Συντονισμένες προσπάθειες πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ευρώπης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον τομέα των φαρμάκων καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Ευρώπης στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο.
«Στοίχημα δικό μου είναι ν’ αξιοποιήσουμε τα κεκτημένα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας, και να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», επισημαίνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών επισημαίνει «Πρέπει να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψεις, όπου κι αν αυτές βρίσκονται αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας κι η απόδοση της δικαιοσύνης. Και φυσικά να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα».
Πώς η εμπειρία σας ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση προτάσεων για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές;
Σ.Κ.: Είμαι πάντα στη διάθεση της παράταξης για να συμβάλω με την εμπειρία μου ως Ευρωβουλευτής, επιστήμονας αλλά κι επίσημα πλέον ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής.
Ταυτόχρονα, κι ως μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συνδιαμορφώνω το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές του ενώ επίσης, συμβάλω ώστε να δυναμώσει η εθνική μας φωνή στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης. Πρόσφατα μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου στα πλαίσια του Συνεδρίου ΕΛΚ, υιοθετήσαμε το Μανιφέστο της πολιτικής μας Ομάδας.
Είναι ένα πολύ περιεκτικό κείμενο-οδηγός για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλά και για την επόμενη, σημαντική πενταετία. Αποτυπώνει δε το όραμα και τις ιδέες του ΕΛΚ για μια ασφαλή κι ευημερούσα Ευρώπη.
Πώς η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά της υπόθεσης των Τεμπών επηρεάζει κατά τη γνώμη σας την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους;
Σ.Κ.: Το δυστύχημα των Τεμπών είναι ένα συλλογικό δράμα που πλήγωσε την πατρίδα μας. Ως Μέλος της Επιτροπής Αναφορών, θεώρησα χρέος μου να παραστώ και να τοποθετηθώ επί της αναφοράς εξ’ ονόματος της Ομάδας ατόμων που επλήγησαν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας αλλά κι έκφραση της οδύνης και του πόνου τους, όπως το νιώθουν, είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Και πιστεύω ότι θα το κάνει. Πρέπει να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψεις, όπου κι αν αυτές βρίσκονται αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας κι η απόδοση της δικαιοσύνης. Και φυσικά να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα.
Από τις περιοδείες σας στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ποιες είναι οι ανησυχίες που σας εκφράζει ο κόσμος σχετικά με την Ευρώπη;
Σ.Κ.: Έχω τη χαρά τους περασμένους μήνες, αλλά και τα προηγούμενα 5 χρόνια, να γνωρίσω εκατοντάδες συμπολίτες μου σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο κι από την Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα. Πολλές από τις εύλογες ανησυχίες τους σχετίζονται με τα καθημερινά αλλά και με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Ζητήματα όπως το τί κάνει η Ευρώπη σχετικά με τη μετανάστευση και την αύξηση του κόστους ζωής αλλά και πρόσφατα, ειδικά για όσους μένουν σ’ αγροτικές περιοχές, οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.
Κι αυτό που καθημερινά προσπαθώ να αναδείξω είναι η σημαντική της συνεισφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη με αποφάσεις και προγράμματα που δίνουν απάντηση σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, είτε μέσω του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, είτε μέσω της υλοποίησης μιας Πράσινης Συμφωνίας με τρόπο που να συμβαδίζει με τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, και τους αγρότες αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.
Πώς ο συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέδειξε τη σημασία της προστασίας της υγείας των πολιτών; Ποια βήματα έχουν ήδη γίνει για την ενίσχυση του τομέα της υγείας και ποια πρέπει να ακολουθηθούν;
Σ.Κ.: Η αντίδραση της ΕΕ στην υγειονομική κρίση των περασμένων ετών, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί και βγαίνει από τις κρίσεις πιο δυνατή, πιο εξωστρεφής και πιο ανθεκτική.
Στην πραγματικότητα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μια πιο συντονισμένη και στιβαρή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Υγεία.
Και πράγματι, τα περασμένα χρόνια έγιναν μια σειρά από σημαντικά, ίσως πρωτοφανή, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ Κρατών Μελών, την ενίσχυση του ρόλου των υπαρχουσών υπηρεσιών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τη δημιουργία νέων όπως η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης.
Ταυτόχρονα, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα των αλυσίδων παραγωγής, δεδομένης της πολυπλοκότητας της παραγωγής φαρμάκων κι εμβολίων, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Ευρώπης στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο.
Και στοίχημα δικό μου είναι ν’ αξιοποιήσουμε τα κεκτημένα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας, και να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Kαι πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΕΛΚ ήταν η πολιτική δύναμη που είχε καθοριστικό ρόλο σ’ αυτές τις εξελίξεις βάζοντας την υγεία στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.
Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη;
Σ.Κ.: H Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αντιμετωπίζοντας πολύπλευρες προκλήσεις από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάκαμψη, την πράσινη μετάβαση με τρόπο που να μην πλήττει τους αγρότες και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Κατά την ερχόμενη πενταετία, επίσης, αναμένεται να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (o προϋπολογισμός της ΕΕ) αλλά και θα κορυφωθεί η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς ενδεχόμενη ένταξη νέων μελών θα δημιουργήσει νέες δυναμικές αλλά και την ανάγκη γι’ αλλαγές ώστε η ΕΕ ν’ ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης Ένωσης με περισσότερα μέλη.
Τo Ευρωκοινοβούλιο, ως το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο, έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών και το έργο του επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στείλουμε στις Βρυξέλλες την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.
Και γι’ αυτό, καλώ τους συμπολίτες μας να πάνε στην κάλπη και να εκλέξουν Ευρωβουλευτές που θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο προς όφελος της πατρίδας μας και της ΕΕ!