Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΔημοσκόπηση ALCO: Οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί – Πως ψηφίζουν οι Έλληνες στις...

Δημοσκόπηση ALCO: Οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί – Πως ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση ALCO: Οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί – Πως ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

Τη ραγδαία αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το β’ μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας Alco που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συσπείρωση (54%) γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του στις εθνικές εκλογές έχει πλέον αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου.

Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, προς τη Νέα Αριστερά (10%), προς το ΠΑΣΟΚ (4%) το οποίο βρίσκεται πλέον καθαρά στη δεύτερη θέση αλλά και προς το ΚΚΕ το οποίο φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό και απειλεί την τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση παρουσιάζουν οι Σπαρτιάτες 46% ενώ η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει στο 70% γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις απώλειες στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Τα πιο υψηλά ποσοστά συσπείρωσης εμφανίζει το ΚΚΕ (94%), η Ελληνική Λύση (91%) και το ΠΑΣΟΚ (85%).

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 38% αναφέρει την οικονομία, το 17% τα κοινωνικά ζητήματα και το 16% την ιδεολογία.

Όσον αφορά στην εικόνα των υπουργών, ο Νίκος Δένδιας με 32% θεωρείται ο πιο επιτυχημένος και ακολουθεί Κυρ. Πιερρακάκης (12%), Μιχ. Χρυσοχοϊδης (10%), Άδωνις Γεωργιάδης (8%) και Κωστής Χατζηδάκης (4%). Το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει «κανένας» ενώ το 18% δεν απαντά.

Οι Ευρωεκλογές… δεν μας ενδιαφέρουν και πολύ

Μόλις το 35% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται για τις Ευρωεκλογές. «Λίγο» απαντά το 25%, το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η απάντηση «καθόλου», ενώ το 14% δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν πολύ.

Τα κριτήρια επιλογής κόμματος

Σε ό,τι αφορά στο κριτήριο με το οποίο θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2024, για το 38% είναι οι θέσεις για τα ζητήματα οικονομίας, ενώ το 17% δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα κοινωνικά θέματα και το 16% θα απαντήσει βάσει ιδεολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 8% απαντούν ότι το κριτήριο για την ψήφο τους θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και το 5% ότι μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο αρχηγός του κόμματος.

Ευρωεκλογές και αντιπολίτευση

Στην ερώτηση αν οι Ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση, το 62% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντούν αρνητικά και το 30% θετικά.

Δείτε τη δημοσκόπηση



Ροη Ειδήσεων