Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΆννα Μάνη – Παπαδημητρίου στους Attica Times: «Στόχος μας, μέσα στο 2024...

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου στους Attica Times: «Στόχος μας, μέσα στο 2024 η αδειοδότηση μίας επένδυσης στην Ελλάδα να γίνεται μέσα από τον υπολογιστή»

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times

Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει πληροφορίες σε υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους. Η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης  με αρμοδιότητα τη βιομηχανία στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη τονίζει «Στόχος είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εργαλείο που θα παρέχει στους υποψήφιους επενδυτές άμεση πρόσβαση σε μια σειρά από κρίσιμες πληροφορίες. Περιλαμβάνει στοιχεία για τις διαδικασίες αδειοδότησης, τις νομοθετικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τις βιομηχανικές υποδομές και τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την ανάπτυξη του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC στην Θεσσαλονίκη που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πάρκα στην Ευρώπη. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου και ποια η προστιθέμενη αξία στην οικονομία;

«Θεωρώ πραγματικά τιμή την συμβολή μας ως Υπουργείο Ανάπτυξης στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου όπως το ThessIntec στην Θεσσαλονίκη. Αυτό το μεγάλο project, που προβλέπεται να αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη, έχει ως πυρήνα του την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη βόρεια Ελλάδα, μετασχηματίζοντας την περιοχή σε ένα δυναμικό κέντρο επιχειρηματικότητας και ερευνητικής αριστείας.

Η προστιθέμενη αξία του ThessIntec στην οικονομία είναι πολυεπίπεδη. Αρχικά, η προσέλκυση επενδύσεων από εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα 10 χρόνια. Επιπλέον, η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου, που ανέρχεται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ από διάφορες πηγές όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιωτικά κεφάλαια, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και funds, δείχνει την ευρεία υποστήριξη και την πίστη στην επιτυχία και τη βιωσιμότητα του έργου.

Το έργο έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με τις πρόδρομες εργασίες για τη διαμόρφωση του οικοπέδου να έχουν ξεκινήσει. Η κατασκευή των κτιριακών υποδομών προβλέπεται να ξεκινήσει το 2025, ενώ η πρώτη φάση των έργων – βάσει του σχεδίου –  αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου έτους. Αναμένουμε ότι το 2028 θα έχουμε μια σαφή εικόνα αυτού του σημαντικού έργου στην περιοχή.

Με την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με κορυφαία διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα, όπως η πρόσφατη  με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ), αλλά και με την προσέλκυση ισχυρών ξένων επενδύσεων, οραματιζόμαστε τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας.

Με το ThessIntec, στοχεύουμε στην ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας μέσα από την προσέλκυση κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας».

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η χρηματοδότηση 20 βιομηχανικών πάρκων ύψους 44.216.367,83 ευρώ. Ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών των επενδύσεων;

«Η ένταξη των 20 βιομηχανικών πάρκων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου μας για ενίσχυση και αναβάθμιση της βιομηχανικής βάσης και παραγωγής της χώρας. Προβλέπει την αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα ενταγμένα βιομηχανικά πάρκα περιλαμβάνουν δομές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή, καθώς και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου. Η διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς, βιομηχανικά δίκτυα και την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων, οι προγραμματισμένες δράσεις είναι να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθούν, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε βιομηχανικού πάρκου. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζεται η γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επενδύσεων, με στόχο την ταχεία ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μέσω αυτής της ολοκληρωμένης προσέγγισης, τα βιομηχανικά πάρκα αναμένεται να μετατραπούν σε κέντρα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας».

Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει πληροφορίες σε υποψήφιους επενδυτές; Τι είδους πληροφορίες θα περιλαμβάνει;

«Στο Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε προσηλωμένοι στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και στην κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, με σκοπό τη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων.

Εργαζόμαστε συστηματικά για την υλοποίηση ενός σύγχρονου, ψηφιακού, και αποτελεσματικού πλαισίου που θα επιτρέπει την άμεση και απλοποιημένη σύσταση εταιρειών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα ΟΠΣ-ΑΔΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων) είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για την ενίσχυση και την απλούστευση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσπάθειας του Υπουργείου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και προσβάσιμου περιβάλλοντος για τους επενδυτές.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εργαλείο που θα παρέχει στους υποψήφιους επενδυτές άμεση πρόσβαση σε μια σειρά από κρίσιμες πληροφορίες. Περιλαμβάνει στοιχεία για τις διαδικασίες αδειοδότησης, τις νομοθετικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τις βιομηχανικές υποδομές και τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.

Θα συγκεντρώνει το σύνολο της πληροφορίας κανονιστικού περιεχομένου, αυτοματοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου, δημιουργεί κρίσιμα δεδομένα για την άσκηση της εποπτείας αλλά και πολιτικών για το επιχειρηματικό περιβάλλον και αποτελεί την πλατφόρμα μέσω της οποίας πολλές εργασίες θα μπορούν να διεκπεραιώνονται γρήγορα, αποτελεσματικά, με διαφάνεια και με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Θα ενσωματώνει, επίσης, δυνατότητες που θα επιτρέπουν την άμεση υποβολή και παρακολούθηση των αιτήσεων αδειοδότησης, προσφέροντας μια ομαλή και διαφανή διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση της αίτησής τους, αποκτώντας έτσι μια σαφή εικόνα των χρονοδιαγραμμάτων και των απαιτήσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, χτυπάμε στη ρίζα της τη γραφειοκρατία, στοχεύοντας στη δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή. Στόχος μας, μέσα στο 2024 η αδειοδότηση μίας επένδυσης στην Ελλάδα να γίνεται μέσα από τον υπολογιστή του επιχειρηματία».

Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων και ποιες αλλαγές  προβλέπονται; Πώς αναμένεται να επηρεάσει αυτή η μεταρρύθμιση τους επαγγελματίες στον τομέα και την αγορά εργασίας;

«Εξετάζεται ο τρόπος εκσυγχρονισμού των διαδικασιών που προβλέπονται στην υπάρχουσα νομοθεσία για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, και την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπου είναι εφικτό, θα διευκρινιστούν στοιχεία της νομοθεσίας με εγκύκλιο.

Επίσης, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών, θα καθιερωθούν νέες προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τα επαγγελματικά προσόντα και θα γίνουν πιο απλές και διαφανείς οι διαδικασίες διενέργειας των εξετάσεων και εν γένει της αδειοδότησης. Παράλληλα, θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα υποκατάστασης της προϋπηρεσίας με την παρακολούθηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων φορέων επαγγελματικής κατάρτισης.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ενιαίο για κάθε επάγγελμα θεσμικό πλαίσιο, που θα συμβάλλει στη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών από επαγγελματίες και εργαζόμενους στα τεχνικά επαγγέλματα, που διαθέτουν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα.

Από τη διαδικασία αυτή θα εξασφαλίζονται οι Έλληνες επαγγελματίες και εργαζόμενοι στα τεχνικά επαγγέλματα ενώ παράλληλα θα ωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι Έλληνες καταναλωτές».

Ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον μεταποιητικό και βιομηχανικό τομέα και την αντιμετώπιση της αυξημένης ανάγκης για εργάτες γης στις αγροτικές περιοχές, όπως η Πιερία;

«Η ελληνική οικονομία σήμερα σημειώνει δυναμική ανάπτυξη, ωστόσο η έλλειψη προσωπικού εξειδικευμένου και εργατικού δυναμικού είναι ένα θέμα μου απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της αρμοδιότητας μου, τη βιομηχανία, είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και, φυσικά, στην – πολύ σημαντική για την οικονομία μας –  μεταποίηση.

Η ανάγκη για ενίσχυση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων με προσωπικό είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και απαιτεί συντονισμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη και ενίσχυση προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρέχονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με στόχο την ενδυνάμωση τόσο του εξειδικευμένου όσο και του ανειδίκευτου προσωπικού. Η σύνδεση των αναγκών της αγοράς με την εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι ουσιαστική για την ανάπτυξη μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Αναφερθήκαμε νωρίτερα στη μεταρρύθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων, η οποία μαζί μια ολιστική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη διασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και εν γένει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης, χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων mentoring.

Παράλληλα, ένα μεγάλο στοίχημα για αυτή την Κυβέρνηση είναι η αναστροφή του brain drain με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ώστε οι χιλιάδες νέοι επιστήμονες μας, να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους.

Τέλος, επειδή προέρχομαι από μια περιοχή, την Πιερία, που είναι ως επί το πλείστον αγροτική, οφείλω να σας πω πως παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού και στον αγροτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει την υπογραφή διμερών διακρατικών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία, ώστε το εργατικό δυναμικό των κρατών αυτών να αποκτήσει πρόσβαση στην – πιεζόμενη – αγορά εργασίας της Ελλάδας».

Στον δημόσιο διάλογο ήδη έχει πάρει θέση το θέμα των ευρωεκλογών της 9η Ιουνίου, στις οποίες μάλιστα για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος. Ποιοι είναι οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας;

«Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για σταθερότητα και δυναμική εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που διαχρονικά πιστεύει στις αξίες της Ευρώπης, επιδιώκει να διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής σταθερότητας, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εθνική φωνή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εργαστεί για μια Ευρώπη που θα είναι πιο συνεκτική και δίκαιη.

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές ως χαλαρή ψήφο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο είναι πολύ σημαντικές για την καθημερινότητά μας. Πρέπει να επιλέγουμε ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά, καθιστούμε την εκλογική διαδικασία πιο προσβάσιμη και δίκαιη για όλους. Αποτελεί μεγάλο στοίχημα να συμμετέχουν στις εκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Επιτρέψτε μου να πω ότι και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη διότι υπήρξα κεντρική εισηγήτρια στο ιστορικό νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Αποκαταστήσαμε μια αδικία δεκαετιών, εκπληρώνοντας το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον προς τον απανταχού ελληνισμό».



Ροη Ειδήσεων