Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain RightΕυρωομόλογο για την άμυνα: Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη

Ευρωομόλογο για την άμυνα: Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη

Την έκδοση ευρωομολόγου για να χρηματοδοτηθεί η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης έβαλε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόφαση για επενδύσεις σε εξοπλισμούς είναι δεδομένη και έτσι η Ένωση καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν προκειμένου να κερδίσει την αμυντική και στρατηγική της αυτονομία.
Η πρόταση αυτή έχει, προς το παρόν, διχάσει τα μέλη του Συμβουλίου με την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Εσθονία να συντάσσονται υπέρ αυτής της λύσης και να έχουν απέναντι τους τις Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία.

Ελληνικές πηγές τονίζουν ότι «και μόνο που ανοίγει μία τέτοια συζήτηση είναι πολύ σημαντικό» και θυμίζουν ότι πριν μερικά χρόνια η έκδοση κοινού χρέους στην Ε.Ε. θα ήταν αδιανόητο, όμως «το ταμπού αυτό έσπασε για την χρηματοδότηση των συνεπειών του covid». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η συζήτηση αυτή μπορεί να πάρει διαφορετική τροπή, προς μία θετική κατεύθυνση, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση καθώς ανήκει στις χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στο ευρωομόλογο. «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε κατά την προσέλευση του στο Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την Σύνοδο Κορυφής ως την ευκαιρία για «να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».



Ροη Ειδήσεων