Νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια: Κέρδη Μητσοτάκη από τη χθεσινή ψηφοφορία, “ήττα” Ανδρουλάκη και προβληματισμός σε Κασσελάκη – Τα συμπεράσματα
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού γίνεται νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τους στην τεκνοθεσία, ένα θέμα το οποίο πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την πιο συντηρητική πτέρυγά της, την οποία κατά κύριο λόγω εκφράζει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχει επίσης σαφείς συμβολισμούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίπεδο πολιτικό, έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ με στόχο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν επεβλήθη κομματική πειθαρχία στην ψήφο των γαλάζιων βουλευτών. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός έδειξε την αποχή ως «βαλβίδα ασφαλείας» για τους διαφωνούντες, ανοίγοντας τον διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα, γεγονός που οδήγησε στην υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, με τις ελάχιστες δυνατές διαρροές από το στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το νομοσχέδιο;
Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης έφερε το νομοσχέδιο; Γιατί είναι μια ρύθμιση που πιστεύει βαθιά, και τη θεωρεί αναγκαία μεταρρύθμιση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως των παιδιών τους και αποκαθιστά ανισότητες, διακρίσεις και κοινωνικές αδικίες που καταγράφονταν στην ελληνική κοινωνία.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός εξ αρχής μίλησε για το νομοσχέδιο με όρους κοινωνίας και όχι κομματικής λογικής, επιτυγχάνοντας να επιτύχει ευρείας συμπαράταξης νίκη σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο όμως όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος δεν αποτελεί μεν προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία, , ενισχύει όμως την προοδευτική ταυτότητα της κυβέρνησής του, και το προφίλ του μεταρρυθμιστή που έχει οικοδομήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.