«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία παράγεται πάνω από το 40% του ΑΕΠ της χώρας, να επιτελέσει το δικό της ρόλο στο να αναπτυχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και – συνεκδοχικά – να αυξηθούν οι μισθοί, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να επενδυθούν χρήματα στην έρευνα και την καινοτομία», επισημαίνει ο Xρήστος Θεοδωρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη. Αναφορικά με τις δράσεις της Περιφέρειας στον Νοτίου Τομέα Αθηνών, πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να δοθεί στη δημοσιότητα ένα ολιστικό πλάνο έργων – επεμβάσεων – παρεμβάσεων.
Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και πλέον Αντιπεριφερειάρχης στον Νότιο Τομέα Αθηνών ποια είναι τα διδάγματα και οι προκλήσεις που συναντήσατε σε αυτή την πορεία;
Χ.Θ.: Στα 4,5 χρόνια της ενασχόλησής μου με τον β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχα την τύχη να βρίσκομαι πάντα σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα 3 χρόνια της προηγούμενης διοικητικής θητείας ο τέως Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης, μου εμπιστεύτηκε, σε πολύ μικρή ηλικία, τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, του μεγαλύτερου βουλευόμενου οργάνου Αυτοδιοίκησης της χώρας, ενώ τον τελευταίο με όρισε χωρικό Αντιπεριφερειάρχη στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, την εκλογική Περιφέρεια στην οποία εξελέγην, θέση την οποία μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτεί και ο νυν Περιφερειάρχης, κ. Χαρδαλιάς, μετά την εκ μέρους του ανάληψη της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.
Από τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου είχα την ευκαιρία να δω τις προκλήσεις της Αττικής «οριζόντια» και να έρθω σε επαφή με τα προβλήματα και τις ανάγκες και των 66 Δήμων της. Παράλληλα, αντιμετώπισα μια πρωτόγνωρη συνθήκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ένα Συμβούλιο με 11 Περιφερειακές παρατάξεις και με «απλή αναλογική», η οποία καθιστούσε την λήψη απόφασης από το Σώμα ακόμα και για σχετικά απλά ζητήματα απόλυτο ζητούμενο. Αυτό με βοήθησε να τηρώ τις ισορροπίες και να αναζητώ συγκλίσεις και συναινέσεις, ενώ – παράλληλα – να είμαι θεματοφύλακας της πολυφωνίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου, χωρίς οι συνεδριάζεις να χάνουν τη ευπρέπεια και την ευρυθμία τους.
Ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης έρχεσαι αντιμέτωπος με τις τοπικές ανάγκες των Δήμων της Περιφερειακής σου Ενότητας, τις απαιτήσεις των Δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών. Είναι ένας ρόλος πιο αποφασιστικός και εκτελεστικός, πρέπει να μάθεις να ακούς, να χαρτογραφείς ανάγκες και να προτεραιοποιείς καταστάσεις. Ως εκ τούτου, θεωρώ πολύ σημαντική την ταχύτητα επέμβασης στα προβλήματα που έχεις την αρμοδιότητα και μπορείς να επιλύσεις, αλλά και την ειλικρίνεια. Δυστυχώς, οι οικονομικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι συγκεκριμένες. Πρέπει να δομήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να επικοινωνείς με καθαρότητα ποια ζητήματα άπτονται των αρμοδιοτήτων σου και ποια προβλήματα προτάσσεις, ώστε να επιχειρήσεις την επίλυσή τους κατά προτεραιότητα.
Ποιο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για δράσεις στον Νότιο Τομέα Αθηνών και ποιοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν αυτοί οι πόροι;
Χ.Θ.: Το να παραθέσω συγκεκριμένα ποσά είναι πρώιμο. Ο Περιφερειάρχης, κ. Χαρδαλιάς, ανέλαβε πολύ πρόσφατα και, ως εκ τούτου, χαρτογραφεί και εκείνος ανάγκες και προτεραιοποιεί ζητήματα και προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων θα διαθέσει τους υφιστάμενους πόρους. Από την άλλη, υπάρχουν έργα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων που υλοποιούνται ήδη, έργα ενταγμένα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, ώριμες μελέτες για έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν, με τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με τους οικείους Δήμους, μη ώριμες μελέτες, για τις οποίες οι Δήμοι ζητούν τη συνδρομή μας για να τις ωριμάσουμε. Με λίγα λόγια, υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμος και ένας μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Και, φυσικά, παράλληλα υφίστανται και αναρίθμητες ανάγκες για διοχέτευση πόρων της Περιφέρειας σε αθλητικά δρώμενα και πολιτιστικές δράσεις σε Δήμους. Ως εκ τούτου, αυτό που κάνουμε εμείς οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι να καταγράφουμε τις ανάγκες και να διεκδικούμε πόρους από τον κοινό προϋπολογισμό για υλοποίηση έργων, εκπόνηση μελετών και πραγματοποίηση δράσεων στους Δήμους της χωρικής μας αρμοδιότητας. Μην ξεχνάμε, δε, ότι εδώ στα Νότια έχουμε τα εμβληματικότερα – ίσως – έργα και τα σημαντικότερα projects: τη δημοπράτηση της β’ φάσης της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και την περαιτέρω αναβάθμιση της Αττικής Ριβιέρας, σε αμφότερα τα οποία η Περιφέρεια Αττικής έχει κεντρικό ρόλο. Και μαζί με αυτά, σειρά σημαντικότατων έργων ανά Δήμο, όπως – ενδεικτικά – το κλειστό βιοκλιματικό γυμναστήριο της οδού Αρτάκης στη Ν. Σμύρνη, τα οποία θα παράξουν μεγάλη υπεραξία για τους Δημότες των οικείων Δήμων. Τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη δημοσιότητα ένα ολιστικό πλάνο έργων – επεμβάσεων – παρεμβάσεων για το σύνολο του Νοτίου Τομέα Αθηνών, όπως έγινε πολύ πρόσφατα και με την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησής του και να μας κρίνει για την αξιοπιστία μας.
Καθημερινά έρχεστε αντιμέτωπος με τα προβλήματα της περιοχής σας, της Γλυφάδας, και γενικά του Νότιου Τομέα Αθηνών. Ποια είναι τα προβλήματα αυτά και τι μέτρα θα λάβετε;
Χ.Θ.: Τα προβλήματα του Νοτίου Τομέα Αθηνών ποικίλλουν από Δήμο σε Δήμο και είναι απολύτως φυσιολογικό. Άλλες οι προκλήσεις π.χ. για τη Γλυφάδα, έναν εύρωστο Δήμο και άλλα τα προβλήματα π.χ. στο Μοσχάτο – Ταύρο. Είναι μια μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα με Δήμους με διαφορετική φυσιολογία και ετερόκλιτες ανάγκες. Ένα πρόβλημα που μπορώ να πω ότι είναι ενιαίο είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση. Με την κλιματική κρίση, η Πολιτική Προστασία, υπό όλες τις εκφάνσεις της, έχει μπει στην πρώτη γραμμή στην ατζέντα Δήμων και Περιφερειών. Τα αντιπλημμυρικά έργα (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα Τερψιθέας στη Γλυφάδα και οδού Κανάρη στον Άλιμο, εκβάθυνση Ιλισού ποταμού κ.λπ.) είναι εξαιρετικά σημαντικά. Στην ίδια λογική είναι και τα έργα διευθέτησης στο Ρέμα Πικροδάφνης ή η επιβοήθηση με κάθε μέσο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Από την άλλη, οι Δήμοι «διψάνε» για υποδομές άθλησης και πολιτισμού. Η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου ή ενός πολιτιστικού κέντρου, όπως το «Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ» στο Ελληνικό, δίνει διέξοδο και επιλογές σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Τέλος, οι επεμβάσεις της Περιφέρειας στο πρόβλημα των ευάλωτων και αδυνατούντων συμπολιτών μας πρέπει να είναι ηχηρές. Η δημιουργία ενός Πάρκου για άτομα με ειδικές ανάγκες ή η έμπρακτη συμβολή για τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι ζητήματα, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις.
Πώς μπορείτε να συμβάλετε από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον Νότιο Τομέα Αθηνών;
Χ.Θ.: Ξέρετε, χαίρομαι που είμαστε – πια – ως Περιφέρεια και ως χώρα γενικότερα στη θέση να μιλάμε απενοχοποιημένα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Και τούτο διότι για σειρά ετών στη χώρα μας είχαμε «δαιμονοποιήσει» το επιχειρείν, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι η υγιής επιχειρηματικότητα προσφέρει θέσεις εργασίας, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί συνθήκες ευημερίας. Μην αμελούμε ότι εδώ στα Νότια, ιδιώτης / επιχειρηματίας δώρισε ένα υπερσύγχρονο κτίριο σε Δομές ΑμΕΑ, προκειμένου να στεγαστούν και να βελτιώσουν τις συνθήκες φιλοξενίας των ωφελούμενων.
Παράλληλα, ως δικηγόρος γνωρίζω άριστα ότι το ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία δημιουργείται από τη σταθερότητα. Σταθερό φορολογικό καθεστώς, κωδικοποίηση και μη συχνή τροποποίηση του εργατικού και ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου, χορήγηση προνομίων (Αναπτυξιακοί Νόμοι κ.λπ.), προκειμένου να προσελκυθούν οι υγιείς επιχειρηματίες και να προτιμήσουν τη χώρα μας από άλλες, συχνά γείτονες, που προσφέρουν ένα ελκυστικότερο «πακέτο». Όσον αφορά, τώρα, στο Νότιο Τομέα Αθηνών, είναι σαφές ότι η ταχεία δημοπράτηση της β’ φάσης της Ανάπλασης του Φαληρικού, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και η συνέχιση των έργων στην Αττική Ριβιέρα, εν συνδυασμώ και με το project του Ελληνικού, το οποίο προχωράει – πλέον – με ταχείς ρυθμούς, αποτελούν από μόνα τους μια ισχυρή πρόσκληση στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που επενδύουν μεγάλα ποσά στο R & D, δηλαδή στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία παράγεται πάνω από το 40% του ΑΕΠ της χώρας, να επιτελέσει το δικό της ρόλο στο να αναπτυχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και – συνεκδοχικά – να αυξηθούν οι μισθοί, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να επενδυθούν χρήματα στην έρευνα και την καινοτομία.