Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και στην συντήρηση και ανάπτυξη υποδομών επικεντρώνεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διαμορφώνεται μελέτη για το σύνολο των κρίσιμων υποδομών στη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την υλοποίηση έργων που θα εκσυγχρονίσουν αυτές τις υποδομές.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, επισημαίνει για τις δράσεις της Περιφέρειας:
«Πετυχαίναμε κάθε χρόνο τον υπερδιπλασιασμό των αρχικών πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Αυτό το όριο, το 2023 έφτασε στα 20,8 εκ. ευρώ, που ήταν και το μεγαλύτερο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2011. Και πάλι όμως, πετύχαμε να το εκτοξεύσουμε στα 49,9 εκ. ευρώ». Επίσης, μέσα στο 2023, ήδη εκδόθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην νέα σας θητεία;
Ν.Φ.: Η βασική προτεραιότητα είναι μία: Να αλλάξει οριστικά… πίστα η Δυτική Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει έργα που αλλάζουν και αναβαθμίζουν τον τόπο, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αστική ανάπλαση στο παλαιό εργοστάσιο «Λαδόπουλου» στην Πάτρα. Σημαίνει, επίσης, ανάδειξη και αξιοποίηση των ισχυρών μεταφορικών και συγκοινωνιακών δυνατοτήτων που έχει η περιοχή ως σπονδυλική στήλη του δυτικού άξονα της χώρας και πύλη προς τη Δύση, ώθηση του τουρισμού και ανάδειξη της μοναδικής τουριστικής ταυτότητας της «Ολυμπιακής Γης» και βέβαια, περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με ισχυρό πυλώνα τα μοναδικά αγροδιατροφικά προϊοντα της Δυτικής Ελλάδας. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο: Ανάδειξη της Δυτικής Ελλάδας, που είναι η γη του νερού, σε πρωταγωνίστρια περιοχή της πράσινης μετάβασης. Έχουμε ήλιο και νερό, αλλά και ένα σημαντικό αιολικό απόθεμα. Διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες να αποκτήσουμε πράσινη ενεργειακή αυτονομία. Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν για εμάς αυτό που λέμε «Δυτική Ελλάδα του 2030», δηλαδή ένας τόπος που θα δημιουργεί ευκαιρίες και στον οποίο θα αξίζει καθένας να ζει!
Έχοντας διατελέσει ξανά στην ίδια θέση ποια είναι τα διδάγματα και οι προκλήσεις που συναντήσατε σε αυτή την πορεία;
Ν.Φ.: Όταν πριν 4,5 χρόνια περίπου, τον Σεπτέμβριο του 2019, ξεκινούσε η πρώτη θητεία μου ως Περιφερειάρχης, γνώριζα πως έμπαινα σε μία πορεία γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια, προκειμένου να ανταποκριθώ στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Πράγματι, οι δυσκολίες ήσαν πολλές. Και έγιναν ακόμα περισσότερες, αφού πέρα από την πολύχρονη υπανάπτυξη, βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με την πανδημία, όπως και τις άλλες διεθνείς κρίσεις που φυσικά, επηρέασαν και την τοπική κοινωνία και οικονομία. Στηριχθήκαμε λοιπόν σε δύο «κολώνες» που αποδείχθηκαν πολύ γεροί. Ο πρώτος ήταν η δουλειά. Πολύ σκληρή δουλειά για να μην αφήσουμε τίποτα πίσω, για να μην επηρεάσει η πανδημία την προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου μας. Και ο δεύτερος ήταν η στενή συνεργασία με όλους τους φορείς. Συσκέψεις επί συσκέψεων, προτεραιοποίηση έργων, εμπροσθοβαρής δράση. Έτσι, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την πανδημία στηρίζοντας με κάθε δυνατότητα που υπήρχε την τοπική επιχειρηματικότητα και διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά και να βάλουμε μπροστά τη «μηχανή» και η Δυτική Ελλάδα να καταγράφει θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Περάσαμε από το «πλην» στο «συν» και πιο χαρακτηριστική απόδειξη αυτού, είναι ότι η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έγινε πρωταθλήτρια δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σήμερα λοιπόν, σε αυτή τη δεύτερη θητεία ξέρω καλά πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο του τόπου μας εάν συνεχίσουν να υπάρχουν αυτές οι δύο «κολώνες». Δουλειά και συνεργασία. Δουλειά και ενότητα! Αυτό είναι το πιο μεγάλο δίδαγμα…
Ποιο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για δράσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ποιοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν αυτοί οι πόροι;
Ν.Φ.: Είμαστε περήφανοι γιατί σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας πετυχαίναμε κάθε χρόνο τον υπερδιπλασιασμό των αρχικών πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Αυτό το όριο, το 2023 έφτασε στα 20,8 εκ. ευρώ, που ήταν και το μεγαλύτερο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2011. Και πάλι όμως, πετύχαμε να το εκτοξεύσουμε στα 49,9 εκ. ευρώ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως υπήρχαν έργα που άρχιζαν και τελείωναν και μπορούσαν να πληρωθούν. Δηλαδή, παραγωγή πραγματικού έργου και όχι έργου στα χαρτιά. Αυτό θα επιδιώκουμε να κάνουμε διαρκώς. Εμείς θα προσπαθούμε να προχωράμε τα έργα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και θα διεκδικούμε όλο και περισσότερους πόρους. Επίσης, έχουμε θέσει σε τροχιά το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) που είναι ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ. Ήδη, μέσα στο 2023 εκδώσαμε 58 προσκλήσεις και εντάξαμε 223 νέα έργα ή με άλλα λόγια, έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!
Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα που θέτετε, εμείς δεν θέτουμε ένα ετήσιο οικονομικό πλαφόν. Ακολουθούμε διαρκώς εμπροσθοβαρή πολιτική και διεκδικούμε διαρκώς νέα έργα και μεγαλύτερους πόρους. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει η Δυτική Ελλάδα να κερδίσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών και να φτάσει εκεί που επιθυμούμε.
Σε σχέση με τους τομείς, συνεχίζουμε το μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης της προσβασιμότητας προκειμένου να προσφέρουμε σύγχρονες και ασφαλείς μετακινήσεις σε όλους. Επίσης, δρομολογούμε ένα μεγάλο σχέδιο εκσυγχρονισμού των κρίσιμων υποδομών προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του τόπου, ειδικά καθώς βλέπουμε πως η κλιματική αλλαγή, ήδη μας επηρεάζει όλους έντονα. Από εκεί και πέρα, φιλοδοξούμε να έχουμε ένα εκτεταμένο σχέδιο αναπλάσεων σε όλους τους Δήμους, τις πρώτες δράσεις του ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και να έχουμε μία νέα «έκρηξη» επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Πώς μπορεί η Περιφέρεια να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής;
Ν.Φ.: Η Δυτική Ελλάδα είναι μία από τις ισχυρές δυνάμεις της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 30% των εργαζομένων, απασχολείται στον αγροτικό τομέα. Γι’ αυτό, από την αρχή ρίξαμε πολύ μεγάλο βάρος στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και είμαστε σταθερά μέσα στις Περιφέρειες που υλοποιούν αυτές τις δράσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Επίσης, από πόρους της Περιφέρειας ενισχύουμε τις υποδομές άρδευσης στους ΤΟΕΒ της περιοχής. Από το 2019 μέχρι και σήμερα η Περιφέρεια έχει στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη με περισσότερα από 310 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 175 εκ. ευρώ προέρχονται από την επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020. Επίσης, μετέχοντας σε πολλές σημαντικές εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις αναδεικνύουμε διαρκώς τον αγροδιατροφικό πλούτο της Δυτικής Ελλάδας ενώ υλοποιούμε και διακρατικά προγράμματα που έχουν επίσης ως στόχο την είσοδο των αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω το πρόγραμμα προώθησης των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας. Αισθανόμαστε λοιπόν πως κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους αγρότες του τόπου μας, αλλά δεν σταματάμε ποτέ. Πρόσφατα, επισκεφθήκαμε και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του θέσαμε ζητήματα και είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως αυτοδιοικητικός φορέας που εκπροσωπεί μία γεωγραφική ενότητα 700.000 πολιτών.
Πώς ανταποκρίνεται η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω καιρικών συνθηκών;
Ν.Φ.: Η Δυτική Ελλάδα έχει γνωρίσει πολλές φορές τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έχει ήδη έντονα σημάδια της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε πως η Δυτική Ελλάδα είναι ένα από τα «hot spot» της κλιματικής αλλαγής στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, πολύ γρήγορα στην προηγούμενη θητεία ολοκληρώσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ειδικεύοντας σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά ακόμα και σε κάθε Δήμο της Δυτικής Ελλάδας, με επισημάνσεις των σημείων τρωτότητας και των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν. Επίσης, φροντίζουμε για την ισχυροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς και για την ανανέωση του στόλου μηχανημάτων που διαθέτουμε. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης που δίνεται, είτε αυτή αφορά τις θερινές πυρκαγιές, είτε κακοκαιρίες. Ακόμα, προσπαθούμε να υλοποιούμε και να ολοκληρώνουμε σύντομα, κάθε δράση αντιπλημμυρικής προστασίας. Μάλιστα, είμαστε η μοναδική περιφέρεια νομίζω που έχουμε εντάξει τα έργα συντήρησης της αντιπλημμυρικής θωράκισης σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τριετίας, ώστε κάθε χρόνο να ξέρουμε «τι» πρέπει να γίνει και «που» πρέπει να γίνει.
Φυσικά, ξέρουμε καλά – και το έχουμε βιώσει – πως τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορεί κανένας να τα νικήσει. Κάνουμε όμως κάθε τι δυνατό σε επίπεδο πρόληψης και βέβαια, στις καταστάσεις ανάγκης, επαναλαμβάνω πως είμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή.
Και κάτι ακόμα: Γνωρίζοντας πως οι υποδομές «γερνάνε» και ότι, πολλές φορές, οι ανάγκες των καιρών ξεπερνούν τις όποιες προβλέψεις, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διαμορφώνουμε μία μελέτη για το σύνολο των κρίσιμων υποδομών στη Δυτική Ελλάδα, χαρτογραφώντας τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας τα έργα εκείνα που θα εκσυγχρονίζουν αυτές τις κρίσιμες υποδομές για να μπορούν να αντέχουν.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι ένας αγώνας διαρκείας που είμαστε αποφασισμένοι να τον δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.