Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΈρχονται οι πρώτες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ - Πιο αυστηρό πλαίσιο...

Έρχονται οι πρώτες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ – Πιο αυστηρό πλαίσιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Το νέο θεσμικό πλαίσιο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, σε συνέχεια της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους αγρότες ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα «χτυπήσει» τα κυκλώματα που δρουν σε βάρος τους εγκρίνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το νομοσχέδιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων και θα εστιάζει στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους παρανομούν.

Το νέο, πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις, θα αφορά εκτός από το γάλα και το μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά. Καλά γνωρίζοντες μάλιστα λένε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αφορά στα τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Η νομοθετική ρύθμιση κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων – που αποτελεί και βασικό αίτημα των αγροτών – είναι ένα από τα… «χαρτιά» στα χέρια του πρωθυπουργού στη νέα συνάντηση του με τους αγρότες της Θεσσαλίας, στις 11 Μαρτίου.

Τα «χαρτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το δεύτερο «χαρτί» στο νέο τετ-α-τετ, εκτός απροόπτου, στη δική τους έδρα αυτή τη φορά – θα είναι η έκθεση των Ολλανδών, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που κατ’ επέκταση θα αφορά και στη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Το τρίτο «χαρτί» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι οι αλλαγές που συζητούνται στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση πτυχών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), με την Ελλάδα να έχει καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στον πρωτογενή τομέα.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι στις Βρυξέλλες – μετά και τις διαδηλώσεις των αγροτών στις ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμη και έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν – ενόψει των Ευρωεκλογών, θα ληφθούν αποφάσεις «που θα λειαίνουν πολλές σκληρές γωνίες της Κ.Α.Π.».

Και τα τρία… «χαρτιά», με τα οποία θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη νέα του συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας, αποτελούν πρωτοβουλίες και κινήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να προωθήσει για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

 



Ροη Ειδήσεων