Της Δάφνης Γρηγοριάδη – Οικονομικής Αναλύτριας
Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι θα συμβεί
Οι αγορές το προηγούμενο διάστημα είχαν ενδείξεις ότι κάτι θα συμβεί, όπως φαίνεται από την άνοδο του χρυσού. Ο χρυσός είναι γνωστός ως ασφαλές καταφύγιο κατά τις περιόδους αβεβαιότητας και παρουσιάζει συνήθως άνοδο όταν οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική ή οικονομική σταθερότητα.
Ποιες είναι οι δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομία σε ένα σενάριο κλεισίματος των στενών του Ορμούζ;
Το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διακινείται μέσω των στενών του Ορμούζ. Ακόμη κι αν δεν κλείσει αυτή η διαδρομή, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης τα πλοία θα αποφεύγουν την περιοχή, δημιουργώντας ένα άτυπο κλείσιμο των στενών, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές και φυσικά περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας.
Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;
Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις θαλάσσιες μεταφορές έχουν άμεσες επιδράσεις στην οικονομία και τους καταναλωτές. Η αύξηση του μεταφορικού κόστους θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αυξημένα ασφάλιστρα για τα πλοία. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια θα είναι ακόμη πιο ακριβά για τους καταναλωτές. Φυσικά αυτό στο σενάριο όπου η ένταση έχει διάρκεια.
Από εδώ και πέρα τι;
Η αγορά συνεχίζει να έχει πληθωριστικές προσδοκίες εξαιτίας δύο βασικών λόγων:
Πρώτον, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, η οποία οδηγεί σε ανησυχίες για την αύξηση των τιμών σε διάφορα αγαθά.
Δεύτερον, λόγω της ανακοίνωσης του Ισραήλ ότι θα προβεί σε αντίποινα, χωρίς ωστόσο να έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε θα συμβούν και την έντασή τους.
Όλα αυτά φυσικά έρχονται να προστεθούν στην ήδη έκρυθμη διεθνή κατάσταση, όπως η ένταση με τους Χούθι.
Πώς επηρεάζεται η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών;
Οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. Εάν οι εξελίξεις αυτές οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο και τον Μάιο, τότε προκύπτουν αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς τον Ιούνιο προβλέπαμε μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θέλοντας να δείξει ένα μήνυμα ανανέωσης τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής ενόψει των ευρωεκλογών.