Σάββατο 27 Ιουλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟδός Πειραιώς: Ο δρόμος της παρακμής γίνεται πράσινο project

Οδός Πειραιώς: Ο δρόμος της παρακμής γίνεται πράσινο project

Με την πάροδο των ετών, πολλές βιομηχανίες μετεγκαταστάθηκαν, με την οδό Πειραιώς να εξελίσσεται αφενός σε «ζωντανή μαρτυρία» της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας, αφετέρου όμως σε πόλο νέων εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Με ορόσημο τη μετατροπή των παλαιών εγκαταστάσεων του Φωταερίου σε Τεχνόπολη και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η στέγαση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στους χώρους των Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη, ξεκίνησε γι’ αυτόν τον εμβληματικό οδικό άξονα, που κατασκευάστηκε επί Οθωνα το 1836, μια νέα εποχή. Επίσης στην περιοχή προστέθηκε το Κέντρο Μείζονος Ελληνισμού (στη θέση της Βιοσώλ), το Ιδρυμα Κακογιάννη (εκεί που κάποτε ήταν τα Βαφεία) και αργότερα το Μουσείο Μπενάκη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν μπει στα σκαριά νέα projects, που φιλοδοξούν να δώσουν σε αρκετά από αυτά τα ερειπωμένα κτίρια μια «δεύτερη ζωή».

Η πρώτη γειτονιά Ο σημερινός κολοσσός της Viohalco ξεκίνησε πριν από 87 χρόνια ως επιχείρηση της οικογένειας Στασινόπουλου και με το πέρασμα των δεκαετιών εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους παραγωγής προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα, στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Ολα όμως ξεκίνησαν το 1937, όταν ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Χαλκού, με τις εγκαταστάσεις να φιλοξενούνται στην Πειραιώς 252. Το 1947 έγινε η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στη δεκαετία του 1950 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με την εγκατάσταση προηγμένης τεχνολογίας έλαστρου αλουμινίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση μιας ηγετικής βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων έλασης αλουμινίου, της Elval.

Εκείνη την περίοδο η εταιρεία μετονομάστηκε σε Βιοχάλκο – Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου και ακολούθησε μια θεαματική διαδρομή προς την κορυφή της αγοράς. Σε αυτή την ιστορική «κοιτίδα» της Πειραιώς 252 θα αναπτυχθεί από τη Noval Property (συμφερόντων της Viohalco) το φιλόδοξο project μεταμόρφωσής της σε έναν σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα. Πρόκειται για συγκρότημα 25 βιομηχανικών κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 43.868 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τ.μ., με χρήση αποθήκευσης, γραφείων και βιομηχανικών χώρων.

peiraiws_project___2_

 



Ροη Ειδήσεων