Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚυριάκος Μητσοτάκης: «Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο...

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο μέλλον»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο Euronews για τις τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η πρώτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη-όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι η ανάγκη να μετατραπεί η στρατηγική αυτονομία από σύνθημα σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική.

“Δείτε, παραδείγματος χάρη, την άμυνα. Όχι μόνο πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει να συντονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες” υπογράμμισε.

Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συνολικά, “με το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Νότο. Αυτό θα σημαίνει καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες” τόνισε και προσέθεσε:

“Η τρίτη πρόκληση είναι πιο συγκεκριμένη και τομεακή, αφορά στον τομέα της γεωργίας και στους αγρότες μας. Σε μια εποχή που η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ορισμένα από τα βήματα που κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση άσκησαν υπερβολική πίεση στους αγρότες μας, ίσως περισσότερη από όσο περιμέναμε, και πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα υλοποιηθεί με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των αγροτών μας”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Ευρώπη συνολικά, δεδομένου του ευρύτερου οικονομικού και γεωπολιτικού πλαισίου. Υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο μεγάλων αναταραχών, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, και με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση να εκτυλίσσεται στη Γάζα, καθώς η Ευρώπη βγαίνει από μια πολύ δύσκολη πενταετία.

“Πιστεύω ότι είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων πετύχαμε κατά τη διάρκεια του τελευταίου ευρωπαϊκού εκλογικού κύκλου και να αναδείξουμε τις σημαντικές επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε.

Τέλος, ο κ .Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι είναι σημαντικό, επειδή ό,τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες και το ποιος μας εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημασία.

“Επειδή οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο είναι πολύ σημαντικές για την καθημερινότητά μας και πρέπει να στέλνουμε ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς στο τέλος της ημέρας οι ευρωεκλογές αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.



Ροη Ειδήσεων