Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain RightΠούτιν: Βρέθηκαν οι τρομοκράτες - Προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία

Πούτιν: Βρέθηκαν οι τρομοκράτες – Προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε το πρώτο διάγγελμα μετά τις επιθέσεις στο Crocus City Hall, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και υποσχόμενος οτι η «Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσοι προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση».

To βράδυ της Παρασκευής ένοπλοι εισέβαλαν σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα και πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα προς το πλήθος, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 143 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι απο 170 να τραυματιστούν, ημέρες αφότου ο πρόεδρος Πούτιν επαναβεβαίωσε την κυριαρχία του στη χώρα, εξασφαλίζοντας έκτη συνεχόμενη θητεία.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλλήψεις έγιναν στο Μπριάνσκ, μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Μόσχας κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Στην ομιλία του, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας που επανεξελέγη πρόσφατα για 6η συνεχόμενη θητεία υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζονταν να υποδεχθούν τους δράστες.

«Βρέθηκαν και συνελήφθησαν και οι τέσσερις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τους ετοιμάστηκε παράθυρο από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα σύνορα. Συνολικά συνελήφθησαν 11 άτομα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργάζονται για να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν ολόκληρη τη βάση συνεργών των τρομοκρατών: αυτούς που τους παρείχαν μεταφορά, περιέγραψαν οδούς διαφυγής από τον τόπο του εγκλήματος, ετοίμασαν κρύπτες, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Επαναλαμβάνω, οι ανακριτικές και οι αρχές επιβολής του νόμου θα κάνουν τα πάντα για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες του εγκλήματος. Αλλά είναι ήδη προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με μια προσεκτικά σχεδιασμένη κυνικά τρομοκρατική επίθεση, αλλά με μια προετοιμασμένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών, ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Οι εγκληματίες ξεκίνησαν ήρεμα και σκόπιμα να σκοτώσουν, να πυροβολήσουν τους πολίτες μας, τα παιδιά μας. Ακριβώς όπως οι Ναζί έκαναν κάποτε σφαγές στις κατεχόμενες περιοχές, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα σόου εκτελέσεων, μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού.

Όλοι οι δράστες, οι διοργανωτές και οι συνεργοί αυτού του εγκλήματος θα υποστούν δίκαιη και αναπόφευκτη τιμωρία. Όποιοι κι αν είναι, όποιοι κι αν τους καθοδηγούν. Επαναλαμβάνω, θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσοι βρίσκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτήν την θηριωδία, αυτήν την επίθεση στη Ρωσία, στον λαό μας»

Η Ουκρανία αρνείται κάθε εμπλοκή

Νωρίτερα σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mιχαϊλο Ποντόλιακ πρότεινε ότι η ρωσική αφήγηση των γεγονότων δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι οι καταζητούμενοι κινούνταν προς «αποκλεισμένα συνοριακά περάσματα όπου υπάρχουν ενεργές μάχες και όπου κάθε περιοχή φυλάσσεται από ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας».

«Οι εγκέφαλοι της τρομοκρατικής επίθεσης ετοίμαζαν μια επιδεικτική εκτέλεση και μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει όλους όσους προετοίμασαν την τρομοκρατική επίθεση. Μόνο τιμωρία και λήθη περιμένουν τους τρομοκράτες. Δεν έχουν μέλλον.

Το κοινό καθήκον των Ρώσων τώρα είναι να είναι μαζί ως ένα, και έτσι θα είναι. Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα των Ρώσων πολιτών. Η Ρωσία πάντα γινόταν ακόμα πιο δυνατή στις πιο δύσκολες δοκιμασίες, και έτσι θα γίνει και τώρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει δηλητηριώδεις σπόρους διχόνοιας ή πανικού και στη Ρωσία»

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό συνεργών τρομοκρατών, είπε ο Πούτιν. Θα κάνουν τα πάντα για να εξακριβώσουν όλες τις λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης, σημείωσε.



Ροη Ειδήσεων