Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜαρία Κεφάλα στους Attica Times: «Η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση,...

Μαρία Κεφάλα στους Attica Times: «Η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, μας αφορά όλους»

«Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας των γυναικών, το οποίο έχει ήδη λειτουργήσει προστατευτικά για εκατοντάδες γυναίκες, αλλά δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο για εκείνη. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλούν, να μην ανέχονται περιστατικά βίας ούτε μία φορά!», τονίζει η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

Πώς η υιοθέτηση του 1ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια ενισχύει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως µη μόνιμο µέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-2026;
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης προσπάθειας που έγινε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» που στοχεύει στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε θέματα που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια.
Πρόκειται για ένα σημαντικό κείμενο εθνικής εφαρμογής της ατζέντας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, η προώθηση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της ως µη µόνιµο µέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για τα έτη 2025-2026.

Μάλιστα, πρόσφατα είχα και την ευκαιρία να μιλήσω γι’ αυτό, κατά την επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη, όπου και συμμετείχα σε ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την υιοθέτηση του Σχεδίου, η χώρα μας δείχνει ότι αναγνωρίζει τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο το κύρος της στη διεθνή σκηνή, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα, και την προσήλωσή μας στις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Με προτεραιότητα λοιπόν, την ενδυνάμωση και προώθηση της γυναικείας συμμετοχής, ως βασικούς παράγοντες για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας και της παγκόσμιας κοινωνικής συνοχής, πιστεύω πως ενισχύουμε την υποψηφιότητα της χώρας μας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους»

Τι μπορεί να γίνει από την πολιτεία για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν;

Οι ίσες ευκαιρίες είναι αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών τόσο στο επιχειρείν όσο και εν γένει στην αγορά εργασίας αποτελεί καίριο παράγοντα στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και είναι απαραίτητη στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό γυναικείο δυναμικό, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε σε πολύ υψηλή θέση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στο σύνολο του εργατικού πληθυσμού.
Αυτά λοιπόν, τα στοιχεία, όχι μόνο τα μελετάμε και τα καταγράφουμε αλλά κάνουμε και σημαντικές προσπάθειες, για να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να κινητροδοτήσουμε τις γυναίκες να ανοίξουν νέους δρόμους, σε τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας κ.α.

Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες, τα προγράμματα της ΔΥΠΑ με έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας για ψηφιακή κατάρτιση και εκπαίδευση των γυναικών, το πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης ή επανένταξης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας.

Στη χώρα μας, υπάρχουν αξιοσημείωτα παραδείγματα γυναικών που διαπρέπουν και στον χώρο του επιχειρείν και αυτά τα παραδείγματα θέλουμε να αποτελέσουν πρότυπο για όσες γυναίκες επιθυμούν να ασχοληθούν με τον επιχειρηματικό στίβο.

Ποιες πρακτικές εφαρμογές σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος;

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά και κάθε ευρωπαϊκή κοινωνία, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που αυτό επιφέρει. Είναι ένα ζήτημα που δεν επιδέχεται μαγικές λύσεις αλλά οργανωμένο σχέδιο και στοχευμένα μέτρα. Αυτά θα περιλαμβάνει και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό που θα είναι έτοιμο τον Μάιο, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών. Αφορά σε δράσεις που στοχεύουν στην εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την παροχή φθηνής στέγης σε νέους, την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, την υποστήριξη της οικογένειας κ.α.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στα μέτρα που αφορούν στην επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την –για πρώτη φορά- θέσπιση, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, της άδειας πατρότητας, την αύξηση του επιδόματος γέννησης, και φυσικά τη -μετά τη γέννηση του παιδιού- μέριμνα του κράτους, όπως το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, τα αυξημένα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», προκειμένου να διευκολύνουμε την ομαλή ένταξη ή επανένταξη των γυναικών στην εργασία.

Πρόκειται για ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, που ευελπιστούμε να βοηθήσει σημαντικά τα νέα ζευγάρια και κυρίως τις γυναίκες, να δημιουργήσουν οικογένεια, συνδυάζοντάς τη με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και έχοντας την πολιτεία στο πλευρό τους.

Είναι σε λειτουργία το panic button καθώς και η 24ωρη γραμμή SOS 15900. Τα στοιχεία του Υπουργείου σας δείχνουν ότι η βία που καταγγέλλεται είναι κατά 79% ενδοοικογενειακή, ενώ πρόσφατα είχαμε μία ακόμη γυναικοκτονία. Τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία;

Αρχικά, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η βία πλέον καταγγέλλεται πιο συχνά και πρέπει να καταγγέλλεται. Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας των γυναικών, το οποίο έχει ήδη λειτουργήσει προστατευτικά για εκατοντάδες γυναίκες, αλλά δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο για εκείνη.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλούν, να μην ανέχονται περιστατικά βίας ούτε μία φορά! Υπάρχουν εργαλεία, υπάρχουν δομές, υπάρχει επιλογή για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Μέχρι σήμερα έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 1.300 γυναίκες το κουμπί πανικού, από την Αστυνομία και τα συμβουλευτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει πατηθεί 270 φορές, κατά τις οποίες οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί και σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Ελλάδα, λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα, με δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα, καθώς και 20 ξενώνες φιλοξενίας, όπου μπορούν να διαμείνουν με τα παιδιά τους, ενώ σε 24ωρη λειτουργία βρίσκεται και η γραμμή SOS 15900. Πέρα από αυτά, αξίζει να σας αναφέρω πως πρόσφατα, το Υπουργείο μας, μαζί με τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ προκειμένου να δώσει μία ακόμη δυνατότητα απασχόλησης και οικονομικής ανεξαρτησίας σε γυναίκες που, ενώ θέλουν να φύγουν από κακοποιητικό περιβάλλον, δεν μπορούν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Θέλουμε λοιπόν, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μέσα από την αυστηροποίηση των ποινών για την έμφυλη βία, να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία, να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, είναι ήδη σε εξέλιξη μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους σταθμούς του Μετρό, πρωτοβουλία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και με τη στήριξη του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της ΣΤΑ.ΣΥ. Μία καμπάνια που έχει στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι η έμφυλη βία και η παρενόχληση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά ποινικά αδικήματα που μας αφορούν όλους και δεν μένουν ατιμώρητα.

Πώς μπορεί το κράτος να ενθαρρύνει την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική;

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο και σίγουρα μία μεγάλη συζήτηση. Και παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, υπάρχει ακόμα υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σκηνή, γεγονός που καταλήγει ξανά στον πυρήνα του θέματος, που δεν είναι άλλος από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες που παλεύουμε να εξαλείψουμε. Αρκεί να σας αναφέρω, πως βάσει των στοιχείων από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2019: Οι εκλεγμένες γυναίκες στα Περιφερειακά συμβούλια της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,56%, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στα δημοτικά συμβούλια αυξήθηκε μόλις 0,81%. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, την τρέχουσα περίοδο, από τους 300 βουλευτές, μόλις οι 69 είναι γυναίκες, από 66 το 2019. Παρατηρείται δηλαδή, μία ασθενής αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών. Το κράτος ενθαρρύνει τις γυναίκες για την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτική, μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η ποσόστωση αλλά και η αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όπως έχει κάνει ο Πρωθυπουργός, και να θυμίσω πως η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν εκείνη που πρότεινε –για πρώτη φορά- γυναίκα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ανάγκη της ολοένα και αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών στα κοινά είναι μία συνεχής προσπάθεια που χρειάζεται την κοινωνία δίπλα μας, ανοιχτή και έτοιμη να αλλάξει.



Ροη Ειδήσεων