Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΧάρης Δούκας: Να αφουγκραζόμαστε με ευθύνη τις αγωνίες των πολιτών και να...

Χάρης Δούκας: Να αφουγκραζόμαστε με ευθύνη τις αγωνίες των πολιτών και να μην αποφασίζουμε ερήμην τους

Χάρης Δούκας: Να αφουγκραζόμαστε με ευθύνη τις αγωνίες των πολιτών – Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε σε εκδήλωση στα Ιωάννινα με θέμα «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκαςμίλησε σε εκδήλωση στα Ιωάννινα με θέμα «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Xάρης Δούκας: Oι δύο προκλήσεις που «αντιμετωπίζει» η τοπική αυτοδιοίκηση

Αναφέρθηκε στη διπλή πρόκληση, τη σημαντικότερη στα χρόνια της μεταπολίτευσης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην χώρα μας, επισημαίνοντας: «Η πρώτη πρόκληση είναι να ξαναχτίσουμε την σχέση των αιρετών με τους πολίτες, αλλά και των αιρετών με την κεντρική διοίκηση.

Η δεύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί, να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον των πρωτόγνωρων απειλών. Πρέπει να πετύχουμε, για να μπορέσουν οι πολίτες να ανακτήσουν το δικαίωμα στην πόλη και να συναποφασίζουν με τους αιρετούς στους δήμους».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έθεσε το πλαίσιο προκειμένου να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας: «Να αφουγκραζόμαστε με ευθύνη τις αγωνίες των πολιτών, να έχουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ατζέντα της δράσης μας, να μην αποφασίζουμε ερήμην τους και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις, ρήξεις και συγκρούσεις».

Ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι η κεντρική διοίκηση δίνει ρεσιτάλ συγκεντρωτισμού, αποδυναμώνοντας τους δήμους και απαρίθμησε τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις που απαξιώνουν τον ρόλο των αιρετών: «Η κυβέρνηση επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς με 240 εκατομμύρια ευρώ τέλη ταφής απορριμμάτων.

ADVERTISEMENT

Πέταξε τους δήμους από τις εταιρείες που θα διαχειρίζονταν μεγάλα έργα στις πόλεις τους, μεγάλες αναπλάσεις. Εγώ για παράδειγμα έχασα την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., έγινε Ανάπλαση Α.Ε. για όλη τη χώρα. Με απόφαση της κυβέρνησης κάποιοι υπουργοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει ποτέ την ψήφο σας θα αποφασίζουν σε ποιους λόφους, σε ποιες πλατείες, σε ποιους δρόμους θα κάνουν αναπλάσεις. Όλα τα μεγάλα έργα θα τα αποφασίζουν άλλοι ερήμην μας».



Ροη Ειδήσεων