Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΉττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Έχασε τους 5 μεγαλύτερους δήμους

Ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Έχασε τους 5 μεγαλύτερους δήμους

«Η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος μαζεύει τα κομμάτια του μετά τη συντριβή που υπέστη από τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατάφεραν σαρωτικές νίκες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με σημαντικότερη την επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. Τουλάχιστον στους 5 μεγαλύτερους δήμους της χώρας πρώτο έρχεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Όμως, πρώτο κόμμα ανακηρύσσεται το κεμαλικό CHP και σε εθνικό επίπεδο στις δημοτικές εκλογές, ενώ τρίτο αναδείχθηκε το κουρδικό DEM.

Σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση στο σύνολο της χώρας φαίνεται να προηγείται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά σχεδόν δύο μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο ύστερα από 35 χρόνια.

Συγκεκριμένα, τέτοια πρωτιά είχε να δει το κεμαλικό CHP από το 1977, υπό την ηγεσία του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του Ερντογάν γνώρισε οδυνηρή ήττα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είχε επενδύσει στην ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αλλά είδε τον Εκρέμ Ιμάμογλου να κυριαρχεί με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Μουράτ Κουρούμ.

Ερντογάν: Θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος» -Το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα»

Απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την εκλογική ήττα της παράταξής του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».

«Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος» καθώς παραδέχτηκε πως το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα». Διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι «μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο».

Τέλος, είπε ότι «ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ο νικητής αυτών των εκλογών είναι πρωτίστως η δημοκρατία μας και το έθνος μας».

Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων o Ιμάμογλου είναι ο μεγάλος νικητής.

Ιμάμογλου: 51,09%
Κουρούμ (ΑΚΡ): 39,59%

Δήμαρχος της αντιπολίτευσης «κατέκτησε» την Άγκυρα

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 99,93% των ψήφων, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, βγαίνει νικητής με 60,35%, έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουργκούκ Αλτινόκ, στο 31,69%.

Ήττα Ερντογάν και στη Σμύρνη

Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών, με καταμετρημένο το 99,73% των ψήφων, ο υποψήφιος του CHP κερδίζει με 48,90%, έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν με 37,07%.

Ήττα Ερντογάν και σε Προύσα και Αττάλεια

Ήττες κατέγραψε το AKP και στις δύο επόμενες μεγαλύτερες πόλεις μετά την πρώτη τριάδα, την Προύσα και την Αττάλεια.

Στην Προύσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP επικράτησε του υποψηφίου του Ερντογάν, Αλινούρ Ακτάς.

Στην 5η μεγαλύτερη πόλη, την Αττάλεια (που χτυπήθηκε από τους σεισμούς), ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP νίκησε με σχεδόν 5 μονάδες τον Χακάν Τουτουντσού του AKP.
Ιμάμογλου: Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

«Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που ήταν υποψήφιος ξανά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, για μια νέα θητεία ως δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης.

Ο ίδιος είπε πως, μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων, προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Νωρίτερα, στην πρώτη δήλωση που έκανε, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα.



Ροη Ειδήσεων