Μια διαρκής, άμεση και κρίσιμη προτεραιότητα για τον Δήμο Μαραθώνα είναι η Πολιτική Προστασία. Ειδικότερα, σε έκθεση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, ο Δήμος κατατάσσεται στους κορυφαίους της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Ο Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Attica Times και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες της νέας του θητείας. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου της Νέας Μάκρης, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, καθώς και η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων.
«Μέσα σε όσα θα ήθελα να δω να γίνονται πραγματικότητα σ’ αυτή την πενταετία είναι και ένα δύσκολο, αλλά οραματικό και πολλαπλά ωφέλιμο για τον τόπο μας εγχείρημα. Πρόκειται για τη μόνιμη τέλεση στην Αυθεντική διαδρομή όλων των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ανεξάρτητα από το ποια πόλη φιλοξενεί τους αγώνες», τονίζει.
Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σας στην αυτοδιοίκηση και πώς την αντιμετωπίσατε;
Σ.Τ.: Θεωρώ ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις ήταν δύο. Η μία πολιτικής φύσεως. Οι δημοτικές εκλογές του 2019 έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής κι έτσι μια παράταξη έπρεπε να λάβει πάνω από 50% ώστε να έχει την πλειοψηφία. Οι δημότες του Μαραθώνα μας είχαν τιμήσει την πρώτη Κυριακή των εκλογών με 39,38% και ως εκ τούτου έπρεπε όχι μόνο να έχουμε τη διάθεση συνεργασίας – που για μένα προσωπικά υπάρχει πάντα – αλλά και βρούμε κοινό πλαίσιο συνεργασίας με παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε πολύ καλά και γι’ αυτό στις πρόσφατες εκλογές του 2023, με εκλογικό σύστημα που δίνει την πλειοψηφία 2/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο, πετύχαμε ποσοστό 52,45% από την πρώτη Κυριακή.
Η δεύτερη σημαντική πρόκληση ήταν να αντιμετωπίσουμε ένα σύνολο από κυριολεκτικά βαλτωμένων και σε κάποιες περιπτώσεις ξεχασμένων προβλημάτων. Χρηματοδοτούμενα έργα όπως το κολυμβητήριο που ανοίξαμε μετά από χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία, η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου στο Μαραθώνα που είχε πολλά νομικά προβλήματα, τα οποία λύσαμε και προχωράμε για να το δημοπρατήσουμε εκ νέου, η ανακατασκευή του χλοοτάπητα στο στάδιο του Μαραθώνα, οι πολεοδομικές μελέτες, καθώς και η συντήρηση όλων των σχολικών κτιρίων. Κι εδώ να προσθέσω ότι μόλις αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019 έπρεπε να τρέξουμε για να λειτουργήσει νέο νηπιαγωγείο και τα καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ. Σε μόλις 3 μήνες βρήκαμε κατάλληλο κτίριο, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και λειτούργησε το 4ο νηπιαγωγείο στο Ζούμπερι.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην νέα σας θητεία;
Σ.Τ.: Με την εμπειρία της περιόδου 2019-2023 και με τη δουλειά που κάναμε προετοιμάζοντας νέα έργα πιστεύω ότι οι βασικές μας προτεραιότητες είναι η ομαλή υλοποίηση αυτών των έργων, όπως η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου της Νέας Μάκρης, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας στην ύδρευση, η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου στο Μαραθώνα και η ανάπλαση του παλαιού και διατηρητέου εργοστασίου πορσελάνης στη Νέα Μάκρη, η ολοκλήρωση των έργων στις πυρόπληκτες περιοχές και το μεγάλο Πάρκο Αναψυχής στο Μάτι. Παράλληλα, μεριμνούμε για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του μεγάλου έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το Δήμο, ακόμα και στους μικρότερους οικισμούς μας. Έχουμε ακόμη έργα που αφορούν αναπλάσεις σε όλο το Δήμο – τις πλατείες σε Μαραθώνα, Γραμματικό και Βαρνάβα, νέα έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης, κατασκευής νέων σχολικών μονάδων και βελτίωσης των υφιστάμενων.
Ακόμη, στη νέα δημοτική περίοδο, επειδή με νόμο του κράτους καταργήθηκαν τα νομικά μας πρόσωπα και η κοινωφελής επιχείρηση, δίνουμε έμφαση ώστε αφενός να μην στερηθούν οι δημότες μας τις υπηρεσίες και αφετέρου να βρούμε τους λειτουργικά και οικονομικά ορθούς και αποδοτικούς τρόπους για την αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών, ειδικά στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και βέβαια της κοινωνικής αρωγής (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΑΠΗ).
Δεν σας κρύβω ακόμη ότι ένα διαρκές και σημαντικό για εμάς στοίχημα είναι η αποτελεσματικότητα στην Πολιτική Προστασία, τομέας όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και έχουμε μέχρι σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης, η καθημερινότητα αποτελεί μια ακόμη βασική μας προτεραιότητα και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών και οι οποίες θα συνεχιστούν, ώστε να επιτύχουμε συνολικά την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των κατοίκων μας. Σε αυτό το επίπεδο, σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι λύσεις smart cities που εισάγουμε σταδιακά.
Μέσα σε όσα θα ήθελα να δω να γίνονται πραγματικότητα σ’ αυτή την πενταετία είναι και ένα δύσκολο, αλλά οραματικό και πολλαπλά ωφέλιμο για τον τόπο μας εγχείρημα. Πρόκειται για τη μόνιμη τέλεση στην Αυθεντική διαδρομή όλων των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ανεξάρτητα από το ποια πόλη φιλοξενεί τους αγώνες. Και παράλληλα, την αναγνώριση του καλύτερου χρόνου στην Αυθεντική διαδρομή ως επίσημου παγκόσμιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο δρόμο. Η πρόταση μου αυτή ψηφίστηκε από όλες πλην μιας από τις δημοτικές παρατάξεις, οπότε η πρωτοβουλία έχει πλέον επίσημο χαρακτήρα και παίρνει το δρόμο της. Δεν είναι καθόλου απλό να το πετύχουμε, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.
Τέλος, αλλά πραγματικά πρώτη σε σπουδαιότητα προτεραιότητά μας, είναι η ακύρωση του έργου του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Καταφέραμε την προηγούμενη περίοδο να μην πέσει τίποτε στο Γραμματικό, ούτε ένα φορτηγό σκουπίδια. Θέλουμε να ακυρώσουμε αυτό το καταστροφικό για τον τόπο μας έργο και έχουμε στόχο την αλλαγή της χρήσης της εγκατάστασης και τη μετατροπή της σε πρότυπο πάρκο ΑΠΕ μηδενικού αποτυπώματος.
Πώς ανταποκρίνεται ο Δήμος στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω καιρικών συνθηκών;
Σ.Τ.: Όπως προανέφερα η Πολιτική Προστασία είναι μια διαρκής, άμεση και κρίσιμη προτεραιότητά μας. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα σε σχετική έκθεση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας ο Δήμος μας κατατάσσεται στους κορυφαίους της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το πλέγμα της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει ένα σύνολο πολλών παραγόντων. Εμπλέκει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, την ενημέρωση των πολιτών, την οργάνωση των εθελοντικών μονάδων κλπ. Διαθέτουμε και εφαρμόζουμε τα σχέδια δράσης έκτακτης ανάγκης και οργανώνουμε ασκήσεις, έχουμε συγκροτήσει ομάδες εθελοντών και ανάλογα την περίσταση κινητοποιούμε τις υπηρεσίες, τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη μεγάλη μας έκταση και τους διάσπαρτους οικισμούς, στην τελευταία μεγάλη χιονόπτωση το χειμώνα του 2022 (κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ), κρατήσαμε τους δρόμους ανοιχτούς, μέσα σε ελάχιστες μέρες ανοίξαμε το δευτερεύον δίκτυο, ώστε να διευκολυνθεί και ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και με την υποστήριξη των εθελοντών μας που πάντα έχουν κρίσιμο ρόλο, βοηθήσαμε όσους συμπολίτες μας είχαν άμεση ανάγκη.
Ο Δήμος Μαραθώνος είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην ανατολική Αττική. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαφορετικές ανάγκες και τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των περιοχών του Δήμου;
Σ.Τ.: Πραγματικά αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα. Το γεγονός της μεγάλης έκτασης, οι διάσπαρτοι οικισμοί και οι μεγάλες αποστάσεις, ακόμη το μέγεθος της ακτογραμμής μας και το ανάγλυφο, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μια διαρκής πρόκληση για όλους μας. Είναι μάλιστα αυτό το σύνολο χαρακτηριστικών και καθοριστικό στο στρατηγικό μας σχεδιασμό σε κάθε τομέα και επίπεδο, καθώς αυξάνει υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κατ’ αρχάς δίνουμε έμφαση στην ορθολογική διαχείριση των πόρων μας – ανθρώπων, οχημάτων και εγκαταστάσεων που απαιτούνται – ώστε να επιτύχουμε όχι μόνο την καλύτερη κατανομή τους, αλλά και να επιτύχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, εισάγουμε σύγχρονα συστήματα για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας (όπως η τηλεμετρία), σε ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει και την αναγκαία αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα βέβαια, επιδιώκουμε την επίτευξη οικονομιών κλίμακας σε τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, οι συντηρήσεις σχολικών κτιρίων κλπ., η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτιστοποίηση στην κίνηση των δημοτικών οχημάτων. Αντιλαμβάνεστε ότι, προσπαθούμε διαρκώς να έχουμε την καλύτερη ισορροπία, ανάμεσα στις απαιτήσεις για ποιοτικές υπηρεσίες και τις απαιτήσεις σε πόρους, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτά.