλότερες αποδοχές ή σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η πολιτική».
Με βάση την εμπειρία σας στις «Υπέροχες Γυναίκες» τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ως βουλευτής για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τα θέματα ισότητας των φύλων;
«Με βάση την εμπειρία μου τόσο στις «Υπέροχες Γυναίκες» όσο και συνολικά στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε θέματα που αφορούν κυρίως τις γυναίκες, θεωρώ ότι μπήκα στην πολιτική με ένα «πλεονέκτημα», αυτό της επαφής με το τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο. Στο Κοινοβούλιο είμαι Γραμματέας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και ως βουλευτής, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Νεολαίας, Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Υποεπιτροπής Ατόμων με Αναπηρία και της Υποεπιτροπής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω από το βήμα της Βουλής και να τονίσω το θέμα της ισότητας σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα και σε ένα περιβάλλον από όπου λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις. Προσπαθώ μέσα από τον νέο μου ρόλο να χαρτογραφήσω τα πεδία στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν νέες πολιτικές για την ισότητα ή να βελτιωθούν υφιστάμενες πολιτικές. Οι στόχοι μου επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα που έχω ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνουν την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των γυναικών και των παιδιών, των ανθρώπων που βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργες, μετανάστριες και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».
Ποιος ήταν ο κύριος λόγος που αποφασίσατε να εισέλθετε στην πολιτική, παρόλο που αρχικά δεν ήταν στα σχέδιά σας;
«Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μου την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας αναγνωρίζει το έργο και την εξειδίκευσή σου σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, προτείνοντας σου να αναλάβεις δράση μέσα από έναν άλλο ρόλο, δεν γίνεται να αρνηθείς. Δεν ήταν, όντως,στα σχέδια μου η πολιτική. Βλέπω, όμως, ότι η Ελλάδα αλλάζει και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με το ότι εγώ, ένας άνθρωπος που δεν είχα καμία επαφή με την πολιτική, βρέθηκα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Αυτή λοιπόν η συνειδητοποίηση, σου δίνει το θάρρος να προσπαθήσεις και εσύ έτσι ώστε αυτή η αλλαγή να μην είναι παροδική αλλά να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να διαχυθεί παντού, σε όλους τους χώρους και, γιατί όχι, σε όλα τα κόμματα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να απαντήσω θετικά στην τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και να βοηθήσω και εγώ σε αυτήν την αλλαγή».
Πώς αξιολογείτε την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όσον αφορά την ισότητα των φύλων και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες;
«Η εξάλειψη των φαινομένων ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και απαιτεί διαρκείς προσπάθειες και δράσεις σε πολλούς τομείς. Έχουν γίνει βήματα προόδου στην ελληνική κοινωνία σε ορισμένους τομείς, όπως το πρώτο οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης που έχει γίνει ποτέ στη χωρά, το οποίο αποτελείται από προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, όπως οι δωρεάν μαστογραφίες, που έσωσαν τη ζωή σε περισσότερες από 7.000 γυναίκες, την επέκταση της Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας από 6 σε 9 μήνες και για αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, την επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών και την ενίσχυση ολοήμερων σχολείων, τη δωρεάν παροχή νομικής προστασίας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), την ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Παράλληλα, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως μία από́ τις 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, που έχουν επιτύχει πλήρη νομική́ ισότητα ανδρών – γυναικών, από́ την Παγκόσμια Τράπεζα το 2022. Όμως, η νομοθετική ισότητα, όπως είναι προφανές, δεν συνεπάγεται, ούτε εγγυάται την πραγματική ισότητα. Υπάρχουν ακόμη πολλά πεδία που απαιτούν δράση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητα στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας με υψηλότερες αποδοχές ή σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η πολιτική. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι συχνά θύματα βίας και παρενόχλησης στο σπίτι και στη δουλειά. Για να εξαλειφθούν αυτές οι ανισότητες, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση και συντονισμός δράσεων από την Κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, τις κοινωνικές οργανώσεις και την κοινωνία στο σύνολό της».
Ποια μέτρα προτείνετε για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των ανισοτήτων σε θέματα όπως το μισθολογικό χάσμακαι τις ίσες εργασιακές ευκαιρίες;
«Τα μέτρα που προτείνονται πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους, όλους τους ρόλους που μία γυναίκα καλείται να αναλάβει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της. Η ισότητα των φύλων συνιστά πλέον βασικό σκοπό και επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των ανισοτήτων. Όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα και τις ίσες ευκαιρίες, υπάρχει δέσμευση για τη μείωση του(gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα,σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Παράλληλα,επενδύσεις σε εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς όπου είναι υποεκπροσωπούμενοι από γυναίκες, αποσκοπούν στην ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ μέτρα για την εξισορρόπηση της οικογενειακής επαγγελματικής ζωής είναι, ήδη, σε εφαρμογή».
Πώς μπορούν οι γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην πολιτική;
«Ολοένα και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στην πολιτική, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τα νούμερα παραμένουν χαμηλά, εάν όχι απογοητευτικά. Το να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η ισότιμη γυναικεία εκπροσώπηση να θεωρείται αυτονόητη απαιτεί επιμονή, συνεχείς προσπάθειες και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Τα πράγματα όμως θέλω να πιστεύω ότι αλλάζουν και με την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ενίσχυση της παιδείας και της ευαισθητοποίησης, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη γυναίκα επαγγελματικά αλλά και στην προσωπική της ζωή, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε κάθε γυναίκα στην Ελλάδα να πιστέψει ότι εάν θέλει να δοκιμάσει να μπει στην πολιτική, μπορεί».