Τρίτη 7 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times:Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Η αδυναμία της...

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times:Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα οδήγησε στη γιγάντωση τους».

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί πλέον να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα, τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία να επιβεβαιωθεί αυτή η αλλαγή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, επισημαίνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως η μείωση του ΦΠΑ, οι έλεγχοι στην αγορά αλλά και οριζόντια μέτρα ενάντια στα καρτέλ και στην αισχροκέρδεια.   «Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της ακρίβειας γιατί σε αυτή τη μάχη αντί να ταχθεί με τα συμφέροντα των πολιτών, τάχθηκε με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», αναφέρει.

Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, ωστόσο εξακολουθεί να κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη διαφορά και πώς αναμένετε να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στις ευρωεκλογές;

M.K.: Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη δυναμική ανόδου, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και από τις πρόσφατες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι η φαινομενική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας είναι επίπλαστη. Στηρίζεται σε ένα μεγάλο μέρος στην επικοινωνιακή και μιντιακή της υπεροπλία αλλά πλέον η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα που η αδυναμία της να τα αντιμετωπίσει, οδήγησαν στη γιγάντωση τους.

Το προηγούμενο διάστημα, αυτή η φαινομενική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας θεμελιώθηκε και στην αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση με αξιόπιστο και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί πλέον να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα και οι ευρωεκλογές θέλουμε να επιβεβαιώσουν αυτή τη μεγάλη και θεμελιακή αλλαγή. Πάνω σε αυτή την αλλαγή θα στηριχθούν οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες του μέλλοντος, η διαμόρφωση μιας νέας , κοινωνικής, δημοκρατικής πλειοψηφίας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει κριτική απέναντι στα νέα μέτρα για την στήριξη των οικογενειών. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

M.K.: Δυστυχώς η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με επικοινωνιακούς όρους. Πιστεύει κανείς ότι η αύξηση του επιδόματος γέννας θα αντιμετωπίσει το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας;

Η λύση είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συμπεριληπτικής πολιτικής για τους νέους, οι οποίοι σήμερα ωθούνται στο περιθώριο, δεν έχουν ελπίδα, δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια.

Θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα: χρειαζόμαστε ένα στεγαστικό πρόγραμμα με την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους. Το έχει ήδη κάνει η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ στην Αυστρία είναι ήδη πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Πάνω από 120.000 ακίνητα μπορούν να διατεθούν σε νέα ζευγάρια με χαμηλό ενοίκιο, ώστε να κάνουν οικογένεια και να στεγάσουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Χρειάζονται επίσης πολιτικές για την αύξηση του εισοδήματος των  οικογενειών με παιδιά, για την μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, πολιτικές που θα προστατεύουν τον ρόλο της εργαζόμενης μητέρας.

Μετά την ερώτηση που καταθέσατε στην Βουλή και την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού για  την  κατασκευή του δρόμου «Πύργος-Τσακώνα» κάνατε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση του έργου. Υπάρχει κάποιο νεότερο σχετικά με την πορεία του; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την πρόοδο του έργου και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την τοπική κοινότητα;

M.K.: Τον Ιούλιο του 2022, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε δώσει εντολή στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» να εκπονήσει νέα επικαιροποιημένη μελέτη για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στον οδικό άξονα «Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα». Τίποτα δεν έγινε, τίποτα δεν προχώρησε.

Υπενθυμίζω  επίσης ότι την προεκλογική περίοδο, ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ εξήγγειλαν, με κάθε μέσο και τρόπο, την υλοποίηση αυτού του έργου για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών.

Επτά μήνες μετά, καμία επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει για ένα έργο που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή της Νότιας Ηλείας.

Μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηλεία δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για το συγκεκριμένο έργο.

Είναι και αυτό ένα ενδεικτικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί και συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Πόσο αποτελεσματικό θα ήταν και τι άλλα μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε;

M.K.: Η πρόταση μας για την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης δεν είναι κάτι νέο ούτε πρωτότυπο. Το έχουν εφαρμόσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταφέρνοντας να μειώσουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει μειωθεί μέχρι 17 μονάδες στις χώρες που μείωσαν τον ΦΠΑ, όπως η Πορτογαλία και η Πολωνία, ενώ και στην Κύπρο ο μηδενισμός του ΦΠΑ ‘’πάγωσε’’ τις τιμές στο 75% των ειδών διατροφής που εφαρμόστηκε.

Αντίθετα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στα ύψη.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της ακρίβειας γιατί σε αυτή τη μάχη αντί να ταχθεί με τα συμφέροντα των πολιτών, τάχθηκε με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ, απαιτούνται έλεγχοι στην αγορά αλλά και οριζόντια μέτρα ενάντια στα καρτέλ και στην αισχροκέρδεια.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, υπάρχουν διαφωνίες εντός των κομμάτων και εντός του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα ψηφίσει τελικά το ΠΑΣΟΚ; Στον αντίποδα πως κρίνετε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του;  

M.K.: Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο θα σας έλεγα ότι η επίκληση κομματικής πειθαρχίας είναι ζήτημα αδυναμίας.

Για εμάς το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά, ούτε τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Δυστυχώς, με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, οδηγεί στην εργαλειοποίηση κάθε συζήτησης και μεταρρύθμισης για τα δικαιώματα, ενώ και η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται-με ευθύνη της κυβέρνησης- απέχει πολύ από το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Και βέβαια, ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ , που οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων τουΠΑΣΟΚ. Και ας μην ξεχνούν κάποιοι, ότι στα ζητήματα ελευθεριών και δικαιωμάτων το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση, όπως έγινε και με το σύμφωνο συμβίωσης.



Ροη Ειδήσεων