Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήTop Επικαιρότητα«Εμπάργκο» της Εκκλησίας στους επισήμους λόγω ομόφυλων ζευγαριών

«Εμπάργκο» της Εκκλησίας στους επισήμους λόγω ομόφυλων ζευγαριών

Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως αντίδραση στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών προχώρησε η Εκκλησία.

Η Εκκλησία, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον γάμο των ομοφύλων, άλλαξε όσα ισχύουν παραδοσιακά κάθε χρόνο για την Ημέρα της Ορθοδοξίας, την Κυριακή 24 Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζει την αναστήλωση των εικόνων μετά το τέλος της περίφημης «εικονομαχίας».

Πρόκειται για μια καθαρά θρησκευτική εκδήλωση, στην οποία η Εκκλησία έστελνε προσκλήσεις και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για να συνεορτάσουν.

Φέτος, ωστόσο, δεν εστάλησαν προκλήσεις σε κανέναν πολιτειακό ή πολιτικό παράγοντα, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταφέρει την τέλεση της εορταστικής λειτουργίας από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, που διαθέτει αισθητά μικρότερους χώρους, χαμηλώνοντας την ένταση των εορτασμών.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος όμως θα διαβάσει το «Πιστεύω», αντί της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν θα γίνει το τραπέζι στην Προεδρία, αφού δεν θα παραστούν οι εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Τέλος, στους κόλπους της ΔΙΣ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η διαμαρτυρία της Εκκλησίας και την επομένη ημέρα, που εορτάζεται η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Παλιγγενεσίας του 1821. Στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις -αν και οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν από τη ΔΙΣ- την 25η Μαρτίου να μην παραστεί αρχιερέας στις εορταστικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα, παρά μόνον ιερείς.

Τι ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αντί του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, αποφάσισε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, την Κυριακή 24 Μαρτίου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντων των μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος.

Κατόπιν ερώτησης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ απάντησε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του ν/σ για τον γάμο ομοφύλων, ενώ ελήφθη απόφαση για λιτό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Σακελλαροπούλου: Εμείς στείλαμε τις προσκλήσεις, σεβαστή η όποια απόφαση

Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε προσκλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Επίσης, σημειώνεται, ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση.



Ροη Ειδήσεων