Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΟι αγρότες ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα - Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά...

Οι αγρότες ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα – Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, λέει η κυβέρνηση

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες που ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχουν, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παρεμπόδιση της διέλευσης των πολιτών.

Οι αγρότες θέλουν να κατεβάσουν τριψήφιο αριθμό τρακτέρ από όλη την Ελλάδα στα μπλόκα, με στόχο να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους στην κυβέρνηση. Η πρώτη προσυγκέντρωση των τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν 60 τρακτέρ από τη Θεσσαλία. Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία. Οι αγρότες που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμους, λιμανιών και τελωνείων. Η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Σε συνεντευξή του εχθές στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει να εκτραχυνθεί η κατάσταση. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας», σημείωσε.

Τα μπλόκα του Σαββάτου

Το βράδυ του Σαββάτου οι αγρότες μπλόκαραν για δύο ώρες την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών ενώ οι αγρότες και πτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων οι οποίοι απέκλεισαν αργά το απόγευμα την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης στον κόμβο Καλπακίου.«Για να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες πρέπει να μας βοηθήσουν» είπε χαρακτηριστικά ένας νεαρός αγρότης μιλώντας στο epirus-tv-news.gr. Οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και είναι απόγνωση, σημείωσε.

Ολοι οι συμμετέχοντες στο αποψινό μπλόκο στα Ιωάννινα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Τα μέτρα της κυνέρνησης για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτών



Ροη Ειδήσεων