Μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία της κοινωνικής συνοχής χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, Δικηγόρο, Partner & Head of Greece Country Group της DLA Piper και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, επισημαίνει: « Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νομοθετική διαδικασία, ιδιαίτερα για τόσο σημαντικά προβλήματα, όπως είναι μια ενεργειακή κρίση, ώστε να περιοριστεί το μονοπώλιο του Συμβουλίου στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής».
Τι σας οδήγησε να είστε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και πώς η επαγγελματική και ακαδημαϊκή σας πορεία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη προτάσεων για το πρόγραμμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές;
«Με την επιστημονική μου κατάρτιση, την επαγγελματική μου εμπειρία και τη γνώση μου για το ευρωπαϊκό και γενικότερα για το διεθνές περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα με τη μεγάλη μου επιθυμία να προσφέρω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας συστρατεύομαι στον εθνικό στόχο. Και εθνικός στόχος, όπως τον έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός, είναι η πατρίδα μας να παραμείνει σίγουρη και ασφαλής και να συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της συλλογικής ανάπτυξης και της ατομικής προκοπής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου διαθέτω όλες μου τις δυνάμεις. Για αυτό και είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία».
Σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ποιος είναι ο ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαδραματίσει;
«Δυστυχώς, όπως φάνηκε τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό διπλωματικό ρόλο. Οι εκπρόσωποι των θεσμών της συνήθως περιορίζονται σε ευχολόγια για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων, την ίδια στιγμή που αρχηγοί των κρατών-μελών σπεύδουν να μεσολαβήσουν, εκφράζοντας αμιγώς εθνικά συμφέροντα.
Παρατηρείται, εξάλλου, και μια σημαντική εσωτερική αντινομία. Η Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει την εσωτερική συνοχή της έννομής της τάξης, με ολοένα και περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιβολή κοινών δεσμευτικών κανόνων και στα 27 κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα αγνοεί την κοινή στάση που ευλόγως οφείλει να διαμορφώσει για την προστασία της από κοινούς εξωτερικούς κινδύνους και την προάσπιση των συμφερόντων της, ως όλον, στα μεγάλα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη γειτονιά της. Ορθώς ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει την ανάγκη να διαμορφώσει η Ένωση ενιαία φωνή στην κρίση της Μέσης Ανατολής».
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα ενδεχόμενο εκλογής Τράμπ στις αμερικανικές εκλογές;
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενισχύσει τόσο τη διεθνή της παρέμβαση, ώστε οι σχέσεις της να μην επηρεάζονται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Να καθορίζει τις εξελίξεις και όχι να τρέχει πίσω τους».
Ποια μαθήματα μπορεί να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ενεργειακή κρίση και πώς μπορεί να βελτιώσει τις πολιτικές της για την ενεργειακή ασφάλεια;
«Η κρίση ήταν διδακτική, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για καταστάσεις που αντιμετώπιζε για πρώτη φορά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και για την προστασία της κοινωνικής συνοχής, που θα εστιάσουν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, στον τρόπο χρηματοδότησης της «πράσινης» μετάβασης.
Ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης, δεν μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή μετάβαση χωρίς την ενιαία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Τα απαιτούμενα έργα είναι κοστοβόρα και πολύπλοκα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενιαίο δανεισμό. Επίσης, η διασφάλιση καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για την ευρωπαϊκή ηλεκτρική διασύνδεση μπορεί να επιτύχει την ηλεκτρική διασύνδεση σε ηπειρωτικό και νησιωτικό επίπεδο. Εξίσου σημαντικό είναι το ενιαίο σύστημα αποθήκευσης.
Τέλος, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νομοθετική διαδικασία, ιδιαίτερα για τόσο σημαντικά προβλήματα, όπως είναι μια ενεργειακή κρίση, ώστε να περιοριστεί το μονοπώλιο του Συμβουλίου στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής».
Σχετικά με την επιστολική ψήφο, πιστεύετε ότι θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές;
«Η πρόβλεψη συμπληρωματικών μεθόδων ψηφοφορίας, όπως είναι η επιστολική ψήφος, πρόσφατα υιοθετηθείσα και στη χώρα μας, διασφαλίζει την εύκολη και ισότιμη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθιερώνεται η μέθοδος της επιστολικής ψήφου αίροντας όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, εντός και εκτός της επικράτειας, πολιτική η οποία ορθώς αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχέσης των Ελλήνων που ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδος με την πατρίδα και γενικά με την Ένωση, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής με την διευκόλυνση εκλογέων που δεν βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων οφείλουμε να εξηγήσουμε στους συμπολίτες για τον αντίκτυπο που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τους πείσουμε να συμμετέχουν είτε με την επιστολική ψήφο είτε με προσέλευση στις κάλπες».