Δευτέρα 20 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΗΤΑΝ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ, ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΗΤΑΝ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ, ΕΓΚΛΗΜΑ.

Τι (δεν) έγινε στην Εξεταστική για τα Τέμπη, γιατί μιλάνε για συγκάλυψη, μπορούμε να αντέξουμε ως κοινωνία τη μη απόδοση ευθυνών;

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου. Ολοκλήρωσε τις εργασίες της, μετά από 89 ημέρες, την περασμένη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, γιατί έτσι το αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Στην τελευταία συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, Νέας Αριστεράς και Σπαρτιατών άδειασαν την αίθουσα (Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας παρέμειναν μέχρι το τέλος) σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για την πρόωρη διακοπή της διαδικασίας. Ξεκαθαρίζοντας συμβολικά ότι δε θέλουν να θεωρηθούν «συνένοχοι» σε μια διαδικασία που καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου τη συνοδεύουν οι λέξεις «παρωδία» και «συγκάλυψη», την οποία μάλιστα δε θα νομιμοποιήσουν εκδίδοντας πορίσματα.

Πρόκειται για μια εξεταστική επιτροπή που διεκόπη πριν καν φτάσει τμήμα της δικογραφίας από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας στη Βουλή (κι ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε παύση των εργασιών, κι όχι διακοπή, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο). Άλλη μια φορά, για να το κατανοήσουμε πλήρως: Η εξεταστική επιτροπή για -αντιγράφω από το site της Βουλής των Ελλήνων – «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» ολοκλήρωσε τις εργασίες της γιατί δεν μπορούσε να περιμένει 2-3 μέρες να λάβει εικόνα της εξελισσόμενης δικαστικής έρευνας. (Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Αύγουστο έχει γίνει γνωστό το πόρισμα των ευρωπαίων εισαγγελέων για την μοιραία Σύμβαση 717, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζήτησε την έρευνα σε βάρος δύο ελλήνων υπουργών και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.)

Η κυβέρνηση εξήγησε το κλείσιμο της εξεταστικής με κάτι σαν «δεν είχαμε τι άλλο να πούμε» κι ετοιμάζεται να εκδώσει (όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που παρέμειναν μέχρι τέλους) το πόρισμά της στις 8 Μαρτίου για να συζητηθεί κατόπιν στη Βουλή. Είναι προφανές, σαφώς δηλωμένο και καθόλου κρυφό από τους εισηγητές της ΝΔ στην εξεταστική ότι η θέση/τακτική της κυβέρνησης είναι «αμύνεσθαι» περί ανθρώπινου λάθους. Κάτι που είχε φανεί πεντακάθαρα κι από τις πρώτες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, παρότι ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είχε παραιτηθεί «αναλαμβάνοντας πολιτική ευθύνη». Μια ανάληψη (ή μια ευθύνη) που κράτησε μέχρι να συμπεριληφθεί τελικά δύο μήνες μετά στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών και να επανεκλεγεί πανηγυρικά ως πρώτος στο νομό Σερρών.



Ροη Ειδήσεων