«Το Κτήμα Φιξ παίρνει ζωή, δίνει, με τη σειρά του ζωή, και σύντομα θα είναι το πάρκο που αξίζει στους Ηρακλειώτες και τις επόμενες γενιές τους», τονίζει ο Νίκος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για τις μελέτες για την αναστύλωση των κτιρίων του Κτήματος. Αυτή την περίοδο μάλιστα αναβαθμίζεται το πράσινο του Κτήματος με δέντρα τόσο στη θέση των ξεραμένων φυτών, που ήταν επικίνδυνα για τους επισκέπτες, αλλά και επιπλέον σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.
Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σας στην αυτοδιοίκηση και πώς την αντιμετωπίσατε;
N.M: Μπαίνοντας αισίως στην τρίτη συνεχόμενη θητεία της δημοτικής μας αρχής – και αφού μου δίνετε την ευκαιρία για αυτόν τον απολογισμό – πιστεύω ότι η σημαντικότερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στην αρχή της θητείας μας ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης Δήμου και δημοτών.
Κοιτώντας στο μακρινό πλέον 2014, θυμάμαι να παραλαμβάνουμε έναν Δήμο που δεν εξυπηρετούσε, δεν παρείχε τις υπηρεσίες που άξιζαν στους κατοίκους της πόλης μας. Μας αντιμετώπιζαν και εμάς καχύποπτα, απαξιωτικά θα έλεγα, έχοντας μέσα τους πολύ χαμηλά τον πήχη.
Φέρνω στο μυαλό μου μια χαρακτηριστική σκηνή, όπου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου είχαμε βγει με τους συνεργάτες μου να επισκεφθούμε τις γειτονιές της πόλης και να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας και οι περισσότεροι μας κοίταζαν με απορία, κάποιοι λέγοντάς μας «μα δεν τελείωσαν οι εκλογές». Είχαν συνηθίσει, βλέπετε, να νιώθουν την παρουσία του Δήμου μόνο όταν πλησίαζε η προεκλογική περίοδος.
Ευτυχώς, αυτό το κλίμα καταφέραμε και το αντιστρέψαμε νωρίς. Με δουλειά, σοβαρότητα, σχέδιο και οργάνωση επαναφέραμε σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα τον Δήμο σε μια κατάσταση που ο δημότης θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν υπηρεσίες και παροχές που χρειάζεται και του αξίζουν. Η πόλη είναι καθαρή, τα οικονομικά του Δήμου νοικοκυρεμένα, έγιναν και γίνονται έργα ουσίας, λειτουργικότητας αλλά και αισθητικής αναβάθμισης σε βαθμό που δεν είχε δει ξανά στη σύγχρονη ιστορία της η πόλη. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε και πρωτοπόρες κινήσεις όπως η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, η μείωση των δημοτικών τελών και στις δύο προηγούμενες θητείες, η χορήγηση του επιδόματος για κάθε πρώτο παιδί που φέρνουν στον κόσμο οι οικογένειες της πόλης μας.
Το σημαντικότερο όμως, ότι είμαστε παρόντες στην καθημερινότητα του δημότη, ο οποίος ξέρει ότι ο Δήμος του θα προσπαθήσει να του παρέχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής και, όταν προκύπτει πρόβλημα, θα είναι εκεί για να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις για να το λύσει.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην νέα σας θητεία;
N.M: Αυτό ακριβώς που τόνισα και στην προηγούμενη φράση μου: η καθημερινότητα των δημοτών. Να συνεχίσουμε να αποτελούμε έναν πυλώνα, μια σταθερά στην οποία οι πολίτες θα έχουν αναφορά και στήριγμα στα δύσκολα.
Είμαστε παρόντες στην καθημερινότητα του δημότη
Με απλά λόγια, όταν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εργασία, στην οικογένεια, στα οικονομικά του να ξέρει τουλάχιστον ότι έξω από το σπίτι του θα βρει καθαριότητα, θα βρει υποδομές, θα βρει χώρους όμορφους και ασφαλείς να περάσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά του. Να ξέρει πως όταν υπάρξει ένα πρόβλημα στη γειτονιά του, θα είναι εκεί κάποιος να τον ακούσει, όχι μόνο εάν επικοινωνήσει ο ίδιος ή η ίδια με τον Δήμο, αλλά και με τη δική μας συχνή παρουσία στις γειτονιές, να είμαστε εμείς στην πόρτα του δημότη και όχι το αντίθετο.
Και, βέβαια, εάν τα πράγματα φτάσουν σε σημείο που δεν μπορεί να ανταπεξέρθει στις απαραίτητες ανάγκες, να έχουμε το χέρι μας απλωμένο και να του το προσφέρουμε ως βοήθεια στηρίζοντάς τον μέσα από τις κοινωνικές μας δομές.
Φυσικά θα προχωρήσουν και τα έργα, μικρά και μεγάλα, που θα κάνουν αυτή την καθημερινότητα καλύτερη και πιο απλή, όμως το κυριότερο είναι να ξέρει ο δημότης ότι έχει Δήμο που τον ακούει, τον εξυπηρετεί και τον στηρίζει.
Πείτε μας για το κτήμα ΦΙΞ, ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην χρηματοδότηση της αποκατάστασης της διατηρητέας βίλας εντός του κτήματος και της ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου;
N.M: Η αλήθεια είναι ότι για την αναστύλωση των διατηρητέων κτισμάτων εντός του Κτήματος αναζητούμε χρηματοδότηση αυτό το διάστημα. Πιστεύω πως εάν έχεις σχέδιο, σοβαρότητα κινήσεων και σαφές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχουν δυσκολίες, όπως δεν υπήρξαν και διαδικαστικές δυσκολίες στην προσπάθεια για την απόκτηση του Κτήματος.
Οι μόνες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τότε ήταν πολιτικές, από μερίδα παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν ήθελαν με τίποτα να αγοράσει ο Δήμος το Κτήμα Φιξ και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να το εμποδίσουν. Θα περίμενε βέβαια κανείς, σε αυτό το ζήτημα να είμαστε όλοι ενωμένοι, μιας και άπαντες διαχρονικά λέγαμε ότι πρέπει το Κτήμα Φιξ να περάσει στην κυριότητα του Δήμου και των δημοτών. Και όταν εμείς φέραμε έτοιμη λύση, ανάλογα θα περιμέναμε να την υποστηρίξουν και όχι να ανοίξουν πόλεμο. Ξέρετε τι είναι να επισκεπτόμαστε υπουργεία, να μας λένε οι υπουργοί «δήμαρχε είσαι σε καλό δρόμο προχώρα το» και να αντιμετωπίζεις πρόβλημα από δημοτικούς συμβούλους της πόλης σου; Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, κρίθηκαν στις εκλογές και εμείς συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά.
Το Κτήμα Φιξ παίρνει ζωή
Ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για να εντάξουμε, σε πρώτη φάση, τις απαιτούμενες μελέτες για την αναστύλωση των κτιρίων του Κτήματος στο επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και, μετέπειτα, αυτή καθ’ αυτή τη χρηματοδότηση των έργων στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Έως τότε, κάνουμε ότι μας επιτρέπουν οι δικές μας δυνάμεις. Αυτή την περίοδο αναβαθμίζουμε το πράσινο του Κτήματος φυτεύοντας δέντρα τόσο στη θέση των ξεραμένων φυτών, που ήταν επικίνδυνα για τους επισκέπτες, αλλά και επιπλέον σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.
Άρα, το Κτήμα Φιξ παίρνει ζωή, δίνει, με τη σειρά του ζωή, και σύντομα θα είναι το πάρκο που αξίζει στους Ηρακλειώτες και τις επόμενες γενιές τους.
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών;
N.M: Βάζετε ένα θέμα που είναι ψηλά στη λίστα των καθημερινών ανησυχιών του πολίτη. Και η αλήθεια είναι ότι ένας Δήμος ελάχιστα μπορεί να κάνει στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, καθώς δεν διαθέτουμε σώματα ασφαλείας, πλην της Δημοτικής Αστυνομίας που όμως εξαντλείται στον έλεγχο των οχημάτων και της εμπορικής δραστηριότητας.
Οι δημότες μας έχουν εμπιστευτεί για να βρίσκουμε λύσεις
Όμως οι δημότες μας έχουν εμπιστευτεί για να βρίσκουμε λύσεις και όχι δικαιολογίες. Και εάν ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις και αρμοδιότητες, δεν μπορεί από μόνος του να επιληφθεί, μπορεί να διεκδικήσει παρέμβαση από τους αρμόδιους και, φυσικά, να συμμετέχει.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκα τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, σε μια συνάντηση διόλου εθιμοτυπική. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν και ο επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Συζητήσαμε θέματα ουσίας για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στην πόλη μας, συμφωνώντας να διασυνδέσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε σύγχρονες τεχνολογίες στο οπλοστάσιό μας ώστε να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή και περιουσία στις περιπτώσεις ακραίων φαινομένων.
Το ίδιο σκοπεύω να κάνω και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κεντρική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ασφάλεια των δημοτών μας.